27.6 C
Belgrade
27.6 C
Belgrade
7, jul, 2022

Orden Svetog despota Stefana g. Draganu Vukiću

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije uručio je 23. juna 2022. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu orden Svetog despota Stefana Lazarevića g. Draganu Vukiću, dugogodišnjem upravniku Dobročinstva, Pokloničke agencije Srpske Pravoslavne Crkve.

Svečanoj dodeli visokog odlikovanja prisustvovali su članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda: Visokopreosvećni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije i preosvećena gospoda episkopi sremski Vasilije, bački Irinej i zvorničko-tuzlanski Fotije. U odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda, koju je pročitao visokoprepodobni arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, navodi se da se, na predlog Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, g. Draganu Vukiću, dugogodišnjem upravniku Dobročinstva, dodeljuje visoko crkveno odlikovanje orden Svetog despota Stefana Lazarevića zbog ljubavi prema svetoj majci Crkvi pokazanoj izuzetnim pregalaštvom pri osnivanju i radu Pokloničke agencije Srpske Pravoslavne Crkve.

-Uvaženi dragi brate Dragane, imam veliku radost da u ime naše Crkve odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda izrazim čestitke za orden koji ste dobili, ali pre svega i zahvalnost za sve ono što činite, što ste činili i što ćete činiti za našu Crkvu. Činjenica da je Dobročinstvo organizacija u čijem ste osnivanju neposredno uticali, ali što je još važnije u kojoj ste tokom niza decenija nesebično radili i trudili se, jeste nešto što je istovremeno i ponos naše Crkve, a takođe i izraz naše Crkve u sveukupnoj misionarskoj delatnosti. Samo ime Dobročinstvo već je vezano za Jevanđelje i za reč Hristovu: „Dobro činiti da vam ne dosadi“. Ako bismo mogli da izrazimo ono što je ste Vi doprineli i učinili u Dobročinstvu unutar naše Crkve jeste upravo to: dobro ste činili i činite, a što je još važnije nije vam dosadilo, naglasio je patrijarh Porfirije i podsetio:

-Lično sam imao priliku da budem deo jednog projekta, jednog pokloničkog putovanja koje ste Vi vodili. Iako je naizgled putovanje po pravilu novo za onog koji je kao poklonik po prvi put deo grupe na čijem ste čelu, ne samo da ste se više od drugih trudili, nego je izgledalo kao da ste više od drugih, ako se tako može reći, prvi put na putovanju. Mnogi su mi pričali da je to uvek tako bilo, što zapravo pokazuje Vašu ljubav pre svega prema Crkvi, a iz te ljubavi prema Crkvi i unutar te ljubavi i zajedno sa tom ljubavi i ljubav neposredno prema mestima na koje ste vodili mnoge i mnoge vernike širom pravoslavne vaseljene, a pre svega i iznad svega u Svetu zemlju.

-„Idite i propovedajte učeći sve narode, krštavajući ih u ime Oca i Sina i Svetog Duha” jesu reči Gospodnje. Iako niste u sveštenom činu i deo klira u užem smislu te reči, ipak ste pokazali i dokazali da je sveštenstvo ne samo, kako se to kaže, oltarsko poslušanje, da je sveštenstvo ne samo naznačeno da bude u užem smislu shvaćeno, nego da je sveštenstvo, a to svedoči predanje i Sveto pismo, sveukupni narod Božji. Svi su pozvani da budu sveštenici, svi su pozvani da svako mesto na kojem stoje pretvore u jedan mali žrtvenik, u jedan mali oltar, u vremenu i u prostoru u kojem žive i u koji ih je Bog pozvao i postavio. Vi ste čitavim svojim trudom, radom i ljubavlju prema Crkvi, prema narodu Božjem, prema svim ljudima, pokazali upravo tu biblijsku istinu da je svaki čovek deo carskog sveštenstva, da je svaki čovek pozvan da bude služitelj Božji i da se kroz njega i u njemu projavljuje filigranska misao Božja gde god da se nalazi. Iz svih tih razloga teško je nama da uzvratimo, ali kao najmanji oblik uzdarja na sve što ste činili i što činite za svoju Crkvu, mi smo samo konstatovali, ne procenili i ocenili, da orden Svetog despota Stefana Lazarevića jeste ono što treba da sija na Vašim grudima znajući da će to za Vas biti samo novi podstrek da još više živeći Hristom i u Hristu živite i za svoju Crkvu. Neka Gospod blagoslovi! Čestitamo i živeli na mnogo godina. Dostojan!, poručio je patrijarh Porfirije.

Zablagodarivši na visokom priznanju, g. Dragan Vukić je održao jedinstvenu besedu koji prenosimo u celosti:

-Vaša Svetosti, Vaša Preosveštenstva, članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda, osećam veliku radost i čast što dobijam ovo visoko odlikovanje, Orden Svetog despota Stefana Lazarevića. Decenijama idući duhovno-kulturnim prostorima od Kruševca, Kosova i Metohije, manastira Manasije, a i dalje, van njih, do Carigrada i Budima, pratila me je njegova sen i imao sam čast da onima koji su sa mnom hodočastili govorim o Svetom despotu Stefanu Lazareviću. Svojim životom i delom ispisao je neke od najlepših stranica naše srednjevekovne istorije.

Sin kneza Lazara i kneginje Milice, po majci izdanak svetorodne loze Nemanjića. U vreme Kosovske bitke bio je tek dvanaestogodišnji dečak, pa mu je posle očeve smrti u upravljanju državom pomagala majka. Izuzetno obrazovan, duhovno se razvijao u sazvučju prve srpske pesnikinje Jefimije i patrijarha Danila III, prijatelja njegovog doma. Godine 1393. preuzeo je vlast, ali i vazalne obaveze prema Turcima. Kao turski vazal učestvovao je u mnogim bitkama. Na Rovinama je bio svedok pogibije Kraljevića Marka i njegove poslednje reči pred bitku „Neka pobedi hrišćanska vojska pa makar prvi poginuo ja” spasao je od zaborava i preneo potomstvu. Posle bitke kod Angore dobija od vizantijskog cara despotsku titulu. Smrću sultana Bajazita u mongolskom ropstvu 1403. godine smatrao je da prestaju i njegove vazalske obaveze. Traži oslonac u Ugarskoj. Od ugarskog kralja dobija 1403. godine Beograd, posede, ali i rudnike, jer su srpski rudari bili čuveni širom Evrope. Bio je član Zmajevog reda koga je osnovao ugarski kralj i u njemu zauzimao prvo mesto. Kada je došao na Sabor plemstva u Budim 1412. godine u pratnji dve hiljade oklopnika, među evropskim vitezovima „sijao je kao mesec među zvezdama”. Ujedinio je sve srpske zemlje od Save i Dunava do Jadranskog mora. Davao je podstreka razvoju privrede i trgovine. Izdao je čuveni Zakon o rudnicima kojim je rudarima dao najbolje uslove za rad i život. Okupljao je oko sebe učene izbeglice, vizantijske i bugarske monahe i laike, prepisivače, umetnike i pisce pružajući im potrebne uslove za rad. I sam je bio pesnik. Autor je „Natpisa na stubu Kosovskom” i „Slova ljubve”. Reč o ljubavi nastala je u trenutku ličnog bola kada je mlađi brat Vuk napustio zemlju i prebegao Turcima. Posle neprospavanih noći, dugih molitvi i suza, Stefan donosi mudru odluku i umesto vojske šalje tu iskrenu, srcem sročenu poruku ljubavi, kojom ga moli da se vrati u roditeljski dom. Ostavio nam je trajni primer kako se sve unutrašnje podele u zemlji mogu rešiti ljubavlju i praštanjem za opšte dobro. Ostavio nam je više zadužbina, među kojima blista u zlatu što treperi sa njenih fresaka raskošni manastir Manasiju.

Ovo visoko odličje koje mi dodeljujete jeste blistavi podsetnik na delo Svetog despota Stefana Lazarevića kako se voli Crkva i država i kako se služi svome rodu. Vaša Svetosti, Vaša Preosveštenstva, članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda, veliko Vam hvala na ukazanoj časti. Odano sam služio Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i dalje ću se truditi da joj svim svojim umom i srcem budem od koristi.

***

Dostojni nosilac Ordena Svetog despota Stefana Lazarevića g. Dragan Vukić završio je Pravoslavni bogoslovski fakultet Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu. Kao student u dva navrata je predstavljao je Srpsku Pravoslavnu Crkvu na Konferenciji o pravoslavnom bogoslovskom obrazovanju i na Generalnoj skupštini „Sindesmosa”, Saveza pravoslavne omladine sveta, održanim u Ženevi 1977. godine i u Finskoj 1980. godine.

Nakon završenih studija postavljen je za urednika novina Srpske patrijaršije „Pravoslavlje” i to značajno poslušanje obavlja narednih deset godina. Sveti Arhijerejski Sinod ga je 1990. godine izabrao za prvog upravnika tek osnovane Pokloničke agencije „Dobročinstvo” i na toj odgovornom mestu ostaje narednih trideset godina. Kao predstavnik Srpske Pravoslavne Crkve učestvovao je februara 2009. godine u radu konferencije „Poklonička putovanja” održane u Moskvi, u organizaciji Ruske Pravoslavne Crkve.

Autor je preko sto članaka i više desetina televizijskih i radio emisija. Dobitnik je republičke nagrade „Turistički cvet”, 1991. godine, kao direktor najuspešnije turističke agencije, a 2001. godine kao najbolji turistički vodič. Takođe, dobitnik je i Vukove nagrade za 2016. godinu.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ukrajina: Ruske snage napale Kramatorsk, ima žrtava

Gradonačelnik Kramatorska pozvao je stanovnike da ostanu u skloništima. Ruske snage ispalile su rakete u vazdušnom napadu na centar grada Kramatorsk na istoku Ukrajine, a...

Rusija: Udar na Zmijsko ostrvo zbog pokušaja postavljanja zastave Ukrajine

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak objavio je na Telegramu video snimak trojice vojnika koji su podigli veliku ukrajinsku zastavu na ostrvu, sa kojeg...

Predsednik Srbije Vučić najpopularniji političar na Balkanu – pokazalo istraživanje u Crnoj Gori

Pojedinačno, udeo najveće ocene (5), od crnogorskih građana dobio je Putin, a za njim odmah Vučić. Prema istraživanju CEDEM-a, koje je danas predstavljeno javnosti, najbolje...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare