13.4 C
Belgrade
12.9 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Nikola Jokić : U ovom trenutku najbolji košarkaš na svetu

Denver Nuggets: Kako je Nikola Jokić iz nepoznatog postao MVP
napisao Andrew Phippsprije
Nikola Jokić imao je neverovatnu MVP zaslužnu sezonu noseći Denver Nuggetse među vodećim klubovima Zapada. Evo njegove priče o tome kako je iz nepoznatog, stranog igrača prešao u jedno od najdominantnijih košarkaša na svetu.
Nikola Jokić rođen je 1995. u Somboru u Srbiji, ratom zahvaćenoj zemlji kad je imao četiri godine. Košarku je pronašao preko starije braće, a na kraju je profesionalno zaigrao sa 17 godina. Treneri u juniorskom timu Mega Basketa, njegovom prvom profesionalnom timu u Srbiji, nisu mu dopuštali da vežba jer je imao prekomernu težinu.

Jokić kaže da je tokom odrastanja pio tri litra koka-kole dnevno, a često je doručkovao pite sa sirom. Njegov kondiconi trener proglasio ga je preteškim nakon što nije uspio napraviti niti jedan sklek. To je bilo uprkos tome što se bavio više sportova, uključujući košarku, fudbal i odbojku.

Danas svoju sposobnost bavljenja više sportova pripisuje načinu na koji vidi pod i kako može napraviti neverovatna dodavanja. Jedan od zanimljivijih sportova kojima se nastavlja baviti je vaterpolo, odakle veruje da je potekla njegova sposobnost bacanja dalekometnih pasova.

Nakon samo tri treninga nakon što je malo smršao, treneri su znali da imaju zvezdu na rukama. Njegova spremnost da doda i stvori za svoje saigrače bila je neverovatna.

Ulazeći u NBA draft 2014. godine, Jokić je još uvek bio neverovatno atletski loše građe i prema NBA skautu: “Tip nije imao definiciju mišića. Nije mogao skočiti. “

Uprkos njegovim fizičkim manama i negativnim stereotipima koje su strani igrači dobivali, Denver Nuggets su ga na kraju odabrali u drugom krugu 42. izborom.

Neverovatno, Jokić još nekoliko godina nije očekivao skok u NBA, bio je spreman igrati za košarkaški klub FC Barcelona. Međutim, želeli su ga gledati kako igra poslednji put, a on je izašao na meč od četiri poena i tri skoka bez obrambenog napora.

Nakon ove pojedinačne utakmice, Barcelona se povukla iz prvobitnog dogovora i Denver ga je uspio uveriti da dođe na trening s momcima u Sjedinjenim Državama, nakon završetka profesionalne sezone u Srbiji.

Pre početka sezone 2015. skinuo je 35 kilograma težine kako bi se bolje pripremio za tempo NBA utakmice. Nije očekivao da će imati puno vremena za igru, međutim, sezonu je završio s 10 poena, sedam skokova i nešto manje od tri asistencije. Bio je treći na glasanju za novajliju godine i imenovan je u prvi tim All-Rookie-a.

Tihi krupni čovek od tada je na neverovatnom putu, u drugoj sezoni u ligi beležioo je prosečno 16,7 poena, 9,8 skokova, 4,9 asistencija uz 58 posto šuta s terena. Na kraju je bio šesti u ligi u postotku poena na terenu i sedmi u ligi u ukupnom polju plus-minus na 7,3. Čak je imao i veći udio u pobjedi u 48 minuta od eventualnog MVP-a, Russella Westbrooka (!). To je očito bio znak stvari koje dolaze, pogotovo kad se osvrnemo na istorijsku sezonu koju je imao ove godine.
foto:BBC.com
Ove sezone Jokić je došao u kamp izgledajući apsolutno najbolje. Očito je smršao i kao rezultat se puno bolje kreće.

U sezoni izgubio 20-25 kilograma. Iako nije brži ili neuhvatljiviji, energičniji je i spremniji trčati parketom i igrati na obe strane terena. Njegov obrambeni napor ove godine bio je najbolji u njegovoj karijeri.

Tokom ove sezone zaražene Denver Nuggetsom, Nikola Jokić bio je dominantan celu sezonu, održavajući ih na površini i vodeći ih do prva četiri mjesta na moćnoj zapadnoj konferenciji. „Joker“ je blizu proseka trip-dabl-a sa 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,5 asistencija ove sezone. Treći je u ukupnom broju dodavanja ove sezone s 576, samo 19 od „Point God“ Chrisa Paula.
Još uvijek nije propustio nijednu utakmicu ove sezone i među deset je najboljih u NBA u svim glavnim statistikama: deseti u poenima, deveti u skokovima i šesti u dodavanjima po utakmici.

Ove sezone imao je tako dominantnu kampanju, budući da je bio favorit za MVP od kraja prošle godine. Do sada je imao izvanrednu karijeru, a obožavatelji Nuagetsa trebali bi biti presrećni za budućnost s njim, Majklom Porterom i Dzamal Marejem.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare