6 C
Belgrade
6 C
Belgrade
3, decembar, 2022

Patrijarhu srpskom Porfiriju plaketa Kolarčeve zadužbine za naročito duhovno staranje za srpsku kulturu i umetnost

Jedna od najznačajnijih ustanova za srpsku kulturu, prosvetu i umetnost, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca proslavila je 21. novembra 2022. godine krsnu slavu Svetog arhangela Mihaila i tom prilikom obeležila 90 godina postojanja zgrade i 144 godine postojanja zadužbine.

Na početku svečanosti, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je prelomio slavski kolač sa novim upravnikom Kolarčeve zadužbine g. Aleksandrom Pekovićem, a potom se obratio mnogobrojnim gostima:

-Uvaženi g. Pekoviću, upravniče Kolarčeve zadužbine, svi zaposleni u zadužbini, dame i gospodo, braćo i sestre, neka je srećan i blagosloven današnji praznik i srećna slava Kolarčevoj zadužbini.

Za nas je velika radost da smo blagoslovili slavski kolač, da smo obeležili slavu Kolarčeve zadužbine i na taj način iskazali čast i poštovanje prema osnivačima ove zadužbine. Današnji praznik jeste slava i praznik zadužbinara, a zadužbina je zasigurno izraz ljubavi prema Bogu, ali i izraz brige o svom narodu. Ovaj dom je podignut da bude stecište, saborno mesto svih ljudi koji se brinu o onome što je najvrednije u jednom narodu, a to je njegova duša koja se ovaploćuje vidljivo, opipljivo u različitim delima i proizvodima koji svi zajedno čine kulturu.

Mi dobro znamo da kultura nije tek nešto što je plod nekakvih biohemijskih procesa u čovekovoj glavi, u njegovom telu, nego da ima neraskidivu organsku vezu sa dušom. U tom smislu kultura je uvek neraskidivo povezana sa duhovnošću. Kao što uostalom to ovde sigurno svi znamo, ali podsetiću, i sama reč kultura je povezana sa svojim korenom koji jeste kult. Dakle, način pogleda na život, način pogleda na tvorevinu, na sve što je u njoj, na ljudski rod i na samoga sebe jeste uvek nešto što pripada onome što uslovno rečeno nazivamo religijom, tj. bolje reći, ono što pripada duhovnom prostoru čovekovog postojanja. Taj pogled na sve ovo što sam pomenuo realizuje se u opipljivim, vidljivim proizvodima, tj. u spomenicima kulture, od zvuka do slike, kroz reč, koja se opet može na različite načine prezentovati bilo da je pisana bilo da je deklamovana ili pretočena u neki dramski kontekst. U svakom slučaju kultura je produkt kulta. Živimo, a onda i stvaramo, u zavisnosti od toga kakav je naš pogled na svet, tj. u zavisnosti od toga kakva je naša vera. Mi znamo kakva je vera našeg naroda kroz vekove. Znamo da smo tom verom živeli isprepletani, ne samo u dodiru nego istinski isprepletani, sa ljudima koji su drugačije verovali. U dodiru i prožimanju sa drugim ili drugačijim ta vera je kroz vekove, i kao samostalna i kao ona koja sarađuje sa drugima, ostavljala iza sebe mnoga i mnoga dela koja su zapravo pod ovim krovom našla najtopliji prostor, najtoplije i najadekvatnije mesto da budu izložena i pred oko i pred dušu svih onih koji su i stvaraoci, ali i oni koji se hrane kulturom.

Neka Gospod daruje Carstvo nebesko zadužbinarima čija je slava danas obnovljena. Siguran sam da se oni raduju što smo danas prelomili slavski kolač, jer oni nisu pravili granicu između vidljivog i nevidljivog, bilo da je to nevidljivo unutra u nama ili negde izvan nas, jer onda kada je izvan nas prelama se, dobija svoju formu i svoj oblik, zapravo artikuliše se u dubinama našeg bića, u našem srcu i u našoj duši.

Poštovani upravniče, još jedamput srećna slava Vama i svim Vašim saradnicama. Srećan praznik svima nama i da Bog da da molitvama Svetih arhangela imamo ono zašta su oni određeni u tvorevini Božjoj, a to je ljubav. Anđeli arhanđeli žive po strogom poretku u iskustvu i veri naše Crkve. Mi znamo da ima devet, kako kažemo, činova, ali ono što je najvažnija odlika anđela i arhanđela jeste da iz ljubavi prema Bogu služe ljubavi čoveka. Zato i kažemo da svako ima svog anđela čuvara i dokle god je svestan te činjenice ma koliko lutao, odlutao, gubio se i bio izgubljen, uvek je jednom nevidljivom niti vezan za sigurnu kotvu, kotvu ljubavi Božje. Anđeli, dakle, jesu bića ljubavi i bića služenja, upravo ono što i jeste ova zadužbina – prostor ljubavi, ali i prostor koji služi našem narodu.

Neka je srećna slava. Živeli na mnogo godina i da Bog da da svake godine osvećujemo slavski kolač. Reći ću samo to, nemojte zameriti, da je ispravno da poštujemo volju zadužbinara, a ovde po pitanju slave volja je jasna. Međutim, mi smo unazad nekoliko decenija ustanovili naviku da razne institucije imaju svoje slave, ali to nije regulisano nekakvim strogim pravilima, pa onda imamo situacija da neka opština ima slavu, njen predsednik donese ikonu i slavski kolač, a kada dođe drugi predsednik opštine to on neće da čini. Onda sledeći koji dođe ponovo obnavlja slavu. Imao sam priliku da razgovaram sa nekim ljudima iz tih struktura i rekao sam da ako postoji slava, ona treba da bude ustanovljena nekim pravilima i da ne zavisi od svakog ad hok ili u datom trenutku od onoga koji upravlja administracijom. Ja sam siguran da ovde to neće biti slučaj, da obečežavanje slave neće zavisiti od nekih sledećih upravnika i da je prošlo vreme u kojem nismo poštovali volju onih koji su poklonili nešto našem narodu, a mnoge zadužbine još uvek nisu zaživele u funkciji i u nameni za koju su osnovane. Da Bog da da molitvama Svetih arhangela, Svetog arhangela Mihaila, volja zadužbinara, koja je uvek okrenuta dobrobiti svoga naroda, bude poštovana od nas koji dolaze poslednji. Živeli na mnogo godina! Srećna slava!

***

Okupljenima se potom obratio upravnik Kolarčeve zadužbine g. Aleksandar Peković, potsetivši da je dužnosti na koju je imenovan pristupio pre četiri meseca upravo na predlog bivše upravnice Kolarca, Jasne Dimitrijević. Upravnik je najavio obiman proces temeljnog renoviranje palate Kolarčeve zadužbine. Prisutne je posebno obradovalo obaveštenjeda se čuveni klavir Julius Blutner, napravljen 1932. godine, na kojem su svirali mnogi veliki umetnici, kao što su Sergej Prokofjev, Artur Rubinštajn, Nikolaj Orlov, Nikita Magalov, Klaudio Arau i drugi, ponovo nalazi u prostorijama Kolarca.

Tom prilikom, g. Peković je Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Porfiriju uručio specijalnu plaketu u znak priznanja i zahvalnosti za naročito duhovno staranje za srpsku kulturu i umetnost, izraženu višedecenijskom ljubavlju prema Kolarčevoj zadužbini i njenim programima. Uručujući plaketu, upravnik Pejković istakao da Svetejši g. Porfirije još od studentskog doba veoma često posećuje kulturne programe i dugogodišnji je prijatelj te umetničke kuće.

Plakete su dodeljene i ministru kulture gđi Maji Gojković, istoričaru umetnosti prof. dr Oliveru Tomiću, pijanisti Aleksandru Madžaru, dok je docent Fakulteta likovne umetnosti Vladimir Milanović dobitnik godišnje nagrade Galerije Klarca za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2021/2022 – „Carbon Copy“. Plaketu Kolarčeve zadužbine primili su i Beogradska filharmonija, prethodna upravnica Kolarca gđa Jasna Dimitrijević, gđa Ana i g. Boris Vrbanec iz agencije „Piano Land“ (realizatori serijala koncerata „Steinway & Sons“ inostranih pijanista), umetnički fotografi Nebojša i Branka Babić ispred „Orange studio“, Vladimir Lučić, generalni direktor kompanije „Telekom Srbija“, Centar beogradskih festivala – CEBEF, Zavod za zaštitu spomenika Grada Beograda, Silvana Grujić za TV emisiju „Volim klasiku“, Dragoslav Fred Stanisavljević kao direktor Muzičke produkcije RTS, i mnogi drugi dobrotvori, partneri, saradnici, sponzori.

Voditelj programa Aleksandar Gajšek podsetio je da Kolarac danas puni 144 godine, da je sama zgrada nastala pre 90 godina i da je Ilija Milosavljević Kolarac sav svoj imetak još tada poklonio narodu Srbije. Više o Kolarčevoj zadužbini i Iliji Milosavljeviću Kolarcu možete pročitati na: http://www.kolarac.rs/o-zaduzbini/

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Magični cvet koji cveta samo jednu noć u godini: Da li znate o kome je reč?

Životni vek ovog cveta je veoma kratak Ljubitelji biljaka smatraju da je ovo jedan od najlepših, ali ujedno i cvet koji ima najkraći životni vek....

Ruska ambasada u SAD: Ograničenjem cene nafte preoblikuje se slobodno tržište

Ograničenje cene ruske nafte, koje su uveli SAD i njeni partneri, u praksi znači da se osnovni principi slobodnog tržišta zapravo preoblikuju, saopštila je...

Stojković: Nismo zadovoljni rezultatom na SP, ostajem selektor Srbije

Selektor fudbalske reprezentacije Dragan Stojković izjavio je da nije zadovoljan rezultatom na Svetskom prvenstvu u Kataru, ali je istakao da sa nacionalnim timom nastavlja...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare