19 C
Belgrade
19 C
Belgrade
6, jul, 2022

Otkriveno: On je prvi čovek „kavčana“ za celu Evropu

Podgorica — Kavački klan imao je kriminalne ćelije u više država Evrope, a njima je koordinisao Podgoričanin Milan Vujotić (39) zvani Lavitese

„Milan Vujotić Lavitese, bio je glavni dobavljač kokaina u kriminalnoj grupi koju je vodio Filip Vrzić. Vujotić je dobijao veliku pošiljku kokaina u Holandiji. Filip Vrzić je potom, preko svojih članova, prebacio kokain u Sloveniju, Srbiju i delimično u Španiju i preprodao ga kupcima”, piše u policijskoj dokumentaciji, u koju su imale uvid podgoričke „Vijesti“.

Kako prenose „Vijesti“, u dokumentima se navodi da su u periodu kada je Vujotić primao pošiljke kokaina, prevozi vršeni u količinama do 42 kilograma ođednom, jer je upravo to bila količina koja je mogla da stane u prilagođeni skriveni prostor kreveta kamiona.

Kako se navodi u dokumentacij, u nekim slučajevima vozila su dva kamiona istovremeno, što znači da su prebacivali oko 80 kilograma sedmično.

Pojašnjeno je da je u većini slučajeva kokain bio predavana u Sloveniji, gde ga je preuzimao Drejc Kovač Hajro.

„Malo kokaina dovezeno je u Srbiju i Španiju. Posebnost kokaina u vlasništvu Milana Vujotića – Lavitesea, bilo je to što je imao utisnuti logotip srpskog grba i 4S“, objašnjava se u dokumentima iz istrage.

Istražitelji su utvrdili da je, kada je Vujotiću „pala“ pošiljka kokaina, kriminalna grupa kupovala drogu od dobavljača kojeg im je nabavio Luka Arapović Dal, ali da su tada isporuke bile mnogo manje, ipak nikada manje od pet kilograma po jednoj turi.

Pojašnjeno je i da je kriminalna grupa koju su predvodili Vrzić i Klemen Kadivec, za Milana Vujotića osim prevoza kokaina, nadzirala i sređivala i prevoz nelegalnih miliona u kešu.

Tako su u 2019. godini izvršena četiri transporta novca, a gotovina prevezana iz Španije u Srbiju potiče od dve kriminalne bande koje su delovale pod pokroviteljstvom Vujotića na području Španije, zaključuju istražitelji iz Slovenije.

foto:ilustracija

Oni objašnjavaju da prevoz novca od te dve kriminalne grupe pokazuju da je taj Podgoričanin, odnosno kavački klan, širom Evrope uspostavio mrežu kriminalnih grupa.

„One su delovale pod pokroviteljstvom kavačkog klana i bavile se ilegalnom prodajom droge. Jedno takvo udruženje je i udruženje koje su osnovali Filip Vrzić i Klemen Kadivec“, piše u spisima iz istrage.

Vujotić, za kojeg se kaže da je član međunarodne kriminalne grupe poznate kao kavački klan, neutvrđenog datuma 2018. godine, dozvolio je Filipu Vrziću da u Sloveniji osnuje ćeliju u okviru većeg međunarodnog kriminalnog udruženja.

Istražitelji iz Slovenije obezbedili su svedoka saradnika u postupku pokrenutom protiv međunarodne kriminalne grupe koja je funkcionisala kao slovenačka ćelija kavačkog kriminalnog klana.

Na više od 420 stranica krivične prijave jasno je navedeno da je taj osumnjičeni ispričao dobar deo informacija, koje su kasnije potvrđene merama tajnog nadzora, praćenjem, prepoznavanjem, ulogom prikrivenih isljednika, kontrolisanim pošiljkama droge, pretresima i oduzetim stvarima, navode „Vijesti“.

Piše i da je Vujotić, kao član tog kriminalnog udurženja, identifikovan na osnovu izjave svedoka, a “identitet su potvrdile strane službe bezbednosti“.

Milan Vujotić Lavitese je visokorangirani član kavačkog klana, za kojeg se zna da je u sukobu sa škaljarskim klanom, među kojima se trenutno vodi krvavi rat, piše u prijavi.

Slovenački policajci objašnjavaju da je do 2014. godine u Kotoru bila jedna kriminalna skupina, ali da je te godine u Valensiji nestalo 200 kilograma kokaina, što je dovelo do spora koji je grupu podelio na dva dela.

„Tokom šestogodišnjeg rata, koji se finansirao novcem dobijenim od prodaje droge, pripadnici kriminalnih bandi koriste eksplozive, bombe, pa čak i snajpere da ubijaju protivnike“, piše u dokumentima iz istrage.

 

izvor:tanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Turska sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Rusijom kako bi se omogućilo da milioni tona ukrajinskog žita budu otpremljeni kroz bezbedne koridore u Crnom...

Makron: Nema alternative dijalogu između izraelskih i palestinskih vlasti

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju...

Predsednik Vučić poručio najboljim studentima: „Sve mogu da vam oduzmu, ali znanje je vaše zauvek“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održala se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare