13.6 C
Belgrade
13.6 C
Belgrade
1, april, 2023

Patrijarh Porfirije dodelio stipendije studentima završnih godina fakulteta – osnivača Univerziteta u Beogradu

Pokazujući, kao u bezbroj primera do sada, očinsku brigu za onaj najlepši deo poverenog mu duhovnog stada, za mlade, talentovane i nadasve kreativne ljude, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije uručio je 23. februara 2023. godine na svečanosti u kripti hrama Svetog Save na Vračaru stipendije odabranim studentima završnih godina Medicinskog fakulteta, Pravnog fakulteta, Filosofskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, Mašinskog fakulteta i Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Oslanjajući se na činjenicu da je Bogoslovski fakultet, uz pet gore navedenih fakulteta, osnivač najveće i najvažnije visokoobrazovne institucije u Srbiji, Univerziteta u Beogradu, a Srpska Pravoslavna Crkva vekovni nosilac prosvetnog, naučnog i kulturnog identiteta srpskog naroda, Njegova Svetost je, kao predstojatelj Srpske Crkve, ali i univerzitetski profesor, nastavio tradiciju srpskih arhijereja i patrijaraha koji su lično pomagali školovanje mladih, osnivali škole i prosvetne zavode, čak visokog fakultetskog i univerzitetskog ranga, ili su to činili osnivajući dobrotovrone fondacije.

Odluku o tome koji su studenti dobili stipendije donela je, od strane Patrijarha, imenovana konkursna komisija, o čijem radu je prisutne obavestila mr Sandra Dabić, sekretar Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i član navedene komisije.

Kao najpozvaniji da pod svodovima hrama Svetog Save manifestuje brigu za napredak srpske prosvete besedio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja g. Branko Ružić: – Ovom svečanom prilikom izrazio bih zahvalnost Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i Njegovoj Svetsti Patrijarhu srpskom g. Porfiriju što kao i uvek prepoznaju značaj obrazovanja za budućnost naše zemlje i obezbeđuju stipendije kao dodatni podstrek najboljim studentima.

– Kada govorimo o Crkvi postoji jedna velika doza konfuzije. Naime, mnogi ljudi očekuju da Crkva najpre daje recepte za rešavanje svih mogućih problema sa kojima se suočavamo kao pojedinci, kao društvo, kao narod i kao država. Ne retko mnogi očekuju da Crkva unapred datim receptima rešava razne probleme države i naroda. Međutim, Crkva zapravo postoji kao nebozemna institucija, kao nebozemni organizam, najpre, pre svega i ako hoćemo da budemo do kraja dosledni samo zbog jednog – zato što je čovek biće koje je stvoreno za večnost. Crkva postoji kao Telo Hristovo ne samo da svedoči večnost, ne da govori o tome da večnost postoji, nego da otvori mogućnost svakom čoveku, koji je stvoren po Božjoj slici i prilici, da bude stanovnik večnosti i građanin Carstva Nebeskog i to ovde i sada – besedio je patrijarh Porfirije.

– Crkva je prostor smisla, smisla postojanja u svakom trenutku i na svakom mestu. Ona jeste sam Hristos, koji je Sin Božji, koji je došao na ovaj svet i bio raspet radi našeg spasenja, radi spasenja svakog čoveka. Crkva je, kao Telo Hristovo, šansa i mogućnost za svakog od nas u svakom vremenu. U tom smislu, da bi se prevazišla konfuzija kod mnogih kada razmišljaju o tome šta je Crkva, u najmanju ruku treba da razumeju da onaj koji ide u Crkvu veruje u Boga, da veruje u to da Bog postoji, kao i da ide u hram da bi se zaista molio Bogu. Mnogi u svojoj konfuziji doživljavaju Crkvu kao jednu od najvažnijih institucija. Na primer, u našem narodu na Crkvu se često gleda samo u kontekstu horizontale, u socijalnom, i sledstveno u svakom drugom kontekstu koji iz toga može proisteći, sve do političkog. Crkva prema tome nema rešenje i unapred gotove recepte ni za jedan problem, ni za jedno pitanje. Crkva naročito ne može rešavati probleme drugih i umesto drugih. Ali, Crkva pruža ono što je najvažnije, pruža temelj i koren, pruža osnovu, a to je smisao, smisao života. Iz toga, na takav način, Crkva na sva druga pitanja na koja neko očekuje odgovore i rešenja onda i može doprineti. Možda ponekad dati i bolje nego drugi. To međutim ne znači da, s obzirom da o Crkvi govorimo u duhovnom smislu te reči, Crkva i mi u Crkvi jesmo samo nešto što je apstrakcija. Naprotiv, polazeći od temelja, koji je duhovni, koji je Hristos, čiji je osnov Jevanđelje, Crkva ne samo da ima pravo nego ima i dužnost i obavezu da se bavi celim čovekom, jednim društvom i narodom u svim njegovim segmentima – naglasio je patrijarh Porifirije.

– Pored ove inicijative koju smo pokrenuli prošle godine, ambicija nam je da već u sledećem koraku budemo prisutni na ovaj način i na svim drugim univerzitetima našeg naroda, ali i mimo toga. Patrijarh srpski vodi Humanitarni fond Fondaciju Sima Igumanov. Iz te Fondacije se stipendiraju i deca sa Kosova i Metohije. U ovom trenutku njih stotinu, a mi smo se potrudili da povećamo visinu stipendije. Zbog svega toga smo veoma radosni. Čestitamo svima koji su večeras dobili stipendije. Znamo da je još mnogo onih koji to zavređuju. Smatramo da je obrazovanje ključna tačka u jednom narodu – rekao je patrijarh Porfirije, koji je potom uručio stipendije odabranim studentima završnih godina fakulteta – osnivača Univerziteta u Beogradu, a to su: Ivan Savić i Lazar Erić, Elektrotehnički fakultet; Lidija Maslać i Vojko Mišević, Medicinski fakultet; Lazar Marjanović i Mirko Milanović, Pravoslavni bogoslovski fakultet; Simona Novaković i Đorđe Gojković, Pravni fakultet; Antonija Jovičić i Milan Bogosavljević, Filosofski fakultet; Veljko Miletić i Slobodan Radovanović, Mašinski fakultet.

U ime stipendiranih studenata Njegovoj Svetosti Patrijhu je zablagodarila Lidija Maslać, student završne godine Medicinskog fakulteta u Beogradu, dok je Đorđe Gojković, student Pravnog fakulteta i pobednik takmičenja u govorništvu, održanom na Savindan na Pravnom fakultetu, izgovorio deo svoje pobedničke besede.

Svečana dodela stipendija budućim lekarima, inženjerima, teolozima i pravnicima, koji su sa svojim ponosnim roditeljima, profesorima i kolegama ispunili kriptu Svetosavskog hrama, ulepšana je kulturno-umetničkim programom tokom kojeg su nastupili združeni hor Bogoslovije Svetog Save i Muzičke škole Mokranjac iz Beograda pod umetničkim rukovođenjem prof. Branka Tadića i mecosopran Nataša Rašić sa pijanistkinjom Dobrilom Miljković. Program, u produkciji Informativne službe Srpske Pravoslavne Crkve, vodili su Tijana Maksimović i Milan Stokanović.

Svečanosti su prisustvovali: preosvećena gospoda episkopi marčanski Sava, novobrdski Ilarion, lipljanski Dositej i toplički Petar; arhimandrit Nektarije, glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda; arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije; g. Dušan Stokanović, upravnik Informativno-izdavačke ustanove Srpske Pravoslavne Crkve; đakon Vladimir Radovanović, upravnik Muzeja Srpske Pravoslavne Crkve; dr Vladimir Roganović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama; prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu; g. Radimir Dmitrović, savetnik Gradonačelnika Beograda; dr Radomir Stojković, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Republike Srbije; dr Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja; prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu; prof. dr Dejan Gvozdić, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu; prof. dr Dalibor Đukić, vanredni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu; docent dr Dušan Rakitić sa Pravnog fakulteta u Beofradu; prof. dr Dragoslava Stojiljković, prodekan za naučnoistraživačku delatnost Mašinskog fakulteta u Beogradu; prof. dr Miloš Nedeljković, bivši dekan Mašinskog fakulteta i predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije; prof. dr Bojan Babić, šef Katedre za proizvodno mašinstvo; prof. dr Marko Janković, prodekan za finansije Filosofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu; prof. dr Milan Stančić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Filosofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu; docent dr Nataša Jovanović Ajzenhamer, prodekan za nastavu Filosofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu; protojerej-stavrofor dr Vladimir Vukašinović, prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu; jerej prof. dr Srboljub Ubiparipović, prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu; jerej prof. dr Dragan Karan, prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu; gđa Snežana Pavlović, samostalni savetnik – koordinator Programske aktivnosti Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama; g. Danilo Potparić, šef Kabineta rektora Univerziteta u Beogradu; g. Nikola Jokić, student prodekan, g. Aleksa Ostojić, predsednik Studentskog parlamenta; g. Jagoš Stojanović, bivši predsednik Saveza studenata Mašinskog fakulteta; gđica Margareta Smiljanić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije; gđica Ana Ćurić, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu; gđica Ana Grčić, student prorektor Univerziteta u Beogradu; g. Ognjen Dabetić, predsednik Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta; g. Nenad Stiković, urednik Informativne službe Srpske Pravoslavne Crkve; gđa Ivana Dimić, urednik časopisa Svetosavsko zvonce; g. Milorad Ilić, urednik portala Pravoslavlje.

Sa događaja su izveštavali Radio Slovo ljubve, TV Hram i mnogobrojne medijske ekipe.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Brnabić: SAD su partner broj jedan za Srbiju na polju informacionih tehnologija

Sjedinjene Američke Ddržave su partner broj jedan za Srbiju na polju razmena usluga što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, rekla je predsednica...

Đedović: Pripremamo plan prioritetnih investicija u energetici

U toku je priprema plana prioritetnih investicija u energetici, koja će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a kroz taj plan biće definisani prioritetni...

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održava se 2 aprila

Priča o predsedničkim izborima u Crnoj Gori dobiće epilog 2. aprila. Đukanović je u prvom krugu osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova. Drugi krug predsedničkih izbora...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare