35.7 C
Belgrade
35.7 C
Belgrade
5, jul, 2022

Patrijarh Porfirije ugostio je danas u Hramu Svetog Save decu sa Kosova i Metohije i iz Crne Gore

Njih četrdesetoro sa Kosmeta i tridesetoro iz Crne Gore sutra će učestvovati u litiji, kojom će biti obeležena gradska slava Spasovdan.

Patrijarh im je poručio da se raduje što su ovde i što će se zajedno sutra moliti na Spasovdan.

– Radujem se što ćete učestvovati u molitvenoj litiji u kojoj ćemo se moliti za mir, jer mir je nešto što je najpotrebnije svakom čoveku, svakom pojedincu, nama, ali i čitavom svetu. Vi to dobro znate – rekao je Porfirije.

Ukazao im je da ljudi, kada se oslanjaju samo na sebe i svoja znanja, pamet i sposobnosti, ne mogu tako lako da uspostave mir.

Kako je rekao, gde god da se okrenemo, i u prošlosti i u sadašnjosti, postoje nesporazumi, sukobi i ratovi.

– Zato je važno da molitvom prizovemo blagodet Božju, da nam on pomogne da svi zajedno doprinesemo miru među nama, a onda i u čitavom svetu. Mir je duhovna stvar, a to znači da se trudimo da se mirimo sa Bogom, da živimo onako kako je Bog zamislio, i kada smo na tom putu, onda je sigurno da ćemo mir širiti i oko sebe – istakao je srpski patrijarh.

Da ljubav prema svima ne bi bila samo prazna reč, rekao je patrijarh deci, važno je da se u svakodnevnom životu trudimo da volimo one koje su pored nas, naši bližnji, pripadnici našeg roda i naroda, a ako naučimo da volimo svoj narod, dodaje, onda smo vaspitani u ljubavi i istom tom ljubavi možemo da grlimo čitav svet.

– To je cilj našeg života. Mi volimo i čuvamo svoj narod, ne zato da bismo bili sebični i ogradili se od drugih, već da bismo se naučili da sve volimo. Da ljubavlju možemo da primimo od drugih ono što je vredno, ali isto tako da iz ljubavi iz možemo drugima da darujemo ono što su naše vrednosti – rekao je poglavar SPC.

On je poručio deci sa KiM da se mole za svoje bližnje i svoj narod, ali i da se isto tako mole za one koji pripadaju drugim narodima.

– To je jedini ispravan put, to je Svetosavski put. Sveti Sava je proputovao čitav svet. Išao i na istok i na zapad, gradio najbolje moguće odnose sa svim narodima, gradio crkve čak i u Jerusalimu, Bariju, na Svetoj Gori, i u drugim zemljama, ali najviše je zidao u svom narodu – naveo je patrijarh i dodao da su mnoge od tih svetinja sada pod zaštitom UNESKO, kao kulturna vrednost.

On je obećao deci da će se moliti i za njih na KiM i u Crnoj Gori i da će dolaziti da ih posećuje, jer su oni deo te crkve.

– Sve što možemo, učinićemo za vas i što je naše, uvek će i vama biti na raspolaganju – rekao je poglavar SPC deci.

U ime dece sa Kosmeta i iz Crne Gore patrijarhu se obratio Stefan Kruščić iz Podgorice i, u njihovo ime, poklonio mu ukoričeno Sveto pismo.

Zahvalio je patrijarhu Porfiriju što ih nikada, ni u tim teškim vremenima, nije napustio, već je uvek ostao uz njih.

– Želim da vam kažem da se mi kao deca i dobri ljudi trudimo da koračamo stazama Svetog Save i da idemo njegovim stopama- rekao je Kruščić patrijarhu.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijarh srpski Porfirije služio pomen patrijarhu Vikentiju

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je 5. jula 2022. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu pomen blažene uspomene patrijarhu Vikentiju. Sasluživali su protojereji-stavrofori...

Dan kad su Srbi nadmudrili Bugare

Kada je osamdesetih godina 19. veka došlo do naglih zahlađenja odnosa između Srbije i Bugarske, a kasnije i rata, Leskovčani su bili zatečeni. U godinama...

Baja Mali Knindža oduševio recitacijom u rodnom kraju

Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, napisao je i otpevao veliki broj pesama u kojima spominje rodni kraj. Ovoga puta, baš u rodnom kraju,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare