24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
12, avgust, 2022

Podrška Srbiji iz Brazila po pitanju Kosova

Članovi političke organizacije Nova Resistencija (Novi otpor) i akademskog centra Multipolarnog svetskog instituta, u ime brazilskog naroda, izrazili su solidarnost sa Srbijom poručujući da je Kosovo sastavni deo Srbije.

U pismo „Novog otpora“, koje je objavljeno je na internet stranici Centra za geostrateške studije, navodi se da su Brazil i Srbija partnerske nacije sa mnogo zajedničkih interesa.

„Uprkos nekim ideološkim i političkim promenama, Ministarstvo spoljnih poslova Brazila je čvrsto ostalo pri uvažavanju suvereniteta Republike Srbije nad Kosovom i Metohijom, što jasno pokazuje prijateljstvo između naših država“, navodi se u pismu podrške iz Brazila.

Kako je navedeno, u svetu u tranziciji ka geopolitičkoj multipolarnosti, Brazil i Srbija nastaju kao dve sile koje su predodređene za ulogu regionalnog liderstva.

„Međusobna razmena znanja i podrška u zajedničkim interesima je osnova za razvoj naše buduće plodonosne saradnje. I iz tog razloga, ponavljamo da je brazilski narod uz Beograd u njegovoj borbi protiv stranog mešanja. Takođe želimo da naglasimo da je Novi otpor nesumnjivo brazilska politička organizacija koja u najvećoj meri okuplja pravoslavne hrišćane. Na primer, troje od četiri naša osnivača ispovedaju pravoslavnu veru. Iako je pravoslavlje verska manjina u Brazilu, naša organizacija je, vrednujući tradicionalne religije, godinama doprinosila uključivanju pravoslavnih hrišćana u javnu debatu i pomaganju tradicionalnim hrišćanskim zajednicama na brazilskom tlu. Dakle, naša podrška i solidarnost sa pravoslavnom Srbijom je takođe važnost koju želimo da istaknemo u ovoj belešci“, saopšteno je.

Ovim pismom naglašeno je stvaranje ose istraživačke saradnje između Novog otpora, Multipolarnog svetskog instituta i Centra za geostrateške studije – jednog od najznačajnijih srpskih akademskih centara za međunarodne studije, na čelu sa profesorkom Draganom Trifković.

„Cilj naše saradnje je da okupimo Brazilce i Srbe i pomognemo našim zemljama da zajedničkim putem koračaju ka svojim međunarodnim ciljevima. Neka to bude samo prvi korak ka dugoj saradnji. Brazil jeste i uvek će biti uz Srbiju“, zaključuje se u pismu podrške koje potpisuju Rafael Mačado, generalni sekretar Novog otpora, Lukas Leiroz de Almeida, sekretar za međunarodne odnose Novog otpora, Marijana Šlikman, glavni urednik Multipolarnog svetskog instituta i Hesus Kardoso, urednik Multipolarnog svetskog instituta.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić obratiće se javnosti večeras od 21 čas na tv Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na Instagram profilu "buducnostsrbijeav" svoje gostovanje večeras u 21 čas na TV Prva Predsednik Vučić je juče u obraćanju...

Umetnička instalacija „Budućnost kakvu želimo“ predstavljena u Botaničkoj bašti

Umetnička instalacija "Budućnost kakva nas čeka/ Budućnost kakvu želimo" glavne umetnice i dizajnerke Eme Milutinović sa grupom drugih mladih aktivista, povodom Međunarodnog dana mladih,...

Na Cetinju ubijeno više osoba, među kojima i napadač

Broj žrtava masakra na Cetinju, koji je počinio Vučko Borilović, raste iz časa u čas. Prema poslednjim informacijama ubijeno je najmanje 11 osoba, među...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare