23.8 C
Belgrade
23.8 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Obuka borbenih timova 72. brigade za specijalne operacije

Na više lokacija širom zemlje, u različitim reljefnim i mikroklimatskim uslovima, borbeni timovi 72. brigade za specijalne operacije realizovali su ovog meseca brojne sadržaje obuke u letnjim uslovima.

Cilj je bio dodatno osposobljavanje pripadnika jedinice za primenu usvojenih znanja, veština i navika pri izvođenju specijalnih dejstava na brdsko-planinskom i teško prohodnom zemljištu i u zahvatu vodenih prepreka.

Osposobljavanje je modelovano tako da se izvodi uz velika psihofizička naprezanja, a težište je bilo na realizaciji gađanja, rukovanju specijalnim sredstvima i opremom, psihofizičkoj obuci i primeni različitih taktičko-tehničkih postupaka u izvođenju specijalnih akcija i operacija. Vršena je i kondiciona obuka u borenju, veranju, plivanju na otvorenim vodama, vodotokovima i jezerima, vožnji čamaca, desantiranju u vodu, te ronjenju na kiseonik i vazduh, kao i samostalna ishrana u prirodi.
Na obuci sa timovima ove elitne brigade Vojske Srbije bili su i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, sa ciljem razmene iskustava i jačanja poverenja i saradnje u pripremi eventualnog zajedničkog angažovanja na realizaciji složenih i visokorizičnih zadataka.
Rezultati jednomesečne zahtevne obuke potvrdili su da su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije sposobni da se brzo orijentišu na zemljištu, nečujno kreću, brzo i lako savladaju prirodne i veštačke prepreke, da su snalažljivi u iznenadnim i najsloženijim situacijama i u potpunosti osposobljeni za izvođenje borbenih dejstava za koje je ova jedinica namenjena.
Izvorvs.rs

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijarh srpski Porfirije posetio manastir Savinu u Herceg Novom

„Sva je Boka lepa, svaki je kutić njen za divljenje, ali jedno je mesto najlepše, jedno je utočište najsvetije, na jednome negolemom prostoru usredsredio...

Posle Pelosi i američki kongresmeni stižu na Tajvan

Nedugo posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi delegacija američkih kongresmena stiže danas u dvodnevnu posetu Tajvanu, saopštio je američki institut na Tajvanu. Kako se...

Kremlj: Rusija spremna na korake za razmenu zatvorenika sa SAD

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je ruska strana spremna za profesionalni razgovor i konkretne korake za razmenu zatvorenika...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare