4.2 C
Belgrade
4.2 C
Belgrade
1, decembar, 2022

Otpočele pripreme za izgradnju Botaničke bašte na 4,2 hektara u Novom Sadu

Odlukom Skupštine grada Novog Sada, prošle sedmice, stvoreni su uslovi za početak priprema izgradnje prve novosadske Botaničke bašte, koja će biti formirana u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, odnosno u zaleđu Osnovne škole „Jovan Dučić“, na parceli površine 4,2 hektara.

U odluci, koju su zdušno podržali ne samo odbornici vladajuće većine nego i predstavnici opozicije u novosadskom parlamentu, navedeno je da će za ostvarivanje tog projekta biti potrebno objedinjavanje u jedan plac više građevinskih parcela od kojih svu dve u državnoj svojini, a ostale pripadaju Gradu Novom Sadu.

Stoga je Gradska uprava za zaštitu životne sredine, koja obavlja poslove investitora, zadužena da u narednom periodu pribavi i te dve parcele u javnu svojinu grada i to bez naknade, kao i da preduzme ostale aktivnosti poput izrade projektne dokumentacije, opremanja komunalne infrastrukture i drugih.

– Botanička bašta, kao specifična parkovska površina sa višefunkcionalnom namenom, ima naučnoistraživačku, obrazovnu, kulturnu i estetsku funkciju. Prvenstvena uloga joj je očuvanje biljnog genofonda, a služiće i kao baza za istraživanja tako što će omogućiti stručnu saradnju sa drugim institucijama u zemlji i inostranstvu – naveli su nadležni.

NJeni sadržaji će takođe, u kulturnom i turističkom pogledu, da upotpune opštu ponudu Petrovaradinske tvrđave, a svojim izgledom i zelenim površinama Botanička bašta služiće za odmor, rekreaciju i kompletno estetsko uživanje.

ČEKANJE

– PROJEKAT izgradnje Botaničke bašte u Novom Sadu stručnjaci su izradili još 2007. godine i evo do danas je bio u fioci. Sada je aktiviran i napokon će biti realizovan, a grad ima i potrebu, u turističkom smislu, i kapacitete da ga ostvari – kaže odbornik Bojan Radojević.

PROJEKAT

RADI izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Botaničke bašte, u nedavno usvojenom rebalansu budžeta grada izdvojeno je 30 miliona dinara.

 

novosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Sednice Svetog Arhijerejskog Sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora u Dalju

U Patrijaršijskom dvoru, letnjoj rezidenciji srpskih patrijaraha u Dalju, 1. decembra 2022. godine, na praznik Svetog mučenika Plantona i Svetih mučenika Romana i Varula...

Komesar EU Oliver Varhelji stiže u Beograd

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji 1. decembra stiže u Beograd, najavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero. „Komesar Varhelji...

Piksi poručio: Put do pobede postoji

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi i najbolji strelac orlova Aleksandar Mitrović obratili su se javnosti pred poslednji meč grupne faze Svetskog prvenstva...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare