18.7 C
Belgrade
18.7 C
Belgrade
11, avgust, 2022

Objavljen minimalni broj bodova poteban za upis u srednje škole, osmaci dosta lakše do ovih smerova

Ministarstvo prosvete objavilo je raspored učenika po srednjim školama, dok se pored tih podataka može proveriti i koliko je iznosio minimalan broj poena potrebnih za upis određene željene škole ove godine, kao i kakva je situacija po tom pitanju u prethodnoj godini.

Sudeći prema dostupnim podacima postavljenim na pomenutom ministarstvu, izgleda da je u 2022. u većini škola došlo do spuštanja praga navršenim osmacima kada je upis u pitanju, pa je tako on u pojedinim srpskim gradovima bio snižen za 1 poen, a ponegde i znatnije niži.

Da je situacija i zaista takva, najbolje potvrđuju podaci iz beogradskih gimnazija, za koje su, izgleda, osmaci prošle godine morali više da se potrude, odnosno da osvoje makar jedan poen više. Tako je bilo i u Trećoj beogradskoj gimnaziji za koju je za društveno- jezički smer u 2021. bilo potrebno minimum 94,66 poena, dok ta brojka ove godine iznosi 93,87.

Identična situacija je i na prirodno-matematičkom smeru u toj obrazovnoj ustanovi gde je u prošloj godini upis bio moguć sa ostvarenih makar 97,08 bodova, dok je sada taj kriterijum spušten i iznosi 96,10, piše na sajtu Ministarstva prosvete.

Nakon gimnazija, i ekonomske srednje škole u Beogradu su ove godine spustile prag dovoljan za „upad“ budućim srednjoškolcima. Jedna od takvih je i Prva ekonomska škola u Beogradu za koju je ove godine za smer ekonomski tehničar bilo neophodno ostavriti 81,69 poena, dok je u prošloj, 2021. to bila za poen viša brojka – 82,28.

Još jedna tražena srednja škola među mladima jeste i Medicinska, za koju je takođe, što se tiče grada Beograda, bilo potrebno manje bodova. Tačnije, za upis smera medicinska sestra – tehničar sada je bilo potrebno prikupiti 80,51 poena, dok je u godini za nama ta brojka isto bila za poen viša – 81,12.

Kada je o traženom i takođe među mladima popularnom smeru „farmaceutski tehničar“ u pitanju, za njega je razlika u bodovima bila i nešto veća upoređujući prethodnu i ovu godinu, pa je tako za upis pomenutog smera u 2021. bilo potrebno 85,16 poena, dok je ove godine kriterijum dosta snižen i iznosi 83,92.

Nešto sličnija situacija sa prošlom godinom kada su poeni u pitanju vidljivi je u novosadskoj gimnaziji „Isidora Sekulić“, u kojoj je za društveno-jezički smer prethodne godine bilo potrebno minimum 92,17 poena, dok je u ovoj ta brojka gotovo ista, tačnije iznosi 92,00 potrebnih poena.

Ipak, kada je o prirodno-matematičkom smeru u istoj ustanovi reč, ove godine je prag nešto više, pa tako sada iznosi minimum 94,65 potrebnih bodova za upis, dok je prošle godine on bio neznatno manji – 94.

Za Medicinsku školu u ovom gradu takođe je broj potrebnih poena smanjen, a kada je o smeru medicinska sestra – tehničar u toj ustanovi reč, radi se o pragu nižem za čak 2 poena, pa je tako ove godine za upad na pomenuti smer bilo potrebno 87,51 bod, umesto 89,17 koliko je bilo neophodno sakupiti za upis u prošloj godini.

 

 

Izvorblic

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

YU Grupa obeležiće 50 godina postojanja 10. septembra koncertom na Tašmajdanu

Povodom proslave jubileja YU grupe, 50 godina duge karijere, koja je zakazana za 10. septembar na stadionu Tašmajdan, nastupiće 12 izvođača, najavili su organizatori. Među...

Abazović: Steže se obruč oko kriminalnih struktura bliskih DPS-u

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozivao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve, kako je ocenio, nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa njegovim...

Donald Tramp se pozvao na Peti amandman, odbio da odgovara

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svedočenja u građanskoj istrazi u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare