36.2 C
Belgrade
36.2 C
Belgrade
1, jul, 2022

Oglasila se Hrvatska o presudi Mladiću

Zagreb — Vlada Hrvatske pozdravila je pravosnažnu presudu kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora.

pak, izrazili su nezadovoljstvo što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših zvaničnika Srbije.

Iz hrvatske vlade je saopšteno da je, kako navode, „ovom presudom Mladić konačno i pravosnažno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao učesnik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovečnosti i povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskoreni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine.

Vlada je, navodi se, izrazila „nezadovoljstvo što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših zvaničnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava“.

Vlada je izrazila žaljenje i nezadovoljstvo zbog toga što „Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodela počinjena tokom agresije na Republiku Hrvatsku, gde je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini“.

„Nadamo se da će ova presuda doneti barem delimičan mir i satisfakciju žrtvama zlodela Ratka Mladića i članovima njihovih porodica“, navodi se u saopštenju.

 

b92

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Velikan narodne muzike Zoran Kalezić predstavio novi album „Spomenar“ sa 15 pesama

Jedan od najboljih pevača narodne muzike, veliki i jedinstveni Zoran Kalezić (72), predstavio je u prodavnici "Jugoton Kroacija rekords" u Beogradu, novi studijski album...

Mađarska jača odbranu, Orban: Čini se da je rat daleko, ali situacija može da se promeni

Mađarska će ubrzati razvoj programa odbrane, rekao je danas premijer Viktor Orban. – Moramo radikalno da povećamo svoje odbrambene sposobnosti – izjavio je Orban i...

Bugarska: Proteruju 70 ruskih diplomata – moraju da napuste zemlju 3. jula

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je notu ruske ambasade u kojoj se traži od bugarskog Ministarstva spoljnih poslova da poništi odluku o proterivanju 70...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare