36.2 C
Belgrade
36.2 C
Belgrade
1, jul, 2022

Objavljena pisma Hitlerovog lekara, diktator mu otkrio svoje strahove: “Ako je nešto loše…”

Švajcarski potomak jednog od lekara Adolfa Hitlera objavio je detalje pisama koji pokazuju kako je doktor lečio nacističkog diktatora.

Pisma pokazuju Hitlerov strah od ozbiljne bolesti, objavili su nemački mediji.

“Ako je nešto loše, apsolutno moram znati”, rekao je Hitler doktoru nakon njihovih prvih konsultacija u maju 1935. godine.

Hitlera je tokom deset godina lečio Karl Oto fon Eiken, nemački specijalista za uho, nos i grlo.

Pisma od doktora rođaku otkrio je Robert Doepgen, lekarov pra-praunuk, koji ih je pronašao prilikom istraživanja porodične arhive za školski projekat.

Britanski istoričar Ričard Evans, specijalista za nemačku istoriju, potvrdio je autentičnost pisama.

List navodi da pisma pokazuju i značaj koji je Hitler pridavao svom glasu, koji je koristio u govorima da bi dobio podršku svom režimu.

Jedna operacija uklanjanja polipa odložena je radi Hitlerovog govora, kaže se u pismima, kako je Von Eiken savetovao Hitlera da mora da odmori glas nakon zahvata.

U svojim pismima, Von Eiken nikada nije doveo u pitanje da je lečio čoveka čiji su postupci doveli do toga da su milioni ljudi ubijeni u Holokaustu i Drugom svetskom ratu.

List navodi da je na pitanje ruskih islednika nakon rata zašto nije ubio Hitlera, Von Eiken rekao: “Ja sam bio njegov doktor, a ne njegov ubica.”

Hitler je izvršio samoubistvo u bunkeru u Berlinu 1945. godine, neposredno pred kraj rata.

Izvorb92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Velikan narodne muzike Zoran Kalezić predstavio novi album „Spomenar“ sa 15 pesama

Jedan od najboljih pevača narodne muzike, veliki i jedinstveni Zoran Kalezić (72), predstavio je u prodavnici "Jugoton Kroacija rekords" u Beogradu, novi studijski album...

Mađarska jača odbranu, Orban: Čini se da je rat daleko, ali situacija može da se promeni

Mađarska će ubrzati razvoj programa odbrane, rekao je danas premijer Viktor Orban. – Moramo radikalno da povećamo svoje odbrambene sposobnosti – izjavio je Orban i...

Bugarska: Proteruju 70 ruskih diplomata – moraju da napuste zemlju 3. jula

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je notu ruske ambasade u kojoj se traži od bugarskog Ministarstva spoljnih poslova da poništi odluku o proterivanju 70...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare