24.8 C
Belgrade
24.8 C
Belgrade
7, jul, 2022

Novi avio-skandal trese Crnu Goru: Kupili avion sa tuđim motorom i sad ga ne vraćaju

Ni u hangaru, ni u upravnoj zgradi Montenegro erlajnsa nije nađen sporni motor.

Izvršni direktor državne avio-kompanije Tu Montenegro (To Montenegro) Predrag Todorović zatražio je juče od stečajne uprave Montenegro erlajnsa (Montenegro Airlines – MA) da odredi tehničko lice koje će koordinisati reisporuku motora američko-irskoj lizing kompaniji GECAS (GE Capital Aviation Services), što stečajni upravnik Saša Zejak nije prihvatio, saznaje Pobjeda.

Reč je o motoru koji je u poslednje tri godine u zakupu MA, ali je trenutno instaliran na „embraeru 195“, registarskih oznaka 40-AOB, koji je Tu Montenegro kupio 17. februara od GECAS-a.

Kako tvrdi Pobjedin izvor, stečajni upravnik je odbio ovaj zahtev, sugerišući Todoroviću da ne preuzima ulogu arbitra u deljenju obaveza za reisporuku motora, dok se ne utvrde činjenice, te da ne tumači ugovor u koji ne bi smeo da ima uvid.

On je naveo da je obavio popis imovine MA i da ni u hangaru, ni u upravnoj zgradi MA nije našao sporni motor, te da je o tome obavestio GECAS.

Kako je Pobjedi objasnio izvor blizak Vladi, Zejak tvrdi da MA od 17. februara, kada je Tu Montenegro kupio taj avion, koji je prethodno bio u operativnom lizingu kod MA, nema kontrolu nad motorom, pa samim tim ne može prihvatiti obavezu reisporuke u ugovorenom stanju. Tim pre što je ugovor o zakupu istekao u novembru prošle godine.

Stečajni upravnik je, kako je rečeno Pobjedi, naveo da je MA na raspolaganju Tu Montenegru i GECAS-u, jer je u interesu građana Crne Gore da se motor, čija cena zakupa definisana ugovorom dnevno iznosi 2.300 dolara, što pre vrati vlasniku.

Čudi ga, međutim, što motor nije vraćen vlasniku mnogo ranije, a posebno nakon što je Tu Montenegro kupio od GECAS-a dva aviona koja su bila u operativnom lizingu MA.

Tu kupovinu oglasio je ministar finansija Milojko Spajić 17. februara na Tviteru.

Potom je stiglo saopštenje sa sednice Vlade održane istog dana o toj kupovini.

Predstavnici GECAS-a su već nekoliko dana u Crnoj Gori, gde utvrđuju kakvo je stanje motora i šta će se dalje dešavati s njim.

 

pobjeda

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Jaka Blažič napustio Cedevitu, karijeru nastavlja u Turskoj

Reprezentativac Slovenije i jedan od najboljih igrača Cedevita Olimpije u protekloj sezoni, Jaka Blažič, karijeru će nastaviti u turskom Bahčešehiru. Blažič nije produžio ugovor sa...

Nemanja Radonjić na pozajmici u Torinu

Srpski reprezentativac Nemanja Radonjić i zvanično je postao novi član Torina, objavljeno je na sajtu kluba. Radonjić je u Torinu na pozajmici iz Olimpik Marseja,...

Kokoškov i zvanično u Bruklinu

Srpski košarkaški trener Igor Kokoškov i zvanično je predstavljen u Bruklin Netsima. On će od sezone 2022/23 biti jedan od asistenata Stiva Neša, objavio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare