24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
12, avgust, 2022

Orban: “Brisel nije naš šef”

Brisel nije šef Mađarskoj i ne diktira evropska pitanja, poručio je mađarski premijer Viktor Orban u objavi na “Fejsbuku”.

On je napisao da EU “nije u Briselu, već u Beču, Budimpešti i Varšavi, Berlinu i Madridu”. “Brisel nije naš šef. Mi smo nezavisna, suverena mađarska nacija. Zajedno donosimo odluke. Ukoliko nisu dobre za nas, mi ćemo im to reći; a ako ih možemo sprečiti, neće biti donesena zajednička odluka – naglasio je Orban.

Orban je u poslednjih nekoliko sedmica u naslovima međunarodnih vesti, zbog iskrenih komentara u kojima kritikuje politiku Zapada.

Premijer Mađarske kritikovao je podršku NATO-a Kijevu tokom sastanka sa austrijskim premijerom Karlom Nehamerom u četvrtak, 28. jula.

– Procena Mađarske je da se konceptom u kojem NATO podržava Ukrajinu slanjem oružja i oficira za obuku, a Ukrajinci se bore protiv Rusa, gradi nešto za šta se do sada nije pokazalo da rezultira ukrajinskom pobedom – izjavio je Orban na konferenciji za novinare.

On je bio suzdržan među evropskim liderima u uključivanju u briselsku kampanju oštrih sankcija Rusiji, posebno potpunog embarga na ruski prirodni gas.

U izjavama u kojima kritikuje NATO, Orban se osvrnuo i na činjenicu da sankcije Moskvi uzrokuju ozbiljne ekonomske probleme EU.

Orban je naglasio da je potrebno pronaći mirno rešenje u Ukrajini, jer će nedostatak toga prouzrokovati ekonomsku recesiju u EU, koju će pratiti politička nestabilnost.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić obratiće se javnosti večeras od 21 čas na tv Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na Instagram profilu "buducnostsrbijeav" svoje gostovanje večeras u 21 čas na TV Prva Predsednik Vučić je juče u obraćanju...

Umetnička instalacija „Budućnost kakvu želimo“ predstavljena u Botaničkoj bašti

Umetnička instalacija "Budućnost kakva nas čeka/ Budućnost kakvu želimo" glavne umetnice i dizajnerke Eme Milutinović sa grupom drugih mladih aktivista, povodom Međunarodnog dana mladih,...

Na Cetinju ubijeno više osoba, među kojima i napadač

Broj žrtava masakra na Cetinju, koji je počinio Vučko Borilović, raste iz časa u čas. Prema poslednjim informacijama ubijeno je najmanje 11 osoba, među...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare