28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Patrijarh srpski Porfirije osveštao hram apostola Petra i Pavla u Smiljanu

Prethodno, patrijarh je osveštao hram Svetih apostola Petra i Pavla uz sasluženje episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, domaćina i osječkopoljskog i baranjskog Heuvima

Patrijarh srpski Porfirije služi danas svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu, u Hrvatskoj, rodnom mestu u svetu poznatog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Prethodno, patrijarh je osveštao hram Svetih apostola Petra i Pavla uz sasluženje episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, domaćina i osječkopoljskog i baranjskog Heuvima.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla, podignut na kraju 17. veka, imaju izuzetan značaj za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski pravoslavni narod.

U ovom hramu je kršten Nikola Tesla, a ova istorijska poseta patrijarha srpskog Porfirija podudara se sa godišnjicom mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan 1941. koje je nastavljeno tokom avgusta iste godine, tako da je tokom tih letnjih meseci pobijeno više stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i dece, do staraca.

U masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i 11 bliskih Teslinih rođaka, podsećaju iz SPC.

Ustaše su u nameri da zatru svaki trag naroda koji je iznedrio Nikolu Teslu, 1942. godine, crkvu sravnili sa zemljom.

Obnova crkve je počela 1986. godine, sredstvima Srba iz Čikaga, da bi tokom rata u Hrvatskoj obnovljeni hram ponovo bio porušen i opljačkan.

Trudom vladike Gerasima, sveštenstva i prilozima vernog naroda hram je u potpunosti obnovljen i živopisan, i ponovo je mesto u kojem se upućuju molitve za mir, ljubav i spasenje čitavog sveta.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare