2.9 C
Belgrade
2.9 C
Belgrade
2, decembar, 2022

Planiraju zvanično uvođenje bitkoina – da li će biti prvi na svetu?

San Salvador — Predsednik Salvadora kaže da će učiniti kriptovalutu bitkoin legalnim sredstvom plaćanja u državi.

Ako mu plan podrži Kongres, ova centralnoamerička država postaće prva na svetu koja će formalno prihvatiti digitalnu valutu.

Bitcoin bi se koristio uz američki dolar, zvaničnu valutu Salvadora.

Sledeće nedelje šalje zakon u Kongres

Predsednik Najib Bukele kaže da bi bitkoin olakšao mnogim Salvadorcima život u inostranstvu te slanje novca svojima u matičnu državu, prenosi Index.

„Kratkoročno, to bi proizvelo poslove i financijski pomoglo hiljadama u inostranstvu, izvan formalne ekonomije“, rekao je Bukele na bitkoin konferenciji u Floridi, dodajući da bi legalizacija kriptovaluta povećala interes investitora u državi.

Bukele kaže da će zakon o legalizaciji kriptovaluta poslati u Kongres sledeće nedelje. Prođe li, taj potez otvorio bi dodatne finansijske mogućnosti za 70 odsto Salvadoraca koji nemaju račune u bankama, kaže predsednik.

„Uvođenje bitkoina će poboljšati kvalitet života i budućnost miliona ljudi“

Ekonomija Salvadora oslanja se na novac koji se šalje kući iz inostranstva, što čini oko 20 odsto njihovog BDP-a.

Više od dva miliona Salvadoraca živi van države, ali istovremeno održavaju veze s mestom u kojem su rođeni, šaljući tako godišnje oko četiri milijarde dolara.

Trenutno stanje je takvo da se te transakcije naplaćuju i potrebno je čekati danima da se obave. Ponekad se novac mora isključivo primiti lično, navodi Bukele.

„Uvođenje bitkoina će poboljšati kvalitet života i budućnost miliona ljudi“, ističe.

Nije hteo o detaljima

Predsjednik Salvadora nije hteo detaljnije reći kako bi sve u konačnici izgledalo i funkcionisalo.

Bitkoin kao kriptovaluta još uvek nema direktne veze s realnom ekonomijom, a njegove velike oscilacije prisutne su tokom proteklih godina do danas.

Većina svetskih centralnih banaka istražuje mogućnost stvaranja opstvenih digitalnih valuta. U aprilu je Engleska banka objavila da traži stvaranje digitalnog novca koji će postojati uz novac i bankovne depozite.

 

b92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić danas sa Oliverom Varheljijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem Sastanak je planiran za 11 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika...

„Božanska komedija“ otvorila regionalni pozorišni festival u Beogradu

 Festival "RUTA grupa Triglav" sinoć je otvoren predstavom "Božanska komedija" u BDP-u, čiji direktor Jug Đorđević i njegov kolega iz Teatra Ulisis Danko Ljuština,...

Za vikend pojačana kontrola saobraćaja u celoj zemlji

Tokom vikenda pripradnici saobraćajne policije sprovešće mere pojačane kontrole saobraćaja usmerene na kontrolu brzine u zonama pešačkih prelaza, rekao je za Tanjug major Aleksandar...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare