19.8 C
Belgrade
19.8 C
Belgrade
23, mart, 2023

Otpočele pripreme za izgradnju Botaničke bašte na 4,2 hektara u Novom Sadu

Odlukom Skupštine grada Novog Sada, prošle sedmice, stvoreni su uslovi za početak priprema izgradnje prve novosadske Botaničke bašte, koja će biti formirana u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, odnosno u zaleđu Osnovne škole „Jovan Dučić“, na parceli površine 4,2 hektara.

U odluci, koju su zdušno podržali ne samo odbornici vladajuće većine nego i predstavnici opozicije u novosadskom parlamentu, navedeno je da će za ostvarivanje tog projekta biti potrebno objedinjavanje u jedan plac više građevinskih parcela od kojih svu dve u državnoj svojini, a ostale pripadaju Gradu Novom Sadu.

Stoga je Gradska uprava za zaštitu životne sredine, koja obavlja poslove investitora, zadužena da u narednom periodu pribavi i te dve parcele u javnu svojinu grada i to bez naknade, kao i da preduzme ostale aktivnosti poput izrade projektne dokumentacije, opremanja komunalne infrastrukture i drugih.

– Botanička bašta, kao specifična parkovska površina sa višefunkcionalnom namenom, ima naučnoistraživačku, obrazovnu, kulturnu i estetsku funkciju. Prvenstvena uloga joj je očuvanje biljnog genofonda, a služiće i kao baza za istraživanja tako što će omogućiti stručnu saradnju sa drugim institucijama u zemlji i inostranstvu – naveli su nadležni.

NJeni sadržaji će takođe, u kulturnom i turističkom pogledu, da upotpune opštu ponudu Petrovaradinske tvrđave, a svojim izgledom i zelenim površinama Botanička bašta služiće za odmor, rekreaciju i kompletno estetsko uživanje.

ČEKANJE

– PROJEKAT izgradnje Botaničke bašte u Novom Sadu stručnjaci su izradili još 2007. godine i evo do danas je bio u fioci. Sada je aktiviran i napokon će biti realizovan, a grad ima i potrebu, u turističkom smislu, i kapacitete da ga ostvari – kaže odbornik Bojan Radojević.

PROJEKAT

RADI izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Botaničke bašte, u nedavno usvojenom rebalansu budžeta grada izdvojeno je 30 miliona dinara.

 

novosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Borel: Sporazum Srbije i Kosova mora da se sprovede, nema biranja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da je ohridski sporazum Kosova i Srbije celina koja...

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare