28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Petković: Učinićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, kao i da se nada da će u narednom periodu u Briselu, uz tešku borbu moći da dođe do kompromisnog rešenja.

On je za Javni servis rekao da je Srbija uvek za dijalog, što se videlo i iz jučerašnjeg obraćanja javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je više puta ponovio da želi mir, ali i istakaoda je Priština i nakon ponoći nastavila sa izdavanjem ulazno-izlaznih dokumanta.

„Učinićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost. Dozlogrdilo je našem narodu, niko ne može da trpi teror Aljbina Kurtija. U razgovoru sa našim Srbima video sam da Kurti perfidno ide u institucionalnu borbu priotiv našeg naroda i želi da ga protera sa KiM““, rekao je Petković

On je rekao i da je prethodna noć bila teška i burna i da je protekla u atmosferi napetosti.

„Kurti i Priština su hteli sukobe. U bazu Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice doveli su stotine oklopnih vozila i do zuba naoružanih specijalaca Risu koji su hteli da se obračunaju sa srpskim narodom. Radi se o dramatičnoj situaciji na koju smo upozoravali nedeljama i mesecima“, rekao je Petković.

Kako je kazao obraćanje Vučića je bilo molba Kvinti da urazumi Kurtija koji je jednostranim odlukama krenuo da zapali bure baruta ne samo na Kosovu već i na Zapadnom balkanu.

„Mi se borimo za mir i stabilnost, za dijalog. U ovo teško vreme pokušavamo da sačuvamo mir i stabilnost jer je to jedini način da idemo napred. Ako je Vučić juče rekao mir, kako to može da bude provokacija. Cela akcija Prištine je odavno pripremana. Odlučnom diplomatskom borbom i Vučića i svih nas smo prevrnuli i nebo i zemlju da bi došli do onih koji mogu da izvrše uticaj na Kurtija. Kada ste na ivici rata, kada razmišljate da li će biti žtrtava, šta je sve Vučić preživeo u poslednja 24 sata, šta je sve učinio da vrati mir“, rekao je Petković.

On je istakao da je u kontaktu sa srpskim narodom na KiM, kao i da je diplomatska inicijativa Vučića urodila plodom i da je na Kurtija izvršen uticaj.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare