12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

Ova zemlja ima najviše piramida na svetu! A nije Egipat u pitanju!

Uprkos onome što su mnogi od nas mogli pretpostaviti, Egipat nije svetska prestonica piramida, pa čak nije ni severna Afrika. Ta čast pripada južnom susedu Egipta: Sudanu.

Sudan ima između 200 i 255 poznatih piramida, u poređenju sa egipatskim kojih je 138, i ne, nisu ih stvorili stari Egipćani koji su možda lutali južnije.

Umesto toga, piramide u Sudanu izgradili su članovi Kraljevstva Kuš, drevne civilizacije koja je vladala oblastima duž reke Nil od 1070. godine pne do 350. godine pne. Međutim obe kulture, i Kušiti i Egipćani koristili su piramide da sahranjuju svoje mrtve.

Veličine piramida se takođe dosta razlikuju. Prosečna kušitska piramida je visoka otprilike 6 do 30 metara , dok je prosečna egipatska piramida visoka otprilike 138 metara

Jedna od najvećih koncentracija kušitskih piramida je drevni grad Meroe, koji se nalazi blizu sredine današnjeg Sudana. Samo ovaj grad sadrži otprilike 200 od 255 piramida, što sugeriše da je u nekom trenutku bio uspešna metropola.

Uprkos tome što znaju ko ih je izgradio i u kom vremenskom periodu, istraživači i dalje imaju mnogo pitanja o sudanskim piramidama na koja još uvek ne mogu u potpunosti da odgovore.

Da li su koristili iste metode koje su koristili Egipćani? Koliko je vremena trebalo da jedna piramida bude podignuta? Trenutno, niko nije sasvim siguran.

Dobra vest je da timovi arheologa trenutno rade u Meroeu kako bi ovo otkrili. Jedan od najlepših načina na koji arheolozi to rade je korišćenje dronova za skeniranje područja odozgo.

Osim što nema najviše piramida, Egipat takođe nije dom najveće piramide na svetu. Za to biste morali da putujete do meksičke Velike piramide „Čolula“, koja je zapravo skrivena unutar planine.

Dakle, samo zato što su egipatske piramide najpopularnije, ne znači je da je Egipat zemlja sa najvećim brojem piramida ili sa najvišim piramidama. Međutim, gde god se piramide nalazile, uvek će biti prekrivene velom misterije i intrigiraće nas tajnama koje kriju.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare