20.4 C
Belgrade
20.4 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Osnovci iz Slavonije sa Patrijarhom u hramu Svetog Save

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije ugostio je 22. jula 2022. godine u hramu Svetog Save na Vračaru srpsku decu iz Slavonije.

Deca iz osnovnih škola u Tenji, Bijelom Brdu, Bršadinu, Borovo Naselju i Vukovaru došla su, predvođena svojim veroučiteljima Mirjanom Popović, Jovanom Sekulićem, Srđanom Despotovićem, Petrom Rudićem i Borislavom Vignjevićem, u jednodnevnu posetu Beogradu u kordinaciji Zajedničkog veća opština Vukovar, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a najviše trudom gđice Sanje Lakić, narodnog poslanika. U pratnji Njegove Svetosti bio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop remezijanski g. Stefan.

Deca su Svjatjejšem Patrijarhu kao rođendanski dar poklonili ikonu i sliku hrama iz njihovog kraja. U Beogradu su im se pridružili i drugari iz Republike Srpske, koji su već ranije dolazili u posetu Svetosavskom hramu. I oni su Patrijarhu za rođendanski dar poklonili sliku koju su zajedno naslikali, a na kojoj su hramovi u njihovim mestima. Mališani su posebno zamolili Patrijarha da im što pre dođe u posetu, jer kako su naglasili: „Naši hramovi su mali po veličini, ali su preobilni ljubavlju i radošću”.

Pokazavši im hram Svetog Save patrijarh Porfirije je poželeo dobrodošlicu gostima:

-Dobro ste došli u Beograd! Hvala Bogu, Slavonija nije daleko od Srbije, tj. graniči se sa Srbijom, Dunav nas deli, ali ni Beograd nije daleko od Slavonije. Siguran sam da je neko od vas već ovde dolazio, a siguran sam da ćete svi dolaziti još mnogo puta. Ja sam naročito često išao u Slavoniju, dok sam bio u manastiru Kovilju, kod blažene uspomene vladike Lukijana u Dalj, ali i za vreme mog boravka u Zagrebu. Dok sam bio u Hrvatskoj dolazio sam često u Slavoniju. Ako Bog da, prvi sledeći dolazak će biti čini mi se u septembru kada ćemo imati osvećenje hrama i Srpskog doma u Vukovaru. Nadam se da ćemo se i tada videti.

Gde god da žive pravoslavni Srbi neka dolaze u Beograd, naročito u srce Beograda, a srce Beograde je hram Svetog Save. Kao što je srce svakog naselja, svakog sela i grada hram u centru toga sela ili grada, tako je i centar i srce Beograde hram Svetog Save, ali hram Svetog Save je centar i srce svih pravoslavnih Srba gde god da žive. Ovaj hram je zidan kao zavetni hram srpskog naroda. Kada se rodila ideja da se zida hram bilo je jasno da svi pravoslavni Srbi gde god da žive, od Severnog do Južnog pola i od Istoka do Zapada i obrnuto, imaju svoje izvorište ovde, u ovom hramu, ne zbog toga što je zgrada sama izvor i centar, nego zato što je to hram koji su zidali – i evo, hvala Bogu, privodi se kraju zidanje – svi pravoslavni Srbi kao zavetni hram posvećen Svetom Savi.

Sveti Sava je – to ste vi mnogo puta na veronauci i slušali i učili i saznali – onaj koji je naš narod uveo u kulturne narode sveta tako što je plemena koja su bila razjedinjena Sveti Sava zajedno sa svojim ocem, a onda i sa svojim bratom, objedinio u jednu zajednicu i jednu državu, ali isto tako i uveo jedamput za svagda u pravoslavnu hrišćansku veru što je mnogo važnije.

Gde god da živimo i kojoj god državi da pripadamo, mi se trudimo i kad smo izvan svoje Matice da poštujemo pravila i zakone i poredak tih država, da budemo građani koji su primer za ugled u svakoj državi u kojoj se nalazimo, da poštujemo sve druge i drugačije, naravno, očekujući i da mi budemo maksimalno ispoštovani u svojim slobodama i svojim pravima. To je ono čemu nas pored svega ostalog, i naravno mnogo važnih i važnijih stvari, uči i naša pravoslavna vera, uči nas Jevanđelje. To je ono što je kao prvu brazdu u našem narodu zaorao i Sveti Sava.

Ovaj hram je važan zato što je posvećen Svetom Savi. Sveti Sava je posle svog upokojenja, ali i za života, doživljavan kao svetitelj, naročito posle upokojenja. Crkva ga je videla kao svetitelja Božjeg, kao onog koji nas zastupa pred Bogom i kao onog koji je primer za ugled, kao onog čiji život treba da oponašamo i savete da slušamo. Baš zbog toga što je Sveti Sava kako je vreme prolazilo rastao u svom narodu po značaju, onda kada je naš pravoslavni narod prolazio teška vremena u tursko doba nalazio je nadahnuće i inspiraciju za opstanak upravo u ličnosti Svetog Save. Da bi Turci koji su vladali ovim prostorima tada uništili uticaj Svetog Save u svom narodu, oni su, kao što ste čitali i slušali, mošti Svetog Save spalili ovde na Vračaru misleći da će time biti ubijeno ime Svetog Save i pravoslavna vera koja nas je oblikovala i do današnjih dana oblikuje. Međutim, desilo se sasvim suprotno. Što je više bilo protivnika svetosti u našem narodu, tj. što je više bilo protivnika Svetitelja Save, utoliko je on više rastao i evo, hvala Bogu, gde god da je naš narod zidaju se hramovi Svetog Save i svi pravoslavni Srbi znaju da je Sveti Sava duhovni otac, rodonačelnik našeg naroda.

Svi zajedno smo ovaj velelepni hram sazidali. Svetost, dakle čestit život, život u vrlini, život u ljubavi jeste nešto što povezuje svaku prepreku, što savlađuje svakog protivnika, nešto što i od protivnika, pa ako hoćemo i neprijatelja, može učiniti prijatelja. Ne postoji ništa drugo na ovom svetu što od onog koji je protiv nas može nam učiniti prijatelja i brata. Naravno, ne postoji ništa tako snažno na ovom svetu što od brata i prijatelja može učiniti nekog koji je potpuno poistovećen sa nama i mi sa njim i činiti sve više i više prijatelja i brata. Zato sam rekao da je važno da imamo Svetog Savu kao primer da njime nadahnjujemo svoj život, da se napajamo vrednostima Jevanđelja i onim što nas Jevanđelje uči, upravo onako kako je činio Sveti Sava. Tada čemo zaista biti, gde god da se nalazimo, jedinstveni pripadnici iste Svetosavske Pravoslavne Hrišćanske Crkve, osećaćemo jedni druge kao braću, kao jednu porodicu, ali u isto vreme – još jedanput ponavljam: gde god da smo – bićemo građani koji su primer za ugled, koji doprinose drugima, koji doprinose izgrađivanju zajednice u kojoj se nalazimo, ali isto tako ćemo imati svoj poseban pečat. Samo onda kada smo utvrđeni u svojoj veri, kada znamo ko smo i šta smo, imaćemo mir u duši, kada to ne skrivamo, kada se ne plašimo da to pokažemo.

Kad god imamo strah u sebi i bojimo se da pokažemo ko smo i šta smo – to verovatno poneko od vas i zna – onda imamo i nemir, onda smo nesigurni, onda sumnjamo u sve oko sebe, ali i u samog sebe. Kad nemamo unutrašnju prepreku i strah koji nas sprečavaju da jednostavno pokažemo ko smo i šta smo, onda imamo mir i slobodu. Tada slobodno možemo da gradimo odnose sa svima, a to je moguće ako smo zaista utvrđeni u svojoj veri -reći ću, možda neće svima biti razumljivo – ne ideološki, nego utvrđeni u veri tako zato što se zaista molimo Hristu, molimo se Bogu, molimo se svetiteljima Božjim, trudimo se da živimo po reči Hristovoj, da živimo u istini i u pravdi, da živimo u ljubavi. Dakle, trudimo se da nam vera ne bude samo na usnama, da nam ne bude samo na rečima, da se ne desi da samo govorimo: Mi smo pravoslavni Srbi. Kada je vera naš život, a to znači kada se trudimo da ispunjavamo zapovesti Božje, zapovesti o ljubavi, onda vera postaje naš život, dobijamo snagu, dobijamo hrabrost, a onda dobijamo i slobodu i odagnavamo od sebe, iz sebe i oko sebe svaku vrstu nesigurnosti i straha.

Neka vas sve Gospod blagoslovi! Dobro ste došli! Ja se radujem što ste danas ovde. Slavonci naši, ako Bog da, uskoro se vidimo, kao što sam rekao, u Vukovaru. Ko bude imao vremena tada neka dođe. Verujem da će mnogi doći, jer je reč o osvećenju crkve i crkvenog doma. To će biti praznik za sav naš narod, za pravoslavnu braću i sestre i za vas. I za sve nas biće praznik. Molimo se Svetom Savi, ugledajmo se na njega, budimo kao on. On je bio svetitelj koji je išao do Istoka do Zapada. I u Rimu je zidao crkve i na Istoku je išao do Egipta kod muslimana. Svuda je gradio mostove bratstva, mostove prijateljstva, mostove međusobnog razumevanja. Neka vas sve Gospod blagoslovi! Dobro ste došli!

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srbija na Evropskom prvenstvu bez Miloša Teodosića

Košarkaška reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu, kao i prethodno na utakmicama kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Grčke i Turske, igraće bez dugogodišnjeg kapitena Miloša...

Poljska ministarka za klimu: Nećemo deliti gas s drugim zemljama Evropske unije

Evropska komisija neće moći da natera Poljsku da se povinuje novom planu EU za smanjenje potrošnje gasa, niti će Poljska deliti svoje rezerve gasa...

Američki Senat usvojio zakon o borbi protiv klimatskih promena

Demokrate u Senatu uspele su da prevaziđu protivljenje jedinstvenih republikanaca i usvoje važan zakon o borbi protiv klimatskih promena, smanjenju troškova zdravstvene zaštite i...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare