18.8 C
Belgrade
18.8 C
Belgrade
6, jul, 2022

Od 20 do 155 milimetara: Evo šta je sve moglo da eksplodira u „Slobodi“

Beograd — Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da se u fabrici namenske industrije „Sloboda“ u Čačku proizvodi municija raznih kalibara, od 20 do 155 milimetara.

„Oni proizvode municiju za protivavionske topove Bofors 40 milimetara, municiju za haubice 155 milinara NATO kalibar, tenkovske projektile 125 milimetara i municiju za topoove 30 milimetara“, kazao je danas Radić za agenciju Beta.

On je naveo da je fabrika u poslednjim godinama razvila poslovanje i da je izvoz, kao i kod drugih domaćih fabrika, baziran na potraživanjima sa Bliskog istoka.

Fabrika „Sloboda“ u Čačku osnovana je 1948. godine. Tokom agresije NATO 1999. postrojenja „Slobode“ bombardovana su, a fabrika je ubrzo obnovljena.

„Izgledalo je da ne postoji šansa da će ta fabrika opet postojati. Ali, obnovila je proizvodnju i prošili su proizvodni program“, dodao je on.

Radić je naveo da je u vojnoj industriji uvek bilo nesreća, poput onih u valjevskom „Krušiku“ i fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana, a da su one zbog prirode posla vidljivije u medijima.

U fabrici Sloboda je došlo do serije eksplozija rano jutro, počev od 1:30 časova.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je ranije danas da u eksploziji nema povređenih i da je „situacija pod kontrolom“, kao i da se ona, po svemu sudeći, desila u „magacinu gotovih proizvoda“.

 

agencije

 

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Turska sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Rusijom kako bi se omogućilo da milioni tona ukrajinskog žita budu otpremljeni kroz bezbedne koridore u Crnom...

Makron: Nema alternative dijalogu između izraelskih i palestinskih vlasti

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju...

Predsednik Vučić poručio najboljim studentima: „Sve mogu da vam oduzmu, ali znanje je vaše zauvek“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održala se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare