19 C
Belgrade
19 C
Belgrade
5, jul, 2022

Oglasio se KFOR nakon ispitivanja Srba: Hteli smo da osetimo „puls“ stanovništva

Portparol Kfora Antonio Minutela izjavio je da su pripadnici Kfora iz Velike Britanije juče boravili u Goraždevcu sa jedinim ciljem – da osete puls stanovništva u vezi sa različitim temama, a jedna od njih je bezbednosna percepcija stanovništva koje živi u opštini Dečani i oko manastira Visoki Dečani.

Minutela je naveo da je reč o ispitivanjima građana koja su deo rutinskih aktivnosti, s ciljem praćenja trenutne situacije.

Dodao je da nije bio prvi put da se takva aktivnosti sprovode i da ih Kfor obično obavlja širom Kosova i Metohije,

– Ova ispitivanja kroz razgovore takođe uključuju percepciju građana prema Kforu. Ne prisiljavamo nikoga da odgovori i uvek i u potpunosti radimo s ljudima poštujući njihovo dostojanstvo, bez obzira na njihovu etničku pripadnost – naglasio je Minutela.

Stanovnici Goraždevca rekli su juče da su uznemireni jer su im pripadnici britanskog Kfora postavljali pitanja koja se odnose na bezbednost manastira Visoki Dečani.

Kako prenosi Radio Goraždevac, oni su ispričali da su ih pripadnici te misije pitali kakvo je njihovo mišljenje o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto Kfora obezbeđuje (tzv.) kosovska policija.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da ni manastir ni Eparhija raško-prizrenska nisu obavešteni o bilo kakvoj anketi ili prenosu zaštite manastira na kosovsku policiju.

On je podsetio na tešku situaciju u kojoj manastir živi već 22 godine, izložen oružanim napadima i pritiscima privremenih prištinskih nstitucija koje, kako kaže, ne poštuju ni zakone ni sudske odluke sopstvenih sudova.

– Posebno začuđuje da Kfor prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata. Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrsan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja, rekao je Janjić za Radio Goraždevac.

 

tanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Turska sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Rusijom kako bi se omogućilo da milioni tona ukrajinskog žita budu otpremljeni kroz bezbedne koridore u Crnom...

Makron: Nema alternative dijalogu između izraelskih i palestinskih vlasti

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju...

Predsednik Vučić poručio najboljim studentima: „Sve mogu da vam oduzmu, ali znanje je vaše zauvek“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održala se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare