11.4 C
Belgrade
11.4 C
Belgrade
25, mart, 2023

Odnosi Rusije i Kine na istorijskom maksimumu

Veze između Rusije i Kine nalaze se na „istorijskom maksimumu“, ali prema rečima visokog izaslanika Moskve u Peking, nema razloga da se očekuje da će prijateljski odnosi uskoro prerasti u formalni vojni savez.

Andrej Denisov,ruski ambasador u Kini,napisao je u novom zborniku eseja objavljenom u utorak da su ekonomska saradnja i pozitivni politički odnosi za sada sasvim dovoljni.

Verujem da formalno savezništvo,posebno vojno-političko,nije najoptimalnija šema za odnose između dve sile kao što su Rusija i Kina – rekao je on.

Dodao je da njihova „interakcija nije usmerena protiv trećih zemalja“, kao što je to ponekad slučaj sa frakcijama na svetskoj sceni.

Spoljna politika naših država nije zasnovana na logici frakcijskog pristupa ili konfrontacije sa bilo kim drugim,rekao je Denisov.

Navodeći kao primer NATO vojni blok pod vođstvom Amerike, Denisov je napisao da takve saveze „često karakteriše neravnoteža u uticaju različitih zemalja i pojava onih koji vode i onih koji su vođeni“.

Prema njegovim rečima, „to uopšte ne odgovara duhu rusko-kineskih odnosa i interesima dve države“.

Si Đinpinig smatra Putina najbližim prijateljem

 

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je u januaru da su „kinesko-ruski odnosi podneli test pandemije jednom veka i globalnih promena bez presedana i dostigli istorijski maksimum u svim pogledima

Obećao je da je „2021. godina od posebnog značaja za odnose,jer će obe države ući u novu fazu razvoja“.

Više od polovine anketiranih Kineza prošle godine reklo je da je Moskva njihov najvažniji saveznik, dok je predsednik Si Đinping opisao svog ruskog kolegu predsednika Vladimira Putina kao svog „najbližeg prijatelja“.

informer.rs

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

MAKRON POZDRAVIO DOGOVOR IZ OHRIDA: Ključno da Beograd i Priština odmah PRIMENE SPORAZUM u celini

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" u Ohridukao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i...

Svetska fondacija za prirodu: 25. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

BEOGRAD - Svetska fondacija za prirodu (WWF) pozvala je danas sve gradove u Srbiji da se priključe kampanji "Sat za planetu Zemlju" i isključe...

Fudbaleri Srbije večeras protiv Litvanije počinju kvalifikacije za EURO 2024

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Srbije večeras protiv Litvanije na stadionu "Rajko Mitić" od 20.45 sati počinje kvalifikacije za EURO 2024. godine. Srbija nije bila na...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare