27.6 C
Belgrade
27.6 C
Belgrade
7, jul, 2022

Novi niz incidenata na KiM, a međunarodna zajednica zatvara oči

Poslednja 24 sata na Kosovu i Metohiji opljačkane su dve prodavnice Srba u Velikoj Hoči, raseljenim vernicima iz Suve Reke zabranjeno je da prisustvuju slavi u Mušutištu, a razbojnici su pokušali da obiju parohijski dom u Osojanu.

– To je realnost u kojoj žive Srbi južno od Ibra. Međunarodna zajednica ne sme da zatvara oči pred ovom serijom incidenata koja svoje uporište ima u Prištini – upozorio je juče na „Tviteru“ Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

I ministar za zajednice i povratak u privremenim organima u Prištini Goran Rakić ocenio je juče da je to što 50 raseljenih Srba nije dobilo policijsko odobrenje da danas u Mušutištu obeleže manastirsku slavu, na temeljima manastira Svete Trojice, pokazatelj da je proces povratka u pokrajini pod velikim znakom pitanja. Rakić ocenjuje da je sprečavanje raseljenih da samo na dan posete svoja vekovna ognjišta apsurdno i ističe da se ovime pokazuje zapravo kolika je volja „kosovskih institucija da pomognu povratak raseljenih lica“.

– Ako policija ne može da obezbedi jedan dan boravka raseljenima u Mušutištu, kako bi to tek izgledalo kada bi se raseljeni vratili da žive u ovom mestu – upitao je Rakić.

– Žalosno je što nakon više od dve decenije od napuštanja svojih kuća, raseljeni ne mogu da svoje domove i svoju crkvu posete i to zapravo govori da se suživot ne može graditi na temeljima zabrana i ograničenja Srbima.

Foto Tanjug

Rakić je naveo da se Srbi konstantno suočavaju sa ovakvim problemima kakav je slučaj u Mušutištu i naglasio da krivce za to treba tražiti upravo u institucijama koje nemaju volju da pomognu da se ovo pitanje rešava na jedan pozitivniji način.

– Predstavnici međunarodne zajednice moraju podrobnije da se pozabave svime onime što nas sprečava da veći broj raseljenih vratimo na Kosovo – rekao je Rakić.

Foto D. Zečević

Kancelarija za KiM saopštila je i da je parohijski dom crkve Svetog arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane bio na meti razbojnika koji su pokušali da provale u objekat, u čemu ih je sprečio mesni paroh. Do pokušaja pljačke parohijskog doma u selu Osojane došlo je dan uoči obeležavanja velikog pravoslavnog praznika Svete Trojice.

Parohijski dom crkve Svetog arhangela Gavrila već je bio meta lopova i razbojnika, ali nažalost počinioci vandalskih upada nisu privedeni pravdi, navodi se u saopštenju.

Pre pokušaja upada u parohijski dom opljačkane su dve srpske prodavnice u Velikoj Hoči vlasnika Miroslava Lukića i Bojana Pavlovića. Ukradene su kase sa novcem i gotovo sva vrednija roba, a slučaj je prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj. Reč je nesumnjivo, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, o još jednom ekonomskom udaru na Srbe koji žive u ovoj enklavi u Metohiji i koji se u veoma teškim uslovima trude da prežive.

Groblje u Prištini, Foto Prinskrin RTS

Nema groblja koje nije demolirano

NA gradskom groblju u Prištini, najvećem pravoslavnom groblju na Kosovu i Metohiji, desetak Srba iz tog grada i raseljenih, obišlo je na Zadušnice grobove svojih bližnjih.

Groblje je uoči Duhovskih zadušnica samo delimično očišćeno, a veći deo zarastao u korov. Porušeni spomenici i dalje svedoče o vandalizmu tokom protekle dve decenije. Na Kosovu i Metohiji gotovo da nema pravoslavnog groblja u većim sredinama koje je ostalo zaštićeno, a nadgrobni spomenici neporušeni.

– Apelujem na naše vernike koji su silom prilika odseljeni i raseljeni iz Prištine da Zadušnice budu dani kada će oni obići ovu svetinju – groblje, njihove pretke, njihove grobove, jer to im je jedina ostavština. Zato i treba da dođu, da se pomole i upale sveću triput godišnje – rekao je Staniša Arsić, prištinski paroh.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Evropski parlament u rezoluciji o Srbiji prekoračio domete i nadležnosti

Ovakve aktivnosti i ovakav pristup EP je svakako nešto na šta bi trebalo obratiti pažnju, rekao je poslanik Evropskog parlamenta iz redova koalicije "Fides-HDNP"...

Ukrajina ljuta: Turska nije smela da pusti ruski brod!

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da je ruskom brodu, za koji se tvrdi da je prevozio ukrajinsko žito, dozvoljeno da napusti tursku...

Pripadnici ROSU se povukli iz Štrpca

Cilj je zastrašivanje i maltretiranje Srba u toj opštini, saopštila je Kancelarija za KiM. Akcija više od 30 pripadnika ROSU u Štrpcu je završena oko...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare