12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

Politička scena nakon održanih izbora

Nedelju dana nakon održanih predsedničkih, parlamentarnih izbora u Srbiji, izbora za grad Beograd i nekoliko lokalnih samouprava, mnoge stvari su jasnije i mogu se sagledati aspekti i posledice koje su proizišle.

Atosfera uoči ovih izbora održanih 3.aprila je bila atipična i okolnosti jedinstvene, gotovo neponovljive. Isključivi razlog je rusko-ukrajinski sukob koji je posredno čitav svet obuhvatio u svrstavanju na jednu od zaraćenih strana, a naša zemlja u izuzetno kompleksnoj situaciji sama po sebi dodatno, u odnosu na sve zemlje na planeti, imajući u vidu odnose koje ima kako sa Rusijom tako i sa Ukrajinom. U toj i takvoj atmosferi, gde na dnvenom nivou stižu kao na traci sankcije koje se uvode Ruskoj Federaciji i na svaki način medjunarodna zajednica očekuje od svake zemlje da prati tu politiku, vlast u Srbiji je na samom početku te izborne kampanje i izborne trke bila na neki način sputana i pod balastom odgovornosti koju predstavlja na medjunarodnoj sceni i morala je da se ponaša u skladu sa brigom za očuvanje normalnog funkcionisanja sopstvene države.

Ispostaviće se da je samo deo vladajuće koalicije je shvatio i primio tu ulogu odgovornosti i tereta, razmišljajući o načinu delanja države i nakon izbora, a to je Srpska napredna stranka i predsednik Aleksandar Vučić, koji se tokom čitave kampanje rukovodio mišlju, kako sačuvati zemlju od potencijalnih katarstrofalnih posledica ukoliko se napravi i jedan pogrešan korak u medjunarodnim odnosima, jer je trenutno situacija na globalnom nivou toliko naelektrisana da se došlo do momenta da se meri i premerava bukvalno i jedna reč i na osnovu nje se manifestuju odluke. Teret koji je trebao dzentlmenstki da ponesu zajedno zajedno sa koalicionim partnerom Socijalističkom partijom Srbije, na kraju je na svojim ledjima i do današnjeg dana, volšebno ostao samo na predsdniku Republike i Srpske napredne stranke, a socijalisti u maniru njima poznatom, dok su u vladajućoj većini, odgovornost prebacuju na jačeg koalicionog partnera (pošto su od 2007. neprestano na vlasti i uvek sa manjom podrškom u odnosu na ostatak vladajuće koalicije), dok u izbornoj kampanji strogo zauzimaju kurs, ističući svoju postojanost od 1945. svoju identifikaciju imaju i žele da narodu i gradjanima se predstave kao zasebnu strukturu koja je samostalna, medjutim samo u kampanji. SPS je bio deo vlasti u nizu Vlada Republike Srbije u kom nije bio neophodan deo za obezbedjivanje većine i time protežirao svoje mesto na političkoj sceni bez naročite podrške u biračkom telu.

Naprednjaci pod teretom i pritiskom na primarnom mestu očuvanja stabilnog državnog kursa pod udarom vetrova sa svih strana i lišeni podrške SPS-a, koji je igrao na kartu rusofilije isključivo zarad političkih procenata dobro znajući da naš narod ima emotivnu reakciju prema Rusiji, usred personalno olako shvaćenih izazova u sopstvenim redovima, što je i sam predsednik Vučić izrekao, osvojili su nepunih 43% ili 120 mandata i pokazali da daleko najveću podršku naroda i gradjana imaju.

Druga po snazi u parlamentu biće koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije sa osvojenih 38 mandata i dobijenom podrškom od nekih 13%. Oni su za svoju višegodišnju opozicionu borbu i opredeljenost za evro i evroatlanske integracije i usled isključive politike oslanjajući se na diskreditovanje vlasti, nisu uspeli ni blizu da poremete bilans na političkoj sceni i više nego tri puta manje su dobili glasova od najjače stranke u zemlji, a u ovoj koalciji je veliki broj partija, pokreta i organizacija.

SPS je sa svoji nekih 11% podrške možda i poslednji put da je dobio takvu podršku u vidu dvocifrenih brojeva, jer jer neponovljiva okolnost oko dešavanja u Ukrajini, navela deo populacije da stajući na stranu Rusije istovremeno da svoj glas socijalistima bez naročito drugog opravdanja. S tim u vidu, bez takve okolnosti, oni su trenutno sačuvali biračko telo, koje je pitanje da li će u budućnosti se više opredeljivati ka njima iz prostog razloga jer sada nehotično se poklopilo dvadesetčetvoročasovno izveštavanje o sukobima Rusije i Ukrajine i ta prisutnost je doprinela, uz isključivost u kampanji i otklanjanje od odgovornosti, socijalisti u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom i Zelenima Srbije su ničim izazvani prešli dvocifren rezultat.

Tri liste, deklarativno patriotske opcije, desno orjentisane su prešle cenzus od 3% i ušle u parlament. Koalicija NADA, koalicija DVERI-POKS i Zavetnici su na jedinosmernu politiku koju su plasirali biračima, tek oni oslobodjeni bilo kakve odgovornosti i državotvornosti, politiku podrške i okretanje ka Rusiji, politiku koja je pitanje da li je sprovodljiva u praksi, iskoristivši jedinstven momenat dobili su poverenje naroda, koje će gotovo biti nemoguće ponoviti. Imajuću u vidu da ove organizacije, ne razmišljajući o kompleksnosti vodjenja države, o položaju naše zemlje, o težini situacije, o odnosima u svetu, ovi politički činioci su svojom isključivošću sebe nagradili skupštinskim klupama i sebe automatski ograničili delanjem u upravljanjem državom, jer kako reče predsednik Vučić, za 5 minuta bi prosuli i integirtet i suverentit države na način na koji su predstavljali svoje političke zamisli.

Cenzus je prešla i koalicija Moramo, sa svojom zelenom agendom, takodje limitiranim politčkim programom, koji je dobio takodje na momentumu, odnosno, akutelno pitanje kvalitetne zaštite životne sredine, ispolitizovali su i na tom talasu zavredeli pažnje birača na nekih nešto manje od 5 procenata.

Obrazac ovih izbora koji bi mogao se izvući,je to da osim Srpske napredne stranke sa liderom predsednikom Vučićem, niko drugi nije pominjao termin odgovornost prema državi, očuvanje mira i čuvanje celokupne bezbednosti svih gradjana, naročito u krizi kakva je sada u čitavom svetu. Sve ostale koalicije, stranke i organizacije imale su neke svoje mirko ideje, isključivost kada je u pitanju državna politike, gotovo svi su „blefirali“ i servirali biračima pitku priču koju i sami verovatno znaju da nije sprovodljiva, medjutim u kampanji je sve dozvoljeno, ali ostaje zabeležno da je malobrojnih političara na političkoj sceni Srbije koji su spremni i kadri da shvate količinu odgovornosti u rukovodjenju državom, mnogo je lakše razmetati se velikim parolama koje nisu ostvarive i tako kratkoročno politički profitirati.

Ovakva politčka scena sasvim sigurno neće dugo ostati u ovom odnosu snaga, jer istorijsko vreme koje živimo, vreme neverovatnih izazova, filtiriaće samo po sebi one državotvorene, spremne na odricanje i preuzimanje odgovornosti za naciju i one druge koji su tu po strani i kupe po koji procenat glasova nemajući kredibilitet da se upuste u koštac izazova i ponesu teret državničke odgovornosti.

Srbji je potrebno jedinstvo više nego ikada, da što je moguće više eliminisati podele na svim nivoima i da oni koji su kadri i imaju mentalitet boraca se uključe i ponesu deo tereta na svojim ledjima i time pomognu celokupnom društvu u očuvanju mira i stabilnosti. Dolazi takvo vreme u kome će prioritetno biti pitanje, da li je Srbija na prvom mestu. Izazov je da sačuvamo našu zemlju od bure koja se uskomešala i koja zapljuskluje ceo svet, a samo zajedništvom i grupisanjem odolećemo i sačuvaćemo sve ono što su generacije ispred nas čuvale i ostavile nama u naledje.

Što se tiče predsedničkih izbora, istorija! Za udzbenike poltičke teorije i prakse i za istoriografiju. Da aktuelni predsednik u Srbiji, Aleksandar Vučićm, koji je inače aktuelni Predsednik, pre toga bio premijer, dobije u prvom krugu gotovo 60% podrške naroda u našoj zemlji, govori da državnik takvog kalibra teško da će se više roditi. Sa izvanrednom velikom izlaznošću, najvećom od 2008.godine i preko 3,7 miliona izašlih, novi-stari Predsednik Vučić dobio je takav legitimitet da upravlja državom koji je praktično neponovljiv.

Nema puno šta tumačiti i obrazlagati, jednostavno je da političar sa nedostižnom podrškom kod srpskog čoveka i gradjanina Srbije, Vučić je neko u kog nema narod dilemu, da on treba biti šef države i da niko ni blizu mu ravan nije.

Sada je neophodno tu podršku koja mu je pružena i nakon izbornih aktivnosti, naši gradjani shvate i da pomognu sinhronizacijom i razumevanjem kompleksnosti geopolitičke situacije i da kao više nego ikada u ovom veku, neophodno nam je mudrosti i manjak zajedljivosti u mejdusobnim prepucavanjima unutar političke scene. Svest o izazovima koji su pred našom zemljom i težini situacije u kojoj se ne svojom krivicom nalazimo, je preka potreba. Da bi državi u celini obzbedili mir i koliko je moguće u datim okolnostima prosperitet, neophodno je da na domaćoj političkoj sceni strasti opadnu i da se sva energija usmeri na očuvanje državne strategije i politike na medjunarodnoj sceni koja nije nimalo laka i koja je hod na putu sa stotinu problema provalija i neverovatno teškim uslovima.

Vreme koje dolazi zahteva rad i posvećenost, dokolice i razbibrige su prošlost. Što naš narod kaže, gde je mnogo priče malo je rada, a takodje i gde je sloga tu je i pobeda. Moramo složno pristupiti budućim vremenima jer su i ona takva, složena.

 

 

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare