11.9 C
Belgrade
11.9 C
Belgrade
18, oktobar, 2021

„Ništa od ZSO. Samo zamena teritorija na KiM“

Lider Pokreta za ujedinjenje Valjon Murati smatra da će se posle neuspeha realizacije Zajednice srpskih opština ponovo vratiti ideja o razmeni teritorija.

On smatra da će se to ponovo naći u dijalogu Beograda i Prištine.

On smatra da jedino redefinisanje granica može dovesti do sveobuhvatnog rešenja albansko-srpskog problema.

“Ne postoji drugi način osim da se do sporazuma dođe redefinisanjem granice. Albanski delovi Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pridruže Kosovu, a srpski delovi Leposavić, Zubin Potok i Zvečan da se pridruže Srbiji”, kaže Murati.

Po njegovim rečiuma, iako izgleda da je ideja o razmeni teritorija sa Srbijom potpuno “napuštena” ona će se ponovo aktuelizovati, nakon što, kako kaže, propadnu pregovori o Zajednici srpskih opština i njenoj implementaciji.

“Tako bi se Kosovo konsolidovalo kao država i stvorile bi se okolnosti da odnose sa Tiranom uspostavi voljom građana Kosova. Ne sumnjam da će to biti za ujedinjenje. Ovo bi zaista bio kraj poglavlja albansko-srpskog sukoba i početak novog poglavlja u odnosima dva naroda”, smatra Murati.

Samoproklamovano Kosovo tek nakon postizanja konačnog dogovora sa Srbijom, prema rečima Muratija, treba da se posveti pitanju ujedinjenja sa Albanijom.

“Ujedinjenje Kosova sa Albanijom biće kraj dužeg političkog procesa. Kosovo se prvo mora da se konsoliduje i stvori mogućnost da slobodno odlučuje o svojoj budućnosti. To se, između ostalog, može postići tek konačnim dogovorom sa Srbijom”, zaključuje Murati.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Svetislav Pešić u bolnici: Otkazano okupljanje reprezentacije Srbije

Kontrolni treninzi muške “A” reprezentacije Srbije ipak neće biti održani 18. i 19. oktobra 2021. godine. Uprkos velikoj želji selektora Svetislava Pešića, pozvanih igrača, njihovih...

Održana vežba GSS na „via ferati“ Gornjak

U "via ferata" vežbi spasavanja učestvovala su 32 spasioca Gorske službe spasavanja, a vežbu je finansiralo Ministarstvo odbrane. BEOGRAD - Spasioci Gorske službe spasavanja (GSS)...

Od danas kombinovana nastava u Beograd, Vrnjačkoj Banji i Šapcu

Prema podacima Instituta "Batut", od 7. do 13. oktobra potvrđeno je 3.442 (0,45 odsto) obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina, saopštilo...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare