13.6 C
Belgrade
13.6 C
Belgrade
1, april, 2023

PETAR STANO: Lajčak u poseti Beogradu 13. i 14. marta

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji 13. i 14. marta, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

 

Lajčak u Beograd dolazi nakon posete Prištini 9. i 10. marta.

Stano je istakao da je proces dijaloga na svojoj polovini i da je namera EU da Beograd i Priština na kraju procesa potpišu pravno obavezujući i sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa.

– Cilj ovih putovanja je da se produže diskusije.

Specijalni izaslanik Lajčak će se sastati odvojeno sa premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem da bi se obezbedio produžetak procesa i da bi se diskutirali načini za primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. To je priprema za sledeći sastanak na visokom nivou kasnije ovog meseca – kaže Stano.

Kako je objasnio namera je da se olakša dijalog i napravi napredak u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i da strane budu dovedene do potpisivanja pravno obavezujućeg i sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa.

Ali to treba da bude na kraju procesa a sada smo na polovini procesa. Namera prošlo-nedeljnog sastanka u Briselu nije bilo potpisivanje nego diskusija o evropskom predlogu. Obe strane su ga prihvatile i saglasile se da nema potrebe od daljnih diskusija o suštini ovog predloga koji je postao Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa – rekao je on.

Stano je dodao da produžavanje procesa znači „da će dve strane ući u diskusiji o primeni putokaza“, kao i da „Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa“ postavlja principe.

– Ali važna je primena. Sledeća faza procesa je sastanak na visokom nivou da bi se razgovaralo o modalitetima primene – rekao je Stano.

 

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Brnabić: SAD su partner broj jedan za Srbiju na polju informacionih tehnologija

Sjedinjene Američke Ddržave su partner broj jedan za Srbiju na polju razmena usluga što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, rekla je predsednica...

Đedović: Pripremamo plan prioritetnih investicija u energetici

U toku je priprema plana prioritetnih investicija u energetici, koja će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a kroz taj plan biće definisani prioritetni...

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održava se 2 aprila

Priča o predsedničkim izborima u Crnoj Gori dobiće epilog 2. aprila. Đukanović je u prvom krugu osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova. Drugi krug predsedničkih izbora...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare