-1.6 C
Belgrade
-1.6 C
Belgrade
6, februar, 2023

Pentagon razmatra da u SAD obučava Ukrajince za upravljanje PVO sistemom Patriot

Pentagon razmatra da obuku ukrajinske vojske za korišćenje protivvazdušnih sistema Patriot sprovede u vojnoj bazi u SAD, izjavila su dva zvaničnika Ministarstva odbrane SAD.

Vojni američki vrh trenutno raspravlja o tome da li da obuku vojnika obavi u celosti na teritoriji SAD ili da je sprovede u trećoj zemlji, odnosno, u nekim od američkih vojnih baza u Evropi, rekli su zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, prenosi američki list Politiko.

Od invazije Rusije u februaru, ukrajinske oružane snage su završile obuku za upravljanje nizom različitih sistema naoružanja koje je obezbedio NATO, uključujući i visoko pokretni artiljerijski višecevni raketni sistem američke proizvodnje HIMARS, u istočnoj Evropi, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, a nijedna obuka nije obavljena u SAD.

Iako nije doneta konačna odluka, vest da Ministarstvo odbrane razmatra da sprovede obuku u SAD dolazi dan nakon što je Bajdenova administracija objavila da će obezbediti jednu bateriju PVO sistema Patriot kako bi Ukrajini pomogli u borbi protiv Rusije.

Kijev je mesecima tražio Patriot, ali jedna stvar koja je ometala odluku SAD bila je složenost sistema i dug proces obuke koji je potreban da bi se njime upravljalo.

Očekuje se da će biti potrebno nekoliko meseci da se Ukrajinci obuče da upravljaju Patriotom, koji obično služi tim od oko 90 vojnika, saopštio je Pentagon.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Zlatko Lutovac govoriće u narednih nekoliko dana na televiziji o osnivanju pokreta Pobednička Srbija, izborima, i svim drugim temama

Zlatko Lutovac govoriće u narednih nekoliko dana na televiziji o osnivanju pokreta Pobednička Srbija, izborima, mogućoj prelaznoj tehničkoj vladi, aktuelnoj situaciji vezano za KIM i...

SPREMAN SAM DA IDEMO NA IZBORE! Vučić na sednici SNS. Samo kada, o tome odlučuje nova skupštinska većina!

SPREMAN SAM DA IDEMO NA IZBORE! OSTALI SMO SAMI. Vučić na sednici SNS. Samo kada, o tome odlučije nova skupštinska većina! Kako "Novosti" ekskluzivno saznaju,...

Više od 1.500 žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji, Srbija šalje timove za spasavanje

Najmanje 1.500 ljudi je poginulo u Turskoj i Siriji, a više hiljada je povređeno u današnjem razornom zemljotresu, koji je pogodio jug Turske, u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare