4.2 C
Belgrade
4.2 C
Belgrade
1, decembar, 2022

Oglasila se Hrvatska o presudi Mladiću

Zagreb — Vlada Hrvatske pozdravila je pravosnažnu presudu kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora.

pak, izrazili su nezadovoljstvo što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših zvaničnika Srbije.

Iz hrvatske vlade je saopšteno da je, kako navode, „ovom presudom Mladić konačno i pravosnažno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao učesnik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovečnosti i povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskoreni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine.

Vlada je, navodi se, izrazila „nezadovoljstvo što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših zvaničnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava“.

Vlada je izrazila žaljenje i nezadovoljstvo zbog toga što „Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodela počinjena tokom agresije na Republiku Hrvatsku, gde je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini“.

„Nadamo se da će ova presuda doneti barem delimičan mir i satisfakciju žrtvama zlodela Ratka Mladića i članovima njihovih porodica“, navodi se u saopštenju.

 

b92

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Sednice Svetog Arhijerejskog Sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora u Dalju

U Patrijaršijskom dvoru, letnjoj rezidenciji srpskih patrijaraha u Dalju, 1. decembra 2022. godine, na praznik Svetog mučenika Plantona i Svetih mučenika Romana i Varula...

Komesar EU Oliver Varhelji stiže u Beograd

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji 1. decembra stiže u Beograd, najavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero. „Komesar Varhelji...

Piksi poručio: Put do pobede postoji

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi i najbolji strelac orlova Aleksandar Mitrović obratili su se javnosti pred poslednji meč grupne faze Svetskog prvenstva...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare