26.4 C
Belgrade
25.6 C
Belgrade
30, jun, 2022

Njujork tajms: Ovo su države koje se opiru SAD i konfrontaciji sa Rusijom

Mnoge zemlje u Aziji, Africi i Južnoj Americi održavaju odnose sa Rusijom i opiru se pozivima SAD da se pridruže koaliciji protiv Moskve, pišu kolumnisti Lara Džejks i Edvard Vong u članku za „Njujork tajms“, prenose RIA Novosti.

Prema njihovim rečima, predsednik SAD DŽo Bajden sada uporno pokušava da ubedi neutralne zemlje, uključujući Indiju, Brazil, Izrael i zemlje Persijskog zaliva, da uvedu sankcije ruskoj strani, izvrše diplomatski pritisak na nju i pruže vojnu pomoć Ukrajini.

Foto: Printskrin/www.nytimes.com

Do sada je retko ko od njih izrazio želju da to učini, uprkos partnerstvu sa Sjedinjenim Državama po drugim važnim bezbednosnim pitanjima.

Publicisti su napomenuli da je Kina osudila pokušaje Vašingtona da proširi koaliciju, u kojoj se, pored evropskih zemalja, nalaze još i Kanada, Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland.

– Američki zvaničnici priznaju teškoće pokušaja da se ubede druge zemlje da svoje interese usklade sa težnjom SAD i Evrope ka izolaciji Rusije napisali su Džejks i Vong.

Foto Shutterstock

Autori smatraju da je Rusija uspela da ostvari oporavak rublje zbog očuvanja trgovinskih odnosa sa zemljama BRIKS-a, kao i Venecuelom i Tajlandom. Uganda, Pakistan i Vijetnam optužili su koaliciju koju predvode SAD protiv Rusije da poništava svaku mogućnost mirovnih pregovora o vojnoj pomoći Ukrajini.

Posle početka ruske vojne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Neke zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, mnogi brendovi su napustili zemlju. Evropska unija je već odobrila šest paketa sankcija, koji, posebno, predviđaju postepeno uvođenje embarga na uvoz uglja i nafte.

Kremlj je akcije Zapada nazvao ekonomskim ratom kao nijedan drugi. Kako je naveo Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac čitavoj svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD i Evrope je pogoršanje života miliona ljudi.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Neophodna veća digitalizacija srpskog građevinarstva

Na individualnom niovu među inženjerima stepen primene digitalnih rešenja u građevinarstvu je veoma visok, o čemu svedoči to što veliki broj njiih radi projekte...

Predsednik Vučić: Da dopustimo nove „Oluje“, novi „Bljesak“ – taj film nećete gledati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom Nakon sastanka predsednik Vučić se obratio naciji...

Sramna odluka vlasti lažne države, evo šta će biti sa tablicama

Vlada tzv. Kosova odlučila je danas da će osobama koje na administrativne prelaze dođu sa srpskim ličnim dokumentom na ulazu dati pismo koje zamenjuje...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare