11.6 C
Belgrade
12.1 C
Belgrade
20, mart, 2023

Oglasila se Hrvatska o presudi Mladiću

Zagreb — Vlada Hrvatske pozdravila je pravosnažnu presudu kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora.

pak, izrazili su nezadovoljstvo što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših zvaničnika Srbije.

Iz hrvatske vlade je saopšteno da je, kako navode, „ovom presudom Mladić konačno i pravosnažno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao učesnik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovečnosti i povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskoreni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine.

Vlada je, navodi se, izrazila „nezadovoljstvo što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših zvaničnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava“.

Vlada je izrazila žaljenje i nezadovoljstvo zbog toga što „Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodela počinjena tokom agresije na Republiku Hrvatsku, gde je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini“.

„Nadamo se da će ova presuda doneti barem delimičan mir i satisfakciju žrtvama zlodela Ratka Mladića i članovima njihovih porodica“, navodi se u saopštenju.

 

b92

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Putevi Srbije: Moguća magla na pojedinim deonicama, neophodan oprez u vožnji

BEOGRAD - Postoji mogućnost pojave magle na putevima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura i na putnim objektima preko...

Predsednik Bajden razgovarao telefonom sa Benjaminom Netanijahuom

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da su demokratska društva ojačana istinskim kontrolnim mehanizmima, kao...

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih, a oni su Vasilije, Jefrem, Evgenije, Elpidije, Agatodor, Eterije i Kapiton. Svi oni su bili...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare