12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

Oni koji su uništili vojsku sada su protiv uvodjenja vojnog roka

Predsednik Vučić je u jučerašnjem obraćanju naciji istakao da će predložiti da se razmišlja o uvodjenju obaveznog vojnog roka od 90 dana.

 

Danas imamo saopštenje Socijaldemokratske stranke (SDS) da je protiv vraćanja obaveznog služenja vojnog roka! Iz stranke navode da bi ukidanje profesionalne vojske predstavljalo unazađivanje odbrambenog sistema Srbije o čemu svedoče prakse svih razvijenih država.

Svaki komentar je neadekvatan, imajući u vidu ekspresan stav pomenute organizacije, inače na čijem je čelu Boris Tadić. Ta stranka je na nedavno održanim Parlamentarnim izborima zavredela podršku od 1,72 procenta birača i to u koaliciji sa više stranaka i pokreta. Neosporavajući pravo na politički stav i pravo da se kandiduju i budu birani, ono što je za osporavanje jesu njihova moralna načela obzirom na stanje kada su oni upravljali vojskom.

Dok u Evropi obavezni vojni rok imaju Finska, Švedska, Norveška, Danska, Austrija, Švajcarska i one upravo svedoče u praksi da razvijene zemlje imaju obavezni vojni rok i kao takve na najbolji način demantuju ovo besmisleno saopštenje.

Bez zadrške iznose stav u javnost o Vojsci Srbije i protivreče onom ko je podigao iz ambisa našu vojsku.

Uz sve ono što je inače uradjeno u proteklom periodu jačanje svih segmenata čitave strukture Vojske Srbije je jedan od najznačajnijih preporoda uopšte u istoriji našeg sistema odbrane. Pre samo jednu deceniju kada nismo imali gotovo nijedan avion koji je mogao da poleti, vojska je bila devastirana sistemski uništavana i nalazila se u jarku, a danas je snagom predsednikove posvećenosti respektabilna vojna sila na zapadnom Balkanu.

Nedavno na velelepnom prikazu dela sposobnosti srpskih vojnih snaga pod nazivom „Štit 2022” predsednik je najavio i planove za buduće jačanje naše vojske. Predsednik je odgovarajući na pitanja novinara u Batajnici o nabavci „rafala” i „tajfuna”, rekao da se već duže vreme pregovara o kupovini 12 francuskih „rafala”.

„Verujem da ćemo do kraja godine najkasnije početkom sledeće biti spremni da dogovorimo tu nabavku, da li ‘6 plus 6’ ili 12 potpuno novih aviona. Verujem da će biti 12 novih”, rekao je predsednik Vučić.

Takođe, dodao je da se tek razgovara, a očekuju se pregovori sa britanskom stranom oko kupovine „tajfuna”, te da bi i u tom slučaju trebalo nabaviti celu eskadrilu, što je 12 do 14 komada.

Da se ne vraćamo na paralelu sa vremenom bivšeg režima koji sa negodovanjem prihvataju činjenicu da su u nasledje ostavili pustoš i raspad sistema u Vojsci Srbije u svakom pogledu. To se nedovoljno ističe kao činjenica, jer napredak i razvoj u kompleksnom sistemu odbrane je manje vidljiv od svakog drugog napretka poput, puteva, bolnica, škola, fabrika. Ulaganja u Vojsku Srbije su takva, da se ogromna sredstva izdvajaju i nisu deo vidika običnog stanovnika koji nema uvek utisak koliki je zapravo teret država uzela na sebe ne bi li preporodila našu vojsku.

Veliki Tolstoj je znao da kaže „Snaga vojske zavisi od njenog duha“. Zato nadamo se da će tokom rasprave o uvodjenju vojnog roka i raspoloženje naroda biti u tom duhu.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare