13 C
Belgrade
13 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Oglasio se „Tviter ratnik“ – opet

Trka u „komercijalnom svemiru“ nastavlja se udarcima na Tviteru.

U pitanju je – a šta drugo, nego takmičenje između Ilona Maska i Džefa Bezosa u komercijalnoj svemirskoj industriji.

U prepisci na Tviteru, milijarderi su raspravljali o NASA-inom sistemu za sletanje Artemis (HLS – Human Landing System), prenosi Foks (Fox).

Foto: Naresh777/Shutterstock

„Programu sistema potrebna je konkurencija, a ne odlaganje započinjanja iz početka. Nacionalni tim ima otvorenu arhitekturu, duboko iskustvo, masovne investicije koje se samofinansiraju i siguran dizajn sa malim rizikom za povratak na Mesec. Krenimo“, napisao je Bezosov Blu Oridžin (Blue Origin).

„Za nisku, nisku cenu od…?“, Mask je uzvratio.

NASA je Maskovom Spejs iksu (SpaceX) dodelila željeni ugovor od 2,89 milijardi dolara za razvoj prvog komercijalnog „sletača“ za ljude koji će spustiti astronaute iz programa Artemis na Mesec 2024. godine.

Zauzvrat, Blu Oridžin i Nacionalni tim podneli su protest na 50 stranica Vladinoj kancelariji za odgovornost (GAO) zbog odluke donete u aprilu. Izvršni direktor Blu Oridžina Bob Smit rekao je za Njujork tajms da kompanija veruje da je NASA-in izbor zasnovan na pogrešnim procenama.

Uz to, još jedan konkurent, Dajnetiks (Dynetics), takođe je podneo svoj protestnu notu. GAO sprovodi istragu o tom pitanju koje bi trebalo da se zaključi do 4. avgusta.

Ovo nije prvi put da se Bezos i Mask javno nadmeću na društvenim mrežama.

Tako je Mask nedavno, reagujući na Tajmsov izveštaj, napisao da Bezos i Blu Oridžin “ ne mogu da ga dignu (do orbite)“.

 

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare