29.3 C
Belgrade
29.3 C
Belgrade
12, avgust, 2022

Otpor članica planu Brisela: „Ako se usvoji cela država ostaje bez struje“

Plan Evropske komisije o 15-postotnom smanjenju potrošnje gasa u razdoblju od avgusta do marta sledeće godine nailazi na otpor među članicama EU.

Italija, Poljska i Mađarska već su iskazale rezervisanost prema predlogu, a Španija i Portugal jasno su rekli da mu se protive.

Ministri energetike članica EU odlučivaće o planu na sastanku u utorak, a za njegovo usvajanje je potrebno da ga podrži 55 odsto članica EU ili vlade čije države pokrivaju 65 odsto populacije EU.

Izvori iz briselske diplomatije navode da članice nisu naklonjene toj meri jer postoji puno nerešenih pitanja za pokretanje ovakve faze hitnosti. Zabrinutost je razumljiva s obzirom na to da je EU tokom prošle godine iz Rusije uvezla gas koji podmiruje 41 odsto potreba njenih članica, piše Jutarnji list.

Početna tačka

Portugalski državni sekretar za energetiku Žoao Galamba već je u nacionalnom dnevnom listu „Ekspreso“ rekao da je Portugal prisiljen da poveća potrošnju gasa za elektrane zbog niskog vodostaja, a plan EU nije održiv u njihovom slučaju jer ostavlja Portugal bez struje.

-Za razliku od drugih država, mi nismo živeli iznad svojih mogućnosti sa energetskog gledišta, citirao je „Fajnenšel tajms“ zamenicu španskog premijera Teresu Riberu, koja je dodala da predlog Komisije ignoriše ekonomske i socijalne posledice. Dodala je da će smanjenje potrošnje gasa naterati zemlju da smanji proizvodnju struje i zaustavi izvoz gasa ostatku kontinenta.

-Predlog Komisije može biti početna tačka, ali ne i cilj, rekla je Ribera, a prenosi Blumberg.

Nasuprot tome, Robert Habek, nemački ministar ekonomije, apeluje na evropski princip solidarnosti.

-Moramo sačuvati gas, a to znači da čak i one zemlje na koje smanjenje snabdevanja ruskim gasom nema direktni uticaj moraju pomoći drugim zemljama. Inače nema evropske solidarnosti, rekao je Habek, čija zemlja 66 odsto svojih potreba za gasom zadovoljava iz ruskih izvora.

Međunarodni monetarni fond je, inače, smanjio predviđanja nemačkog privrednog rasta za sledeću godinu sa 1,2 odsto na 0,8 odsto.

Ko koliko zavisi od gasa

Španija i Portugalija tradicionalno puno manje zavise od ruskog gasa nego ostale evropske zemlje, to iznosi 10 odsto njihovih potreba. Obe zemlje kupuju gas putem LNG postrojenja, Portugal između ostalog iz Nigerije i SAD. Španija je prošlog meseca uvezla plin za 77 odsto svojih potreba putem LNG postrojenja, navodi Blumberg. Mađarska je pak prošle nedelje objavila vanredno stanje u energetici i zabranila izvoz gasa drugim članicama EU.

Francuska od Rusije kupuje gas za samo 15 odsto svojih potreba i nije se otvoreno suprotstavila predlogu, ali je Agnes Panije-Runaše, ministarka energetike, istakla da je potrebno „definisati jednake ciljeve za sve“.

Ana Moskva, poljska ministarka za klimu, kazala je da se Poljska ne slaže s predloženim merama.

-Mehanizam solidarnosti ne sme voditi smanjenju energetske sigurnosti za bilo koju članicu EU, navodi Politiko stav ministarke čija zemlja 54 odsto svojih potreba za gasom zadovoljava iz Rusije.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić obratiće se javnosti večeras od 21 čas na tv Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na Instagram profilu "buducnostsrbijeav" svoje gostovanje večeras u 21 čas na TV Prva Predsednik Vučić je juče u obraćanju...

Umetnička instalacija „Budućnost kakvu želimo“ predstavljena u Botaničkoj bašti

Umetnička instalacija "Budućnost kakva nas čeka/ Budućnost kakvu želimo" glavne umetnice i dizajnerke Eme Milutinović sa grupom drugih mladih aktivista, povodom Međunarodnog dana mladih,...

Na Cetinju ubijeno više osoba, među kojima i napadač

Broj žrtava masakra na Cetinju, koji je počinio Vučko Borilović, raste iz časa u čas. Prema poslednjim informacijama ubijeno je najmanje 11 osoba, među...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare