5.8 C
Belgrade
5.8 C
Belgrade
2, februar, 2023

Orban poručio Briselu: Mađari žele raspuštanje

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da bi Mađari želeli da Evropski parlament u sadašnjem obliku bude raspušten zbog aktuelnog skandala sa korupcijom.

On je, na godišnjoj međunarodnoj konferenciji za novinare juče u Budimpešti, izjavio da je kredibilitet te institucije nedavno doveden u pitanje i da podržava ukidanje tog tela kakvo je trenutno, preneo je AP.

„Stepen do kojeg je ugled Evropskog parlamenta u Mađarskoj narušen poslednjim skandalom nije mogao biti niži“, poručio je i dodao da je vreme za „isušivanje močvare“ u Evropskoj uniji. Napominje se da je Orban tu frazu pozajmio od bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i iskoristio je da napadne Brisel zbog nedavno otkrivenog korupcijskog skandala u vezi sa sumnjom u malverzacije pojedinih poslanika s gotovim novcem za usluge u koje je navodno uključen i Katar.

Agencija ističe da je konferencija za novinare gotovo jedina prilika u godini kada Orban dozvoljava postavljanje pitanja svetskih ili mađarskih medija koji su kritički nastrojeni prema aktuelnoj vlasti.

Kako navodi agencija, populistički premijer, koji je u aprilu osvojio četvrti mandat zaredom, učestvovao je u čestim bitkama sa EU, koja ga optužuje za kršenje demokratskih normi, veliku korupciju u državnim organima i sužavanje prava manjina.

Dodatak tenzijama između Budimpešte i Brisela je lobiranje mađarske vlade protiv sankcija Moskvi zbog njenog rata u Ukrajini.

Orban, koji se smatra jednim od najbližih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina u EU, tvrdi da su sankcije bile neefikasne kao pritisak na Rusiju da okonča rat i da su nanele više štete evropskim ekonomijama nego Rusiji.

Izvortanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

ANDRIJA MANDIĆ PREDSEDNIČKI KANDIDAT NA IZBORIMA: Odluka izglasana na glavnom odboru Nove srpske demokratije

Jedan od lidera Demokratsog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.   Ta odluka izglasana je na glavnom odboru Nove...

SLAVIMO VELIKOG ČUDOTVORCA Samo jednu stvar ne treba raditi

U NARODNOJ tradiciji postoji jak i opravdan razlog što se veruje u ovo, pa stoga se nemojte ogrešiti. Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Prepodobnog Jevtimija Velikog,...

IMA BOGA! Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužnice

SUDIJA Marko Kojović pročitao je oslobađajuću presudu, što je ispraćeno burnim aplauzom. Čitanju presude nije prisustvovao tužilac.   Mitropolit Joanikije u završnoj reči je ponovio da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare