24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Očekivanja od medjunarodne zajednice da obezbede Srbima da glasaju na Kosovu i Metohiji

Uoči, kako parlamentarnih tako i predsedničkih izbora koji su raspisani za 3.april, još uvek ne postoje precizne garancije da će građani Srbije izaćiće na birališta na Kosovu i Metohiji, za koje medjunarodna zajednica kao posrednik nije definisala sa privremenim prištinskim institucijama.

Beograd je ispunio sve preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok sa druge strane, politička garnitura u Prištini nekih 7, 8 godina odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, kao što odbija i da implementira odredbe koje se odnose na pravosuđe, energetiku, poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini. Onemogućava se i rad medijima na srpskom jeziku, da ne pominjemo gotovo svakodnevno uznemiranvanje Srba na različite načine, od maltretiranja povratnika do ispisivanje pretećih grafita i poruka upućenih našem narodu.

Medjunarodna zajednica je učesnik u svim važećim dokumentima izmedju Beograda i Prištine i na neki način garant sprovodjenja svih rezolucija i potpisanih dogovra dve strane.

S pravom je nadanje da će se predstavnici međunarodne zajednice angažovati u stvaranju uslova za izjašnjavanje srpskog naroda na predstojećim izborima na prostoru KiM i na taj način doprineti da se spreče posledice koje bi mogle da proizvedu dalje produbljivanje nepovoljnih okolnosti. Time bi svakako stavili do znanja da su sve strane opredeljene za rešavanje nesuglasica mirnim političkim sredstvima.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da je međunarodnoj zajednici postalo jasno da aprilski izbori u Srbiji neće biti održani na Kosovu kao što je to bilo ranije. Takav pristup činovnika iz Prištine je politički nezreo i nedogovran i ne doprinosi nikakvoj stabilizaciji odnosa. Najčeće predstavnici tzv vlade u Prištini, koriste svaku moguću priliku i tamo gde ne bi trebalo da je bude da prikupljaju dnevne političke poene pred svojim sugradjanima a na uštrb ozbiljnih političkih i zrelih poteza koji bi bili daleko nepovoljniji po njih.

Na teritoriji Kosova je sumorna silka kako ekonomska, tako u poslednje vreme i demografska, praktično mladi umnogome napuštaju našu okupiranu južnu pokrajinu. Nezaposlenost je takođe vrlo veliki problem na Kosovu, jer je i dalje ogromna, iako je smanjena sa 45 na 31 odsto.Pri tome, među muškarcima iznosi oko 33 procenta, kod mlađih žena čak do 64 odsto, a kod mladih 54 procenta, prema poslednjim sutidjama. Posle 2008. godine povećan udeo spojnog duga u BDP, kao i kamata za otplatu dugova, što ugrožava održivost nezavisnog Kosova.

Sve ovo dovoljno govoriu o jako niskom nivou izgradjene političke odgovornosti od strane činovnika u Prištini, kojima je lakše da se nadgoranjavaju i „busaju“ velikim izjavama ka spolja uz naravno podršku, otvorenu ili prećutnu bitnih centara moći u svetu, nego li da se bave konkretnim životom svojih sugrađana, naravno kako Srba tako i Albanaca.

Ne smemo zaboraviti da postoje takodje i više nego očigledni, napadi i institucionalni pritisci na Srbe i Srpsku listu. Pokreću se besmisleni procesi sa ciljem da se određeni najviši predstavnici srpskog naroda na Kosovu i Metohiji odstrane sa političke scene. Međutim, Srbiji jednistveno i organizovano sa našom državom Srbijom, na čelu sa predsednikom Vučićem bore se za svoja prava, koja su civilizacijaska tekovina za svaki naroda svagda i svugde, a pre svega pravo na slobodu izražavanja, kretanja, izbora..

OEBS i međunarodna zajednica su na velikom ispitu s obzirom da ukoliko se ne dozvoli održavanje aprilskih izbora, praktično bi se stvorile nove, nikome potrebne tenzija a međunarodno pravo i Rezolucija 1244 bi se dovelee u pitanje što apsolutno nije u interesu mira i stvaranja povoljne klime za održivo dugoročno političko rešenje.

Država Srbija je uvek za mir i kompromis i razvijanje povoljne društveno-ekonomsko-politčke klime, medjutim kao da albance to jednostavno ni ne zanima, već po automatizmu okreću glavu na drugu stranu, time bi narodna poslovica dobro objasnila takvu situaciju rečima „badava je dobro seme, kad je rdjavo oranje“.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare