8.6 C
Belgrade
8.6 C
Belgrade
6, oktobar, 2022

Patrijarh srpski Porfirije: Gde god srpski narod živi povezuje ga zlatna nit, a to je pravoslavna vera i SPC

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da, gde god da živi srpski narod, nezavisno od državnih i političkih granica, lokalnih običaja i narečja, postoji zlatna nit koja ga povezuje, a to je — pravoslavna vera i Srpska pravoslavna crkva.

Porfirije je to rekao obraćajući se na svečanoj manifestaciji u Bijeljini kojom Srbija i Republika Srpska obeležavaju zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
On je rekao da su ljudi tih krajeva večno odenuti u svetosavsko ruho i svima čestitao današnji praznik.
„Za nas sve zastave počinju onom koja se Konstantinu ukazala na nebu i na kojoj je bio znak gospoda Isusa Hrista i koje je on postavio na zastave svoje vojske i izvojevao pobedu i slobodu koja je postala temelj evropske civilizacije“, kazao je patrijarh Porfirije.
On je istakao da je zastava simbol jedinstva i znak duhovnog identiteta naroda.
„Naša je vidljivi znak našeg jedinstva, ko smo i šta smo kao jedan narod, kojim putem smo se zaputili i treba da idemo. Njeno značenje ima svoj koren u Hristolikoj zastavi pobede i slobode i ona treba da bude jasan znak da je naš kulturni i duhovni identitet izgrađen na onom na kojem je izgrađena Konstantinova zastava — a to je crkva Hristova“, kazao je patrijarh Porfirije.
Patrijarh srpski je dodao da su se kroz istoriju granice država i mesta obitavanja našeg naroda menjale, ali konstanta i garant kako u prošlosti i sadašnjosti ali i budućnosti našeg trajnog jedinstva jeste pravoslavna vera, koju ni za šta nismo menjali i koja nas je očuvala.
„Gde ima crkve ima i našeg naroda. Gde nema crkve, pre ili kasnije odumire i narod. Naše jedinstvo nije u brojkama, nije zasnovanoj na krvi i tlu, nije u kvantitetu nego u kvalitetu“, kazao je poglavar SPC.
Patrijarh je ukazao da treba da učimo iz svoje prošlosti, napominjući da smo kroz istoriju bili pod raznim zastavama koje nisu odražavale naš kulturni identitet.
„I danas smo izraženi pritiscima raznih politika koje žele da izmene naš sistem vrednosti i da naprave od nas ono što nismo bili, niti jesmo, niti želimo da budemo. Za snagu jednog naroda neizmerno su važni ekonomija, bezbednost, i tu smo na dobrom putu, ali ako nema duhovnog zdravlja narod liči na orah sa tvrdom ljuskom ali bez jezgra i ploda. Takav tvrd orah i najmanjim udarom razbija se u paramparčad i od njega ne ostaje ništa“, rekao je patrijarh.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić iznenadjen novim odlukama EU

Predsednik Vučić će danas u Pragu na samitu Evropske političke zajednice svojim sagovornicima iz EU direktno reći da je ovo strašan skandal! Posle ne...

EU uvela sankcije Srbiji na rusku naftu

    Države članice Evropske unije izglasale su juče osmi paket sankcija protiv Rusije, koji je ovaj put usmeren i na ograničavanje cene nafte koju Rusija...

Kremlj: Lažna je vest da Putin danas menja status operacije

Ruski predsednik Vladimir Putin trenutno ne planira obraćanje naciji o preformulisanju "ciljeva specijalne vojne operacije" u Ukrajini, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare