24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Pokušati nastaviti dobre odnose i sa novom vladom Nemačke

Srbija zemlja koja je zapad istoku i istok zapadu, gotovo od oslobodjenja od Osmanlija i Karadjordjevog vremena, pa do današnjih dana, pod nekog lupom manjom ili većom, svih btinih i relevantnih svetskih sila u datom trenutku. Kako od tog pomenutog vremena naša zemlja nikada nije imala pretenzije ka tuđim teritorijama, nikada u svojoj politici nije izražavala agresiju i silu ka nečemu što nije njeno, nikoga ugrožavajući, postavlja se pitanje zasto je konstanta nametanja kontrole desavanja i procesa u našoj zemlji od strane velikih po pravilu pojedinih zapadnih sila?!

Ukratko mi smo veliki narod, koji je malobrojan, na izuzetno geopolitičkom i strateškom mestu u svetu! Da nije to tako, poplava emisara svetskih sila bi se sručila na nekakvu Indoneziju ili Nigeriju na primer (ne ponižavajući te zemlje) one zajedno su blizu 500 miliona stanovnika, no naprotiv ovih dana „okupirali“ su posetama raznorazni izaslanici našu prestonicu.

U daljem tekstu zadržaćemo se na Nemačkoj i njenoj novoj, „staroj“ politici prema Srbiji.

Nemačka je novembra 2021. formirala novu vladu sa činiocima Socijaldemokratske partije, čiji je Šolc lider, Zelenima i Liberalima.

„Sirota, stara Nemačka, prevelika za Evropu, previše mala za svet”, rekao je Henri Kisindzer. U tom kontekstu što se tiče „zapadnog“ Balkana, a posebno Srbije, kao najveće i najznačajnije zemlje, Nemačka bez sumnje želi da (p)ostane, velika i po mnogo čemu odlučujuća za glavne političke i ekonomske procese.

The Parliament of the Federal Republic of Germany

Činili su Nemci sa manje ili više uspeha ono što im je na umu bilo kada je u pitanju ovaj naš prostor, odnosno naša zemlja, zavisno od trenutnog sagovornika u Beogradu i njegove snage proporcionalno tome i uspesi su im takvi bili. S tim u vezi nedvosmisleno se mora reći da jedini državnik koji je uspeo ono što objektivno niko pre njega nije, Predsednik Vučić je izgradio takav odnos sa Nemačkom, pre svega sa njenim najmoćnijim liderom u 21.veku Anegelom Merkel, poduhvat je takav da zaslužuje mesto u udženicima diplomatije. Da ne idemo previše u prošlost, samo kratko poređenje sa bivšom strukturom vlasti u Srbiji oličenom u Demokratskoj stranci i Tadiću kao predsedniku, oni su čitavu deceniju potrošili pokušavajući da izigraju moć Nemačke, amaterskim pristupom su doveli do toga da ni jedan srpski interes nije ostvaren u tom odnosu, naprotiv bila je prava kanonada gubitaka u svim diplomatskim akcijama i unižavanje sopstvene zemlje nespretno vodjenom politkom.

© AFP 2022 / JOHN MACDOUGALL

Predsednik Vučić je kao nožem presekao taj sunovrat u odnosima koji se isključivo odvijao na našu štetu. Ovoga puta, one je masetralno uspeo da izgradi odnos sa najkredibilnijim političarem u Evropi, Angelom Merkel, ali sa drastičnom razlikom u poređenju sa gotovo svim svojim prethodnicima da interes Srbije bude uvažen, ostvaren i vidljiv. Sastavljen je takav bilateralni odnos isključivo snagom njegove ličnosti da na prvom mestu ekonomija bude ta oko koje će se odvijati naši medjusobni odnosi. Epilog je da giganti globalnog karaktera kao što su „Simens”, „Boš”, „Kontinental” našli svoje mesto u Srbiji i time incirali višedimenzionale benefite koji se zaključuju i onim bezbednosnim, jer takvi privredni „dzinovi“ ne dolaze u nestabilna područja, opšte poznata stvar, kao i da na neki način to garantuje da Berlin vidi Srbiju kao ozbiljnog partnera.

Medjutim, promenom vlade u Nemačkoj i odlaskom Merkelove, već se naziru obrisi koji bi mogli da donesu nove izazove za našu državu. Predvodjeni Zelenima, ministarstvo spoljnih poslova već od starta svog mandata ispoljava agresivniju politiku prema nama, odnosno žele da postave dominaciju i nova pravila igre, koja po pravilu nam nisu naklonjena. Inače naši odnosi su opterećeni istorijskim nasleđem, ali i aktuelnom politikom i stavom Nemačke oko Kosova i EU, koji su proteklu deceniju mudrošću Predsednika Srbije bili preneti na teren privrede i u tonu kvalitetnih ekonomskih odnosa. Sada bi mogli da se poremete takve relacije, pre svega uzimajući u obzir i stav kancelara Šolca koji zastupa tezu da smo počinili genocid u našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je mudro i proaktivno zaključio još pri preuzimanju kormila države da Srbija ni jedan svoj strateški cilj ne bi mogla da ostvari ukoliko bi bila u konforntaciji sa Nemačkom.

U njihovoj Balkanskoj agendi, Srbija je sasvim sigurno centralno mesto.

Vlada Nemačke imenovala je političara Manuela Saracina za specijalnog nemačkog izaslanika za područje Zapadnog Balkana. Saracin je prvi nemački izaslanik za područje Zapadnog Balkana, jer ta pozicija nije postojala u ranijim nemačkim vladama, a to daje naznake u veću aktivnost spoljne politke pod palicom „Zelenih“ izmedju ostalih i ka našoj zemlji.

Simptomatično je i razgranatost svih novokomponovanih ekoloških pokreta koji pomoću dobre logistike ispoljavaju destruktivne i rušilačke namere u odnosu na vlade raznih država, pa tako i kod nas. Odjednom nekakvi borci za čistu prirodu, uvijeni u ekologiju marširaju ulicama, demonstrirajući čisto političke ciljeve u nameri destabilizacije političkih prilika i u konačnom ostvarivanje političkih interesa. Moramo ostati budni imajući u vidu procese koji se odvijaju i prosto se zapitati u konačnom, zarad čijeg višeg interesa oni su nastali, a kakve su im namere vrlo brzo smo već uvideli, to su čisto politički samo nemušto skriveni u ekološke interese.

Verujemo u budnost i trezvenost našeg naroda u periodu pred nama, da ne dozvolimo da preko kavzi pokreta stranci udju u interesnu sferu uticaja u našu Srbiju, u prvom redu ti „zeleni“ dobro organizovani pokreti. Vrlo brzo izaći će na javu povezanost svih tih organizacija, kojima stoji u prefiksu „zeleni“ i odakle se vuku potezi i za čije interese, srpske sigurno ne.

Još jednu stvar na koju moramo biti oprezni, a to je svakako pokušaj recikliranja starih proverenih (snishodljivih stranim interesima) političara iz „demokratskog“ ešalona, koji najednom dobjijaju nekakvu pažnju tih emisara i izaslanika koji dolaze ovde i sa njima obavljaju razgovore. Pitamo se u kojoj funkciji razgovaraju, recimo Nemački izaslanici sa političarima u Beogradu, koji nisu čak ni u parlamentu, koji u Srbiji imaju podršku na nivou statističke greške? Koja je tu funkcija tih razgovora, koja uloga je njihova i koja namera videćemo uskoro. A u medjuvremenu, moramo se osloniti na pravilnu procenu našeg naroda koji nikad nije voleo te i takve „političke poltorne moćnika“ i da naš srpski čovek i građanin Srbije pravilno razdvaja politčku odgovornost i državotvornost, nasuprot slugeranskom i podaničkom odnosu prema stranim moćnicima.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare