5 C
Belgrade
5 C
Belgrade
2, februar, 2023

Njujork i Singapur najskuplji gradovi za život u 2022. godini

Njujork i Singapur dele prvo mesto na vrhu liste nasjkupljih gradova na svetu u 2022, a prošlogodišnji lider Tel Aviv sada je na trećem mestu.

Njujork i Singapur nalaze se na vrhu liste pre svega zbog udvostučenih cena energenata u velikim gradovima, pa su tako i Moskva i Sankt Petersburg napredovali za 88 mesta, prenosi britanski Gardijan.

Jačanje valute jedan je od faktora koji je uticao na skok gradova na listi, pa su tako ssest od osam najvećih skokova zabeležili američki gradovi predvođeni Atlantom, pošto je američki dolar naglo ojačao u odnosu na skoro sve svetkse valute.

S druge strane, gradovi u zemljama gde su valute zabeležile pad, pale su i na listi, pa su tako Tokio i Osaka pali sa 13. i 10. mesta 2021. na 37, odnosno 43. Pozivajući se na istraživanje Obaveštajne službe magazina Ekonomist, Gardijan prenosi da su Stokholm i Luksemburg zabeležili najveći pad na listi, kao i da su Damask u Siriji i Tripoli u Libiji na samom dnu liste od 172 grada koji su uključeni u istraživanje.

„Ukoliko rat u Ukrajini ne eskalira, predviđamo da će cene hrane, energenata i sirovina poput metala najverovatnije naglo pasti 2023. godine u odnosu na tekuću godinu, što može usloviti i pad životnih troškova u gradovima“, navodi se u tom istraživanju.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

SLAVIMO VELIKOG ČUDOTVORCA Samo jednu stvar ne treba raditi

U NARODNOJ tradiciji postoji jak i opravdan razlog što se veruje u ovo, pa stoga se nemojte ogrešiti. Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Prepodobnog Jevtimija Velikog,...

IMA BOGA! Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužnice

SUDIJA Marko Kojović pročitao je oslobađajuću presudu, što je ispraćeno burnim aplauzom. Čitanju presude nije prisustvovao tužilac.   Mitropolit Joanikije u završnoj reči je ponovio da...

Vučić: Svaki minut koji potrošimo nerešavajući problem, jeste novi minut straha za svako naše dete!!!

Poslanici Skupštine Srbije danas počeli su novu vanrednu sednicu na kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare