26.4 C
Belgrade
25.6 C
Belgrade
30, jun, 2022

Osniva se sud sličan Haškom tribunalu

Sarajevo — Advokat Tomislav Šunjka ekskluzivno je najavio da se uskoro osniva međunarodni antikorupcijski sud koji će delovati na principima Haškog tribunala.

„U vrlo skoro vreme biće osnovan novi međunarodni antikorupcijski sud, a nakon Deklaracije o borbi protiv korupcije UN-a i najavljenih sankcija Sjedinjenih Američkih Država za države Zapadnog Balkana“, rekao je Šunjka.

Šunjka je kazao da će antikorupcijski sud funkcionisati na principima haškog tribunala.

„Tiče se slučajeva velike korupcije gde domaće pravosuđe ne preuzima odgovornost, ne pokrene procese i ne procesuira počinioce. Oni će to preuzimati. Ne znam tačno datum otvaranja, ali vrlo uskoro“, izjavio je.

Dodao je da se američke sankcije, u vezi sa Zapadnim Balkanom, tiču onih osoba koje destabilizuju političku situaciju, krše ljudska prava i bave se korupcijom.

„Postoji jedan potpuno novi pravni poredak van naših granica, koji se odnosi na korupciju, koji je promakao ispod radara. Između 2. i 4. juna održana je prva specijalizovana sednica Ujedinjenih nacija (UNGASS), koja je donela Deklaraciju o borbi protiv korupcije.

„Neposredno iza toga, američka administracija na čelu s Džoom Bajdenom je donela uredbu koja je borbu protiv korupcije stavila u fokus“, kazao je.

Šunjka je istakao da, što se tiče tzv. američke crne liste, na kojoj je trenutno predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, radi se o diskrecionoj listi OFAC-a, odnosno Ureda za kontrolu imovine stranaca.

„Oni donose odluke prema informacijama iz medija, s terena, američkih ambasada, zvaničnih organa i diskreciono odlučuju ko će se naći na njoj. Ali, na njoj se ne nalaze osobe koje pomažu osobama koje su na toj listi i one su na toj listi.“

 

klix.ba

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Neophodna veća digitalizacija srpskog građevinarstva

Na individualnom niovu među inženjerima stepen primene digitalnih rešenja u građevinarstvu je veoma visok, o čemu svedoči to što veliki broj njiih radi projekte...

Predsednik Vučić: Da dopustimo nove „Oluje“, novi „Bljesak“ – taj film nećete gledati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom Nakon sastanka predsednik Vučić se obratio naciji...

Sramna odluka vlasti lažne države, evo šta će biti sa tablicama

Vlada tzv. Kosova odlučila je danas da će osobama koje na administrativne prelaze dođu sa srpskim ličnim dokumentom na ulazu dati pismo koje zamenjuje...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare