20.4 C
Belgrade
20.4 C
Belgrade
9, avgust, 2022

“O bezbednosti brodova će brinuti još jedna strana”

O bezbednosti brodova sa ukrajinskim žitom tokom plovidbe u Crnom moru brinuće, pored Rusije i Turske, još jedna strana, koja će biti naknadno utvrđena, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom sastanka sa ambasadorima zemalja Arapske lige.

“Uspeli smo da postignemo dogovor u Istanbulu: Ukrajina deminira luke i dopušta plovidbu teretnih brodova, dok će Rusija, Turska i još jedna strana, koja će biti naknadno utvrđena, pratiti te brodove do Bosfora”, rekao je Lavrov, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, memorandum Rusije i UN koji je potpisan istovremeno kada i sporazumi u Istanbulu “obavezuje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da pokrene proces i ubedi zapadne zemlje da ukinu sva ograničenja nametnuta na izvoz ruskog žita”.

Šef ruske diplomatije je podsetio da hrana nije bila direktno uvrštena u antiruske sankcije, međutim ruskim brodovima koji transportuju hranu zabranjeno je pristajanje u strane luke, a strani brodovi ne mogu da pristanu u ruske luke da bi preuzeli žitarice.

Lavrov je podsetio da se sankcije odnose na plaćanje međunarodnog osiguranja i drugih usluga što je samo pogoršalo globalnu nestašicu hrane i istakao da ova kriza nije nastala zbog greške Rusije već je izazvana prekidima lanaca snabdevanja zbog pandemija korona virusa i nekontrolisanim štampanjem novca u SAD i Evropskoj uniji.

Pored toga, dodao je Lavrov, kriza i globalna nestašica hrane je pogoršana sušom koja četiri godine zaredom devastira poljoprivredu u Severnoj Africi.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srbija na Evropskom prvenstvu bez Miloša Teodosića

Košarkaška reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu, kao i prethodno na utakmicama kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Grčke i Turske, igraće bez dugogodišnjeg kapitena Miloša...

Poljska ministarka za klimu: Nećemo deliti gas s drugim zemljama Evropske unije

Evropska komisija neće moći da natera Poljsku da se povinuje novom planu EU za smanjenje potrošnje gasa, niti će Poljska deliti svoje rezerve gasa...

Američki Senat usvojio zakon o borbi protiv klimatskih promena

Demokrate u Senatu uspele su da prevaziđu protivljenje jedinstvenih republikanaca i usvoje važan zakon o borbi protiv klimatskih promena, smanjenju troškova zdravstvene zaštite i...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare