16.1 C
Belgrade
16.1 C
Belgrade
11, avgust, 2022

Počeo sajam organske hrane u Nemačkoj: Srbija svetu nudi zdravu hranu

Medjunarodni sajam organske hrane „Biofach“ koji svake godine okupi više od 3.000 izlagača i 50.000 posetilaca, počeo je juče u Nirnbergu u Nemačkoj. Na Nacionalnom štandu Srbije predstavlja se devet domaćih proizvođača organskih proizvoda.

Naši proizvođači nastupaju pod sloganom „We speak organic” („Mi govorimo organski“).

„Posetiocima i potencijalnim poslovnim partnerima naše kompanije nude širok asortiman proizvoda, od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća i povrća, sušenih pečuraka, do proizvoda od žitarica, organskih testenina, džemova od organskog voća i voćnih namaza“, kaže Bojana Lalović iz Službe za organizaciju sajmova PKS.
Proizvodni program predstavljaju „Ecoagri Serbia“ iz Bele Crkve, „Drenovac” iz Arilja, kruševački „Menex“, zatim, „Master Food” iz Užica, „ITN Group“ i kompanija „Nisha“ iz Beograda, „ES Komerc“ iz Prijepolja, „Agro-Bis“, iz Blaca i „Frutorga“ iz Prokuplja.
Iz kompanije “ES Komerc“ ističu da su posebno ponosi na brend „VoLim dobro u ljudima“ koji dočarava ukuse voća, povrća i žitarica iz okoline Prijepolja i Zlatibora.

„U saradnji sa gotovo 500 domaćinstava, od Brodareva do Zlatibora, proizvodimo sirovine za potrebe prerade. U našim proizvodnim pogonima poštuju se najzahtevniji standardi kvaliteta i bezbednosti hrane, IFS, BRC, FSSC, Organic i Halal standard. To daje posebnu sigurnost u kvalitet i uliva poverenje svima koji uživaju u neodoljivim ukusima naših proizvoda“, kaže Dženan Jusović, direktor “ES Komerc-a“.

Momčilo Paunović iz „Frutorga“ ističe da je misija ovog preduzeća od prvog dana bila proizvodnja i prerada organskog sušenog i smrznutog voća koje će svojim najboljim kvalitetom i ukusom naći svoje mesto širom sveta.

„Frutorga’ je godine znanja prenela na zadružnu mrežu poljoprivrednika – stručni tim pažljivo odabran i edukovan po svim ekološkim standardima. Proizvodimo smrznute jagode, višnje sa i bez koštica, smrznute sečene šljive, suve šljive, dunje i jabuke“, navodi Paunović.

BIOFACH je najveći svetski sajam u oblasti organske proizvodnje i održava se pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije pokreta organske poljoprivrede (IFOAM), čiji je član i PKS.

Tradicionalno se tokom četiri dana trajanja sajma održavaju konferencije, seminari i radionice, koji čine jedinstvenu platformu za razmenu znanja, informacija i profesionalnog umeća među proizvođačima, kupcima, dobavljačima i ostalim zainteresovanim stranama za inovativne proizvode i usluge iz organskog sektora.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

YU Grupa obeležiće 50 godina postojanja 10. septembra koncertom na Tašmajdanu

Povodom proslave jubileja YU grupe, 50 godina duge karijere, koja je zakazana za 10. septembar na stadionu Tašmajdan, nastupiće 12 izvođača, najavili su organizatori. Među...

Abazović: Steže se obruč oko kriminalnih struktura bliskih DPS-u

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozivao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve, kako je ocenio, nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa njegovim...

Donald Tramp se pozvao na Peti amandman, odbio da odgovara

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svedočenja u građanskoj istrazi u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare