21.9 C
Belgrade
21.6 C
Belgrade
19, avgust, 2022

Patrijarh srpski Porfirije: Pokajanje je neraskidivo povezano sa Carstvom Božjim

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije načalstvovao je 7. jula 2022. godine, na praznik Rođenja Svetog Jovana Preteče – Ivanjdan, svetom arhijerejskom Liturgijom u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Beogradu.

Sasluživali su Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički i izabrani šabački g. Jerotej, protojereji-stavrofori Milovan Glogovac i Miroslav Radojević, jereji Čedomir Milosavljević i Vladimir Pekić, kao i protođakoni Dragan Radić i Radomir Vrućinić. Besedio je vladika Jerotej:

– U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Na današnji dan Sveta Crkva Pravoslavna slavi spomen na Svetog Proroka, Preteču i Krstitelja Jovana koji se na današnji dan rodio. U tradiciji hrišćana nije običaj da slave rođendan, jer je dan ulaska, odnosno rođenja za ovaj prolazan i smrtan život. Mi hrišćani zato slavimo krštenje kao rađanje za novi večni život i dan upokojenja kao prelazak iz ovog smrtnog prolaznog u neprolazni, večni i savršeni život. Međutim, postoje ličnosti u Svetom pismu čije rođendane obeležavamo zbog toga što su oni kao ličnosti direktno učestvovali u domostroju spasenja ljudskog. Takvi su bili Presveta Bogorodica, Majka Gospoda našeg Isusa Hrista, kao i Sveti Prorok, Preteča i Krstitelj Jovan koji je krstio Gospoda na Jordanu.

Čitava služba Svetog Jovana je bila služba tvorenja volje Božje i i čitav njegov život može se postaviti i posmatrati jedino u tom kontekstu. Čak i proroštvo koje je izgovoreno prilikom njegovog začeća bilo je u kontekstu blagovesti dolaska njegovog Gospoda. Pa i njegova bremenita majka kada je dočekala Presvetu Bogorodicu više se radovala Njenoj bremenitosti nego svojoj. Njena radost je bila veća s obzirom da je Presveta Bogorodica nosila u utrobi Spasitelja sveta. Iako su ovi čudesni događaji označili njegovo začeće i samo njegovo rođenje, Sveti Jovan Prorok je većinu svog života proživeo u anonimnosti. U pustinji je živeo nepoznat od ljudi, ali poznat Bogu. Kad je došlo njegovo vreme, on je izašao na Jordan da krsti ljude, da ih krštenjem i pokajanjem pripremi za dolazak Gospoda Isusa Hrista. Kada je došao Gospod Isus Hristos na Jordan da se krsti i kada ga je Sveti Jovan krstio, tada se i njegova misija naizgled završila, on je otišao potpuno u drugi plan. Nastavio je i dalje da ljude krštava na Jordanu, ali ih je pritom upućivao da idu kod Gospoda Isusa Hrista, da slušaju Njegovu propoved, Njegovu blagovest o spasenju. On sam je završio svoj život kao istinski prorok svedoćeći pravu istinu Božju i za to je na kraju postradao davši i život svoj.

Sveti Jovan Preteča je svima nama primer kako treba istinski hrišćanski živeti, a to znači živeti u smirenju. On je pre svega bio istinski smiren čovek. Stoga, kada dobijemo neku službu da izvršimo u slavu i čast Božju, onda treba da prihvatimo volju Božju koju nam je Bog namenio i da budemo srećni, jer kada tvorimo volju Božju onda smo u prisustvu Božjem i u prisustvu svetih njegovih, nalazimo se u Carstvu nebeskom. Neka nam tako svima bude. Amin!

***

Posle liturgijakog otpusta patrijarh Porfirije je čestitao praznik i tom prilikom je istakao: -Neka je srećan i blagosloven praznik i neka Bog da da svi imamo kao pokrovitelja Svetog Jovana i njegove molitve, da imamo njegovo smirenje i da čujemo njegov poziv na pokajanje. Kao što piše Jevanđelje, pokajanje je neraskidivo povezano sa Carstvom Nebeskim, a sam Sveti Jovan eksplicitno kaže: Pokajte se, jer se približi Carstvo nebesko! Naravno to isto kaže i sam Gospod. Neka je srećan i blagosloven praznik. Živeli na mnogo godina.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić čestitao Ivani Vuleti osvojenu zlatnu medalju

Srpkinja je do trijumfa na Evropskom prvenstvu stigla skokom 7.06 i tako se okitila zlatno medaljom u Minhenu. Odmah nakon ovog podviga, Ivani je čestitao...

U Novi Sad vraćena ukradena slika Vlaha Bukovca

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, dočekali su danas u Novom Sadu sliku Vlaha Bukovca "Blagoveštanski sabor u Sremskim...

Ričard Grenel: Kurti odbijao svaku ideju koju su predlagale SAD

Bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbijao svaku ideju...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare