13.4 C
Belgrade
12.9 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Politička drama trese Izrael, na pomolu velika promena – bliži se kraj jedne ere?

Politička drama drma Izrael, a na pomolu je velika promena.

Uskoro bi mogla da se završi era Benjamina Netanijahua, premijera Izraela sa najdužim stažom od 12 godina.

Mandatar Jair Lapid blizu je dogovora da formira većinu, samo nekoliko dana pred istek roka, prenosi „Sputnjik“.

Izbori u Izraelu održavani su četiri puta u poslednje dve godine, a opozicionom lideru i mandataru Jairu Lapidu ističe rok od 28 dana da formira većinu.

On je, pred sam kraj roka koji se završava u sredu, blizu dogovora da oformi koaliciju koja će prekinuti vladavinu Netanijahua dugu 12 godina, objavio je Rojters.

Lapidove šanse za uspeh zavise od Naftalija Beneta, lidera desničarske partije Jamina koja ima sedam mesta u parlamentu.

Kako je objavio „Jerusalim post“, Jamina se saglasila da formira većinu sa Lapidom, vođom partije Ješ Atid, iako bi ta vlada bila sačinjena od partija sa levice, desnice i centra. Lapid i Benet rotirali bi se na mestu premijera, tvrdi taj izraelski list.

Tako bi Benet bio premijer do septembra 2023. godine, kada bi Lapid preuzeo funkciju do kraja mandata u novembru 2025.

Koalicija bi trebalo da bude ozvaničena i dokazi o većini predati Knesetu u ponedeljak, kada se očekuje da Netanijahu podnese ostavku.

Netanijahu i njegov Likud bili su pripremili kontra-udar na tu koaliciju, ponudivši lideru partije „Nova nada“ Gideonu Saru da formiraju savez zajedno sa Benetom i da se njih trojica rotiraju na mestu premijera, ali je Sar to odbio i nastavio pregovore sa Lapidom.

Netanijahuova namera bila je da formira desničarsku vladu, te je optužio Naftalija Beneta da „prelazi na levicu“ zbog formiranja šarenolike koalicije koju vodi Lapid.

Netanijahuov Likud ima 30 mesta u parlamentu sa 120 poslanika, dok Lapidov Ješ Atid ima 17.

Sa Lapidovim Ješ Atidom bi, prema trenutnom stanju, u koaliciji bili gotovo svi ostali, partije sa desnice (Jamina, Jisrael Bejteinu, Nova nada), centra (Plavi i beli) i levice (Labor, Merec) uz podršku arapske Raam partije, koja bi ostala van koalicije.

Tako bi Lapid imao 62 glasa u Knesetu, dok bi van vladajućeg saveza ostali Netanijahuov Likud, religiozne partije Šas, Jahadut HaTora i Religiozni cionisti, kao i koalicija arapskih partija Zajednička lista.

 

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare