26.4 C
Belgrade
25.6 C
Belgrade
30, jun, 2022

Odnosi Rusije i Kine na istorijskom maksimumu

Veze između Rusije i Kine nalaze se na „istorijskom maksimumu“, ali prema rečima visokog izaslanika Moskve u Peking, nema razloga da se očekuje da će prijateljski odnosi uskoro prerasti u formalni vojni savez.

Andrej Denisov,ruski ambasador u Kini,napisao je u novom zborniku eseja objavljenom u utorak da su ekonomska saradnja i pozitivni politički odnosi za sada sasvim dovoljni.

Verujem da formalno savezništvo,posebno vojno-političko,nije najoptimalnija šema za odnose između dve sile kao što su Rusija i Kina – rekao je on.

Dodao je da njihova „interakcija nije usmerena protiv trećih zemalja“, kao što je to ponekad slučaj sa frakcijama na svetskoj sceni.

Spoljna politika naših država nije zasnovana na logici frakcijskog pristupa ili konfrontacije sa bilo kim drugim,rekao je Denisov.

Navodeći kao primer NATO vojni blok pod vođstvom Amerike, Denisov je napisao da takve saveze „često karakteriše neravnoteža u uticaju različitih zemalja i pojava onih koji vode i onih koji su vođeni“.

Prema njegovim rečima, „to uopšte ne odgovara duhu rusko-kineskih odnosa i interesima dve države“.

Si Đinpinig smatra Putina najbližim prijateljem

 

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je u januaru da su „kinesko-ruski odnosi podneli test pandemije jednom veka i globalnih promena bez presedana i dostigli istorijski maksimum u svim pogledima

Obećao je da je „2021. godina od posebnog značaja za odnose,jer će obe države ući u novu fazu razvoja“.

Više od polovine anketiranih Kineza prošle godine reklo je da je Moskva njihov najvažniji saveznik, dok je predsednik Si Đinping opisao svog ruskog kolegu predsednika Vladimira Putina kao svog „najbližeg prijatelja“.

informer.rs

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Pravoslavna crkva i njeni vernici obelećaju dan svetog Manuila, Savela i Ismaila

Bili su rođena braća. Rođeni su u Persiji. Vaspitani u hrišćanskom duhu i kršteni. Bili su visoki činovnici kod persijskog cara Alamundara. Car ih je...

Danilo Anđušić: Prelep je osećaj vratiti se u klub koji volim

"Prelep je osećaj vratiti se kući, u klub koji volim, ali i u kojem u dva navrata nisam ostavio trag kakav sam želeo. Verujem...

Vaterpolisti Španije pobedili Crnu Goru, plasirali se u polufinale

Prethodno se u polufinale plasirala Grčka, a drugi polufinalista biće poznat posle utakmice Mađarska-Italija. Vaterpolisti Španije plasirali su se u polufinale Svetskog prvenstva u Budimpešti...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare