24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
14, avgust, 2022

(Ne)Odgovornost javno iznesene reči

U svakom javnom poslu postoji odgovornost za svoje postupke i rad, samim tim što je publikovan i predstavlja društvenu odgovornost, prema značaju u zavisnosti od delatnosi koja je. Mediji imaju da ne obrazlažemo, ono što i vrapci na grani znaju, što bi naš narod rekao, ogroman značaj, višedimenzionalan i neretko suštinski, prilikom pojedinih tema i dešavanja.

U svakom organizovanom društvu postoje kontrolni mehanizmi ispravnosti rada medija, upravo iz pomenutog značaja, osetljivosti informacija, odnosno dezinformacija. Svakako kod nas je u tradiciji gotovo dva veka publikovanje informacija koje su od javnog, većeg ili nešto manjeg značaja. U odnosu na veličinu zemlje, izuzetna je medijska razgranatost kod nas, kroz sve aktuelne platforme, tako da imamo, moglo bi se reći kvantitativno zadovoljavajući broj medija, medjutim kvalitativno je pod upitom, ne zbog politike kuće i njihovog inokosnog načina rada, već zbog posledica koje iste proizvode.

Dakle informacija kao proizvod od značaja, pogotovo danas u vreme hiperinflacije vesti i načina organizovanja svakog društva, brzina dešavanja i smenjivanja dogadjaja, komplementarno tome, izugbila se, na prvom mestu etika porfesije, a odmah zatim i norma odgovornosti za javno iznesenu reč.

Tu bi mogli da razgranamo informacije i vesti koje tumačeći ih ne nalaze odsudnu i kritičnu odgovornost prema čitaocu i konzumentu, sa onim publikacijama koje presudno i odlučujuće, često i obavezujuće utiču na osobu koja prima takve informacije.

S tim u vezi u odnosu na značaj oblasti informisanja, uvek treba razlikovati one informacije koje služe za zadovoljenje neke opšte zainteresovanosti čitaoca, one koje su da na neki način „pop kultura“, nešto što je u modi praćenja javnog mnjenja, a tiče se opšte infomisanosti u našem društvu, od onih informacija koje se tiču institucionalnog rada i delanja svih državnih organa i rukovodjenja zemljom. Informacije koje se tiču izveštavanja, tumačenja, publikovanja a da se odnose na rad „države“ moraju biti, kako bi rekli na neki način višestruko pažljivo obradjene, sa posebnim osvrtom na odgovornost!

U našem kao i u svakom društvu, tendencija koju vidimo golim okom, prati to da se menja tradicionalni način informisanja i polako primat zauzimaju elektronski mediji, moderni načini komunikacije, društvene mreže, portali i digitalne platforme. Gotovo sva istraživanja ukazuju nezadrživ rast portala i proporcionalno tome pad štampanih medija. Zbog brzine komunikacije i zbog svoje po prirodi načina funkcionisanja, nelimitiranosti, „digitalan“ način informisanja, konkretno portali, imaju ogroman broj prednosti u odnosu na bilo koju drugu medijsku platformu.

Da bi svest o značaju odgovornosti i poštovanje etike prilikom izveštavanja bio inkorporiran u medije pogotovo elektronske, moramo za početak uvideti probleme koje predstavljaju nedostatkom istih. Uveravamo se u neophodnost, pogotovo u posledenje vreme, u kome smo svedoci opasnosti širenja dezinformacija. Na očiglednom primeru rada određenog portala, NOVA S (uzgred više puta analiziranog kao tendenciozno antidržavno nastrojenog medija) koji je u kritičnom i kriznom trenutku zbog dešavanja koja se odnose na čitav svet, preneo vest o stavu Vlade Srbije, koji zapravo to nije ni bio. Posledice takvog ponašanja upravo su one koji bi da su odgovorni, bili svesni, svi u lancu koordinacije i upravljanja ovim portalom.

Poslovno – politička – interesno – medijska koalicija medija u svim oblicima elktronskim, televizijskim i štampanim koji su opoziciono opredeljeni, što je očigledno, što ni ne kriju, na šta u krajnjoj liniji imaju i pravo, imaju takav neobazriv pristup prema inofrmacijama koje šalju u etar, to je najblaže moguće rečeno. Preciznije, tendenciozno podrivaju kompletan državni aparat dezavuisanjem javnosti, konkretno iznoseći podatke u javnost koje predstavljaju kao odluke državnih organa, a zapravo one to nisu. Dovoljno je jedan primer da potkrepi ovu konstataciju, a to je ujedno i najsvežiji i po svojim razmerama najneodgovorniji, kada su izvestili svoju publiku o odluci Vlade Srbije i njenoj aktivnosti, naspram izuzetno osteljivog pitanja, opredeljena u odnsu na dešavanja u Ukrajini. U momentu kada gotovo pod lupom, čitav svet meri reč po reč, stav pojedinačno svake od država, ova koalcija medija ( koji inače imaju svoje ogranke i u regionu, takodje sa istom uredjivačkom politikom, koja je uperena protiv vlasti u Srbiji), obznanili su jasno i glasno lažnu informaciju i time direktno ugrozili čitavu državu i društvo. Svaki naš čovek trebalo bi da je svestan opasnosti ovakvog načina rada takvih medija, koji proizvedu svojim nepromišljenim postupcima. Za očekivati je da se u najmanju ruku skrene pažnja od relevantnih institucija i organizacija koji se bave medijskim slobodama, da ovakvi naslovi proizvode nemerljivu štetu državi u celini u medjunarodnim okvirima.

Ovde nije reč o medijskim slobodama koje kako iz priloženog i zdravorazumskog tumačenja ima, već je druga krajnost u pitanju, zloupotreba te i takve medijske slobode da se piše i obajvaljuje šta god ko poželi, a pogotovo bez imalo skrupula i nepristutnost odgovornosti i pomenute etike.

Ne ulazeći politiku rada pojedinih medija, očigledno je da su maksimalno instrumentalizovani u političkom, antidržavnom projektu, jer kako drugačije se ophoditi prema radu portala i drugih medijskih kuća koji svesno ugrožavaju i dovode kredibilnost države u pitanje na medjunarodnom planu.

Sa posebnim osvrtom na političku konotaciju vesti, odnosno na vesti od javnog i državnog značaja, morali bi gotovo svi mediji da imaju „uniformisanu“ etiku na prvom mestu, samosvest o značaju pravilne informacije, osetljivost teme i po ko zna koji put pomenutu odgovornost za javno iznesenu reč.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare