14.1 C
Belgrade
14.1 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Policija oko Hrama Hrista Spasa, reakcije iz Prištine i Beograda

Nekoliko pripadnika policije viđeno je danas oko nedovršenog Hrama Hrista Spasa u centru Prištine, nakon što je episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i vernicima služio liturgiju povodom Spasovdana, prvu nakon 1998. godine.

Iz policije nije bilo informacije kojim su povodom njeni pripadnici došli u dvorište hrama Srpske pravoslavne crkve.

Reagovao je Daut Haradinaj, kandidat za gradonačelnika Prištine iz Alijanse za budućnost Kosova, rekavši da liturgija „predstavlja kršenje dostojanstva republike i uvreda njenim građanima“.

Vršilac dužnosti predsednika opozicione Demokratske partije Enver Hodžaj pak tvrdi da je liturgija u crkvi u Prištini održana „uz dozvolu i puno znanje vlade Kosova“.

„Dolazak vladike Teodosija i srpskih hodočasnika nikada nije mogao da se omogući bez dozvole, obezbeđenja sigurnosti i političke podrške vlade. Zbog toga je danas, nažalost, ugrožen karakter države Kosovo i otvorene su nove teme u dijalogu sa Srbijom koje će biti potvrđeni na sastanku Kurtija i Vučića 15. juna“, napisao je Hodžaj.

Iz vlade u Prištini još nije bilo reakcija na služenje liturgije u centru Prištine.

Prištinski odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda ocenio je služenje liturgije „političkom provokacijom“ uoči nastavka dijaloga.

Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da je današnji upad kosovske policije na crkveni posed Hrama Hrista Spasa u Prištini „brutalna demonstracija sile i verske netrpeljivosti koja dolazi iz Prištine“.

„Nakon što se u hramu sakupila nekolicina vernika da obeleži slavu uz poruke mira i tolerancije vladike Teodosija, usledila je sramna reakcija Prištine, kao nedvosmislena poruka Srbima, vernicima Srpske pravoslavne crkve. Prisustvo policije ispred crkve očigledna je pretnja vernicima šta će im se dogoditi ukoliko ponovo dođu u ovu svetinju u gradu, iz koga je nakon 1999. godine proterano 40.000 Srba sa njihovih ognjišta“, navodi Petković u saopštenju.

Reagovao je i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

„Liturgija, molitva, poziv na mir i suživot jutros u Prištini od strane vladike Teodosija. Niti jedna politička izjava od strane bilo koga. Nakon uskršnje ‘čestitke’, nula vakcina za Srbe na Kosovu i kršenja prava Srba odgovor vlasti – slanje policije i uviđaj oko Hrama Hrista Spasa“,napisao je Jevtić na tviteru tim povodom.

Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je liturgiju u nedovršenom Hramu Hrista Spasa u centru Prištine, prvi put od 1998. godine.

 

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare