18.8 C
Belgrade
18.8 C
Belgrade
6, jul, 2022

Oglasio se „Tviter ratnik“ – opet

Trka u „komercijalnom svemiru“ nastavlja se udarcima na Tviteru.

U pitanju je – a šta drugo, nego takmičenje između Ilona Maska i Džefa Bezosa u komercijalnoj svemirskoj industriji.

U prepisci na Tviteru, milijarderi su raspravljali o NASA-inom sistemu za sletanje Artemis (HLS – Human Landing System), prenosi Foks (Fox).

Foto: Naresh777/Shutterstock

„Programu sistema potrebna je konkurencija, a ne odlaganje započinjanja iz početka. Nacionalni tim ima otvorenu arhitekturu, duboko iskustvo, masovne investicije koje se samofinansiraju i siguran dizajn sa malim rizikom za povratak na Mesec. Krenimo“, napisao je Bezosov Blu Oridžin (Blue Origin).

„Za nisku, nisku cenu od…?“, Mask je uzvratio.

NASA je Maskovom Spejs iksu (SpaceX) dodelila željeni ugovor od 2,89 milijardi dolara za razvoj prvog komercijalnog „sletača“ za ljude koji će spustiti astronaute iz programa Artemis na Mesec 2024. godine.

Zauzvrat, Blu Oridžin i Nacionalni tim podneli su protest na 50 stranica Vladinoj kancelariji za odgovornost (GAO) zbog odluke donete u aprilu. Izvršni direktor Blu Oridžina Bob Smit rekao je za Njujork tajms da kompanija veruje da je NASA-in izbor zasnovan na pogrešnim procenama.

Uz to, još jedan konkurent, Dajnetiks (Dynetics), takođe je podneo svoj protestnu notu. GAO sprovodi istragu o tom pitanju koje bi trebalo da se zaključi do 4. avgusta.

Ovo nije prvi put da se Bezos i Mask javno nadmeću na društvenim mrežama.

Tako je Mask nedavno, reagujući na Tajmsov izveštaj, napisao da Bezos i Blu Oridžin “ ne mogu da ga dignu (do orbite)“.

 

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Turska sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Rusijom kako bi se omogućilo da milioni tona ukrajinskog žita budu otpremljeni kroz bezbedne koridore u Crnom...

Makron: Nema alternative dijalogu između izraelskih i palestinskih vlasti

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju...

Predsednik Vučić poručio najboljim studentima: „Sve mogu da vam oduzmu, ali znanje je vaše zauvek“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održala se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare