2.5 C
Belgrade
2.5 C
Belgrade
3, decembar, 2022

Patrijarh srpski Porfirije: Nebo je naša nada i cilj kome svi težimo

Na praznik Sabora Svetog Arhangela Mihaila i ostalih Nebeskih Sila Bestelesnih – Aranđelovdan, 21. novembra 2022. godine, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije načalstvovao je na svetom evharistijskom sabranju u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila u Beogradu.

Njegovoj Svetosti sasluživali su Preosvećena gospoda vikarni Episkopi marčanski Sava i hvostanski Aleksej, izabrani episkop jegarski arhimandrit Nektarije, arhimandrit Danilo – direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, arhimandrit Nektarije – glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda, arhimandrit Vasilije Kostić, protojereji-stavrofori: Vladimir Vukašinović, Branko Topalović i Petar Lukić, protojerej Zoran Ranković – dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, protojerej Slaviša Popović, jerej Arsen Milovanović, đakoni: Radomir Perčević, Dragan Radić, Radomir Vrućinić, Damjan Božić i Nikolaj Vuković.

Govoreći o anđeoskim silama, Patrijarh Porfirije je rekao da su one duhovne sile, duhovna stvorenja koja su se jedanput za svagda opredelila da potpuno budu poslušna volji Božijoj, a volja Božija je htela da anđeli služe spasenju sveta i čoveka. Ne samo to, nego da služe spasenju svakoga od nas pojedinačno, zato svako od nas ima svoga anđela čuvara koji onda kada se trudimo da čujemo reč Božiju, da čujemo volju Božiju i kada želimo da živimo u skladu sa njom, onda su i anđeli uz nas. Ali anđeli arhanđeli i služe domostroju spasenja. Dakle, Bog preko anđela objavljuje svoju volju onda kada je volja Njegova usmerena na spasenje ljudskog roda i svakoga od nas. Međutim, treba da znamo da anđeoske sile imaju svoj poredak i da čuvaju svoj poredak. Ne postoji niko među anđeoskim silama koji hoće da sprovede svoju volju. Postoji vrlo čvrsto utvrđena nebeska hijerarhija o kojoj govore Sveti Oci. Imamo devet činova anđelskih i svi anđeli u potpunosti slobodno uklapaju sebe u taj poredak. I taj nebeski poredak koji je Bogom ustanovljen on u principu postoji i neophodan je i u životu Crkve u celini, ali i u životu svakog pojedinačnog dela Crkve, pa i u domaćoj Crkvi.

U svakom životnom kontekstu neophodan je poredak. Neophodno je da se zna ko zauzima koje mesto i ko ima koje poslušanje. Red i poredak podrazumeva poslušanje svakoga unutar nekog konteksta. Ako govorimo o bračnoj zajednici niko nije važniji, svako ima svoje mesto i svoje poslušanje unutar zajednice. Poslušanje podrazumeva naš slobodni izbor. To nije nešto što se nameće, nije nešto što nam ukida slobodu, jer u temelju svake zajednice, života svakog pojedinca je poslušanje po pravilu neophodno je da postoji ljubav, jer da nema ljubavi i poretka u nebeskom svetu, onda zamislite kakav bi haos bio u tvorevini Božijoj, rekao je Njegova Svetost.

Nebo je stvoreno kao prostor radosti, smisla, punoće, lepote života, kao naša nada, kao cilj ka kojem svi težimo. Nebo nije geografski prostor za nas. Nebo je mesto obitavanja Boga, a Bog je bezgraničan, bespočetan, beskrajan. Nebo je otuda prostor ljubavi. Nebo je mesto u kojem stanuju anđeli. I zato nebo jeste prostor naše zaštite, prostor ljubavi. Da bismo mogli da prepoznamo i oslušnemo to nebo, neophodno je da imamo iskorak iz sebe i naše zaštitno sredstvo koje nas vodi na nebo je molitva. Nebo kao prostor ljubavi jeste prostor u koji se uspinjemo molitvom, podvigom, verom našom. I to je ono što je najsnažnije što nam je dato i to je cilj našeg postojanja. Najvažnije je da budemo u naručju Božijem, naglasio je Patrijarh srpski.

Na kraju svetog evharistijskog sabranja, Patrijarh Porfirije osveštao je slavske darove i prelomio slavski kolač povodom hramovne slave.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Kustendorf predstave desetog decembra na Mećavniku

Skraćena verzija festivala "Pozorišni Kustendorf" biće održana posle dve godine pauze, pod nazivom "Kustendrof predstave", 10. decembra u Drvengradu na Mećavniku, najavili su organizatori. Selektor...

Na današnji dan, 3. decembar

1694 - U Engleskoj je usvojen zakon prema kojem će se novi parlament birati svake treće godine. 1800 - Rođen je slovenački pesnik France Prešern,...

Crkva i njeni vernici obeležavaju Prepodobnog Grigorija Dekapolita

Danas proslavljamo hrišćanskog svetitelja iz 9. veka Prepodobni Grigorije Dekapolit rođen je u Dekapolju Isavrijskom, današnji Dar es Salam. Roditelji su mu bili znameniti ljudi...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare