24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Patrijarhova beseda iz Gračanice – „Ovde razumemo zašto smo pozvani na ovaj svet“

Patrijarh srpski Porfirije je u svojoj besedi poručio da bez Vidovdana, Gračanice i svih svetinja nismo ono što jesmo, dodajući da je Vidovdan „naše oko, Sveti Lazar je naše uho, a svetinje naš um“.

– U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici LJeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da su sveta mesta na KiM, mesta rođenja srpskog naroda.

– Mi smo danas sabrani pred ovom svetom Gračanicom, svi su ovde sabrani kroz svetu liturgiju, molitvu, blagodat Božju. Kada smo na ovom mestu, bez obzira koliko da smo udaljeni od ovog mesta, znamo da gde god da smo bili, koliko god udaljeni od ovog mesta, kada dođemo ovde vratili smo se sebi, jer ovo je mesto na KiM, mesto našega rođenja, ovde smo ponikli, ovde smo se rodili kazao je patrijarh Porfirije.

Kako je rekao, na Kosovu je srpski narod dobio svoje ime, pečat, sistem vrednosti.

– Za sistem vrednosti koji je drugačiji od mnogih koji nas okružuju, koji hoće da nam se nameću, koji nas sapliću, bolje reći. Rodili smo se mi ovde za sistem vrednosti jevanđelja. Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji, mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je gospod pozvao. LJubav je lična karta, to je najvažnija karakteristika. To je dato i zadato svakom čoveku i svima zajedno. To je zapravo jedini normalan i prirodni identitet naš. LJubav čitavim svojim bićem prema Hristu, ali i ljubav prema bližnjem svome kao prema samome sebi dodao je on.

Dodao je da „smo došli ovde da se pomolimo“ Svetom knezu Lazaru, da se opredelimo za paradoks vere i ljubavi, a to znači težnje da se svi spasu, da svi budu naši, da svi imaju mesta u našem srcu.

– Da imaju mesta svakako i Albanci sa kojima živimo. Pozvani smo da budemo braća sa svima, i sa Albancima, naravno, pre svih, jer ovde živimo sa njima. I jedne i druge Gospod je stvorio, svi smo ikona Božja. A siguran sam da i oni znaju ukoliko žanju, ukoliko veruju u Boga, jednoga Boga, da i knjige u koje najvećim delom veruju na isto pozivaju. Pozivaju i podsećaju da samo u zajednici možemo biti na putu Božjem. Da smo svi jedni drugima potrebni i da je važno da to sami razumemo zaključio je patrijarh.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare