28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Patrijarh srpski Porfirije i premijer Crne Gore Abazović potpisali Temeljni ugovor

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović potpisali su danas, 3. avgusta 2022. godine, u Podgorici Temeljni ugovor između Srpske Pravoslavne Crkve i Crne Gore.

Potpisivanju Temljenog ugovora prisustvovali su članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve: Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije i Preosvećena gospoda episkopi sremski Vasilije i zvorničko-tuzlanski Fotije; Preosvećena gospoda episkopi koji imaju kanonsku jurisdikciju na teritoriji Crne Gore: mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Metodije i zahumsko-hercegovački Dimitrije; kao i glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda arhimandrit Nektarije, potpredsednik Vlade g. Vladimir Joković i ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Po potpisivanju Temeljnog ugovora, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je poručio:

-Uvaženi gospodine predsedniče Vlade Crne Gore, gospodine potpredsedniče Vlade, gospodo ministri u Vladi Crne Gore, braćo arhijereji, Visokopreosvećeni Mitropolite i preosvećena braćo episkopi,

Ja se radujem danas pre svega našem prijateljskom i bratskom susretu ovde u prestonici Crne Gore, u prestonici predivne Bogom oblikovane zemlje, ljubavi Božjom uobličene tako da ona uvek može biti, kao što je kroz vekove i bila, domaćinska kuća za sve ljude sa koje god strane sveta da dolaze.

Ja sam pre svega blagodaran Bogu danas, blagodaran Vama gospodine Predsedniče Vlade na svim naporima koje ste uložili zajedno sa svojim saradnicima da se peripetije koje traju od 2012. godine završe danas na jedan svečan način i da se potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske Pravoslavne Crkve.

Ovog momenta pozdravljam i sve građane bez obzira na to na koji način se Bogu mole ili se ne mole Bogu, kom god narodu pripadaju. Toliko toga mi zajedničkog imamo kroz vekove da je zaista luksuz da trošimo vreme na ono što nas razlikuje i da potenciramo i povećavamo razlike međusobno. Vekovi su pokazali da smo zaista jedni drugima potrebni, da jedni bez drugih ne možemo, a da zapravo sve možemo onda kada smo zajedno i kada u našim srcima ima mesta i za onog drugog.

Zahvalan sam, dakle, što ste imali pre svega ljudskog osećanja za ovo o čemu govorim, za činjenicu da smo upućeni jedni na druge, da smo jedni drugima potrebni. Zahvalan sam, naravno pored Vaših saradnika, i svima onima koji su od 2012. godine dodali jedan kamičak u mozaik puta koji nas je doveo do ovog trenutka, a tu svako ima svoje mesto.

Ako hoćete zahvalan sam i onima koji se nisu slagali da mi dođemo do ovog momenta, ali oni su na svoj način možda i nesvesno, jer Bog svakog može da upotrebi, doprineli da mi shvatimo koliko je važno da se međusobno još bolje i dalje razumemo, da shvatimo koliko je važno da se borimo jedni za druge, da samo zajedno možemo da pravimo ogromne kilometarske korake i to u kratkom vremenu.

Moram ovom prilikom da izrazim, malo je reći, blagodarnost i molitveno osećanje ljubavi i zahvalnosti u odnosu na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija – koji je bez obzira što je nailazio na razne prepreke i na one koji su na razne načine hteli da ospore njegovo osećanje Jevanđelja, njegovo osećanje potrebe spasenja svim ljudima i njegovo osećanje činjenice da je čovek ne samo biološko i istorijsko biće, nego biće koje je stvoreno za večnost – zapravo učinio mnogo više nego svi mi zajedno iz Crkve koji smo došli ovde. Siguran sam da se i on danas sa nama raduje na nebu i siguran sam da su njegove molitve otuda doprinele da mi jednostavno, brzo i lako – bar otkad ste vi na mestu predsednika Vlade, a i ja na mestu na kojem se nalazim – dođemo do ovog čina.

Nije bilo potrebno mnogo reči među nama da se razumemo da je ovakav ugovor nešto što je potrebno i državi Crnoj Gori i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Zašto? Zato što mi Srbi u bilo kojoj državi da se nalazimo ili u bilo kojoj državi da imamo crkvenu jurisdikciju, podrazumeva se, bez razmišljanja hoćemo da poštujemo i poštujemo ustav i zakone te države. Otuda mislim da je veoma važno da vi, poštujući Ustav i zakone Crne Gore, i mi, poštujući Ustav i zakone Crne Gore, nismo hteli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore, niti smo imali ambicije da postignemo bilo šta više od bilo koje druge verske zajednice, ali naravno, logično je i normalno, da nije bilo moguće da prihvatimo bilo šta što je manje od toga. Ono što važi za našu Crkvu i za sve vernike važi i za sve verske zajednice ovde u Crnoj Gori. Mi se trudimo gde god da se nalazimo kao Crkva, ako postoje problemi kada su u pitanju druge verske zajednice, po svim pitanjima da se uvek rame uz rame borimo za prava te verske zajednice da i ona budu u istoj meri poštovana i primenjena kao i prava koja mi očekujemo za sebe, ali i da se trudimo da živimo njima. Naravno, cilj nisu prava radi prava.

Sa aspekta nas verskih zajednica, za nas je pravo samo prostor i mogućnost da možemo pomoći i doprineti na temeljima Jevanđelja, na sistemu vrednosti koji crpemo iz Jevanđelja, izgradnji ne samo demokratskog društva, nego pre svega ljudskog društva sa ciljem da svi ljudi osećaju i doživljavaju jedni druge kao braću, kao pripadnike onoga u čemu smo svi jedno, a to je pre svega da smo delovi, članovi ljudskog roda, a onda ostalo dolazi nakon toga.

Hvala još jedamput na trudu i odlučnosti Vama i Vašim saradnicima. Hvala svim građanima Crne Gore! Treba da se i oni raduju bez obzira u kojoj meri će to neko pokazati ili ne. Neka Gospod blagoslovi da da dobro zdravlje Vama i Vašim srodnicima, neka da mira Vama i svim ljudima koji žive u Crnoj Gori i u čitavom svetu, a to je danas nešto što je svima potrebno. Neka blagoslov Božji siđe na Crnu Goru, na sve ljude koji žive u njoj, ali i na one koji dolaze u Crnu Goru.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare