14.1 C
Belgrade
14.1 C
Belgrade
9, decembar, 2022

Oštra polemika Brnabićeve i Kurtija u Tirani

U Tirani se održava samit lidera Zapadnog Balkana, na kome učestvuje premijerka Ana Brnabić. Samit, na kome je trebalo da se razgovara o ekonomskom oporavku regiona, pretvorio se u polemiku o političkim pitanjima. Kako saznaje RTS, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti tražio je da se revidira regionalni CEFTA sporazum, a od premijerke Ane Brnabić tražio je priznanje kosovske nezavisnosti.

Predsednica Vlade Srbije, kako saznajemo, podsetila ga je da tzv. Kosovo nije članica UN i da ga ne priznaje pet članica EU.

Premijerka Brnabić izjavila je da je sastanak u okviru Samita Zapadnog Balkana u Tirani bio teži nego što je očekivala, navodeći da je više predstavljao uvod u predstojeće događaje, među kojima je i dijalog između Beograda i Prištine, nego što se govorilo o regionalnim temama.

Brnabićeva je novinarima rekla da je pokušala da se fokusira na dobre rezultate i saradnju u regionu, a da je „neko drugi“ razgovor prebacivao na teren politike.

„Ali ako želite da govorite o politici, onda smo tu da kažemo činjenično stanje, ali i da je saradnja važna“, rekla je Brnabić.

Na Samitu su, pored premijerke, učestvovali i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ali i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Upitana da li je imala priliku da razgovara sa njim, s obzirom na to da se za nekoliko dana održava dijalog u Briselu, Brnabićeva je kazala da nije imala takvu priliku, ali je imala, kaže, „razmenu mišljenja“ tokom samita.

„Mislim da je tu bilo provokacija i njegovih ideja o tome kako treba da izgleda regionalna saradnja, ali mislim da je dobio adekvatan odgovor i činjenično stanje“, rekla je Brnabić.

Na pitanje koje su to ideje bile i kakav je bio odgovor, premijerka kaže da nije sigurna koliko može o tome da govori, jer se sve dešavalo iza zatvorenih vrata, ali je, kaže, bilo u njegovom maniru da sve počinje od njega i nove administracije.

Govorio je, rekla je Brnabićeva, o tome kako „ne može više ovako da se sarađuje“ nego u drugačijem formatu u kome su „Kosovo i Srbija jednaki partneri“.

Premijerka mu je, kaže, odgovorila da to nije moguće i da postoje velike razlike, Srbija je suverena država, a tzv. Kosovo nije, te je takve stvari najbolje ostaviti za dijalog.

Brnabićeva je podsetila da će 1. jula stupiti na snagu Sporazum o ukidanju rominga na teritoriji Zapadnog Balkana.

Istakla je da je to benefit za građane, kao i da region očekuju važni projekti.

Ona je najavila da će u septembru početi izgradnja tzv. auto-puta mira, od Niša do Merdara, i očekuje se da će tada u Srbiji biti prisutni i predstavnici EU.

„Imamo do kraja godine i početak izgradnje gasovoda do Bugarske, to je važan regionalni projekat, a onda već u prvom kvartalu 2022. godine imamo početak još dva važna projekta – jedan je železnički Koridor 10, odnosno modernizacija kompletne trase od Beograda do Preševa, i drugi između Niša i Dimitrovgrada“, rekla je Brnabićeva.

Podsetila je na Ekonomski investicionu plan za Zapadni Balkan od devet milijardi evra.

„EU je opredelila i dodatna sredstva, ali to će zavisiti od projekata“, rekla je ona.

Premijerka je najavila da Srbiji predstoje međuvladina konferencija, kao i nekoliko regionalnih samita, među kojima je i nastavak Berlinskog procesa početkom jula.

Uoči samita, premijerka se sastala sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

 

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare