13 C
Belgrade
13 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Oglasio se KFOR nakon ispitivanja Srba: Hteli smo da osetimo „puls“ stanovništva

Portparol Kfora Antonio Minutela izjavio je da su pripadnici Kfora iz Velike Britanije juče boravili u Goraždevcu sa jedinim ciljem – da osete puls stanovništva u vezi sa različitim temama, a jedna od njih je bezbednosna percepcija stanovništva koje živi u opštini Dečani i oko manastira Visoki Dečani.

Minutela je naveo da je reč o ispitivanjima građana koja su deo rutinskih aktivnosti, s ciljem praćenja trenutne situacije.

Dodao je da nije bio prvi put da se takva aktivnosti sprovode i da ih Kfor obično obavlja širom Kosova i Metohije,

– Ova ispitivanja kroz razgovore takođe uključuju percepciju građana prema Kforu. Ne prisiljavamo nikoga da odgovori i uvek i u potpunosti radimo s ljudima poštujući njihovo dostojanstvo, bez obzira na njihovu etničku pripadnost – naglasio je Minutela.

Stanovnici Goraždevca rekli su juče da su uznemireni jer su im pripadnici britanskog Kfora postavljali pitanja koja se odnose na bezbednost manastira Visoki Dečani.

Kako prenosi Radio Goraždevac, oni su ispričali da su ih pripadnici te misije pitali kakvo je njihovo mišljenje o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto Kfora obezbeđuje (tzv.) kosovska policija.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da ni manastir ni Eparhija raško-prizrenska nisu obavešteni o bilo kakvoj anketi ili prenosu zaštite manastira na kosovsku policiju.

On je podsetio na tešku situaciju u kojoj manastir živi već 22 godine, izložen oružanim napadima i pritiscima privremenih prištinskih nstitucija koje, kako kaže, ne poštuju ni zakone ni sudske odluke sopstvenih sudova.

– Posebno začuđuje da Kfor prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata. Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrsan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja, rekao je Janjić za Radio Goraždevac.

 

tanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare