-2.5 C
Belgrade
-2.5 C
Belgrade
5, februar, 2023

Nova uredba Džozefa Bajdena o Zapadnom Balkanu uvodi verbalni delikt za pojedince i institucije

Dok se među pravnicima vodi večita polemika da li je verbalni delikt krivično delo ili ne, pojedinci ili organizacije, koji se ne slažu sa presudama Mehanizma za krivične sankcije u Hagu, mogli bi da dobiju sankcije Amerike.

To znači da bi svima koji imaju suprotno mišljenje od odluka sudskih veća, mogao da bude zabranjen ulaz u SAD ili zamrznuta imovina i finansijska sredstva na njenoj teritoriji.

Američki predsednik DŽozef Bajden proširio je 8. juna uredbu koja za zemlje Zapadnog Balkana postoji još od 2001. godine, a osim kazni za negiranje presuda Tribunala u Hagu, uvedene su i sankcije za one koji krše Prespanski sporazum iz 2018, kojim su Makedonija i Grčka dogovorile promenu imena Makedonije u Severna Makedonija.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson zvao je u četvrtak Milorada Dodika da ga upozna sa novom uredbom, a srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH mu je poručio da „ona nije ni demokratska, niti je u duhu poštovanja ljudskih prava i vladavine prava“.

– Uredba je još jedno od sredstava američke administracije za modeliranje odnosa u regionu i otežaće dijalog, bar kada je reč o BiH. Bošnjački političari su u dokumentu videli sredstvo za disciplinovanje Srba, pa će u takvoj atmosferi biti teško osigurati normalan dijalog. Poverenje Srba i RS u namere SAD u BiH je poljuljano i bilo bi dobro da se najpre poradi na rehabilitaciji američkog odnosa prema Srbima u celini – istakao je Dodik koji je još jednom preneo američkom ambasadoru da se „Republika Srpska ne bavi secesijom, već je njeno opredeljenje da se bori za očuvanje autonomije koja joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu“.

TRAŽE KAZNU ZA VUČIĆA I VULINA

PRIŠTINSKI centar za genocid zahtevao je u četvrtak od SAD i EU da proglase predsednika Srbije Aleksandra Vučića i druge srpske zvaničnike za „persone non grata“, nazivajući ih pristalicama Ratka Mladića.

U saopštenju se tvrdi da su Vučić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Milorad Dodik, Ana Brnabić i mnogi drugi „ideološki mentori i sledbenici Mladića“.

 

novosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ukrajinski mediji najavljuju razrešenje ministra odbrane Aleksija Reznikova

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov verovatno će biti razrešen dužnosti tokom sledeće nedelje, javila je danas ukrajinska novinska agencija Ukrajinska pravda, pozivajući se na...

Papa Franja završio posetu Južnom Sudanu poručivši: Odbacite „slepi bes nasilja“

Papa Franja završio je danas posetu Južnom Sudanu i na rastanku pozvao ljude ove zemlje da steknu imunitet na "otrov mržnje", da bi nakon...

Preminuo bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf

Bivši predsednik Pakistana, general Pervez Mušaraf, nakon duže bolesti preminuo je u 80. godini u bolnici u Dubaiju, gde je od 2016. godine živeo...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare