29.3 C
Belgrade
29.3 C
Belgrade
12, avgust, 2022

Nemiri blizu najvažnije transportne rute na planeti

Stotine ljudi izašlo je na ulice širom Paname u znak protesta, najviše zbog toga što vlada te zemlje nije uspela da zaustavi rastuće troškove života.

Širom te centralnoameričke države demonstranti su blokirali puteve i zaustavljali kamione koji dostavljaju hranu, što je taktika pritiska na vlasti koja se sve više koristi od izbijanja protesta pre dve nedelje, pošto je inflacija porasla na 5,2 odsto u prvih šest meseci ove godine, navodi Rojters.

„Situacija je kritična“, izjavio je Umberto Montero, član Udruženja edukatora Veraguensesa, koje je, zajedno sa drugim organizacijama, nastojalo da postigne sporazum sa vladom, prenosi britanska agencija.

Demonstranti takođe traže od vlade da smanji javnu potrošnju, poveća ulaganja u zdravstvo i obrazovanje i zaustavi korupciju.

Blokade u glavnom gradu dovode do nestašica, posebno poljoprivrednih proizvoda.

Od početka protesta vlada predsednika Laurentina Kortisa Koena, koja je sprovela mere štednje i zamrznula cene benzina i dizela, bezuspešno je pokušavala da postigne dogovor sa demonstrantima.

Panamska policija u utorak je ispalila suzavac na demonstrante koji su blokirali pristup putevima na zapadu zemlje.

„Ako policija nastavi da primenjuje represivne mere, dijalog neće biti moguć“, naveo je Montero, prenosi Rojters.

Proizvođači hrane su tražili od demonstranata da uspostave humanitarne koridore kako bi omogućili distribuciju.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Umetnička instalacija „Budućnost kakvu želimo“ predstavljena u Botaničkoj bašti

Umetnička instalacija "Budućnost kakva nas čeka/ Budućnost kakvu želimo" glavne umetnice i dizajnerke Eme Milutinović sa grupom drugih mladih aktivista, povodom Međunarodnog dana mladih,...

Na Cetinju ubijeno više osoba, među kojima i napadač

Broj žrtava masakra na Cetinju, koji je počinio Vučko Borilović, raste iz časa u čas. Prema poslednjim informacijama ubijeno je najmanje 11 osoba, među...

Crna Gora proglasila ruskog diplomatu za personu non grata

Diplomata Ambasade Rusije u Crnoj Gori proglašen je za personu non grata, saopštilo je danas crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju je precizirano da je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare