26.4 C
Belgrade
25.6 C
Belgrade
30, jun, 2022

Nemačka: Srbija ključni partner na Balkanu za migrantsku krizu

Srbija ostaje ključni partner Nemačke na Zapadnom Balkanu i Berlin treba da pomogne modernizaciju srpske policije i carine zbog migrantske krize i borbe protiv organizovanog kriminala, ocenila je uticajna Fondacija „Konrad Adenauer“, bliska političkoj stranci CDU nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, studija te fondacije „Partnerski atlas za nemačku spoljnu politiku“ podseća da nemačka federalna policija već saradjuje sa Srbijom i da partnerstvo treba pojačati programima opremanja i obuke srpske policije i carine.

„Srbija je od centralnog značaja za Nemačku u regulisanju globalnih migratornih tokova i treba povećati saradnju u cilju stvaranja mira i stabilnosti“, navodi se.

Naglašava se i medjunarodna važnost geografske pozicije Srbije, kroz koju prolazi migrantska ruta i značajne rute organizovanog kriminala.

„Ministarstva unutrašnjih poslova dve zemlje redovno razmenjuju informacije. Jedinice nemačke federalne pogranične policije podržavaju srpske pogranične snage u kontroli ulaska i izlaska“, naglašava studija, dodajući da partnerstvo u kontroli granica ima potencijala za jačanje.

Nemačkoj vladi se savetuje da unapredi tehničku opremljenost i obučenost MUP-a Srbije i Uprave carine za bolje upravljanje migratornim tokovima i da bi se pojačao kvalitet borbe protiv organizovanovog transnacionalnog kriminala.

„Neophodno je da spoljna politika Nemačke više posveti tokovima migracija u Srbiji… Beograd gleda na EU kao faktor privlačenja koji pokreće migracije. Evropske integracije Srbije mogu da se promovišu jačanjem partnerstva po ovim pitanjima. To bi moglo da poveća poverenje u EU, imajući u vidu pojačno prisustvo eksternih aktera na terenu“, naglašava studija.

Ta fondacija dodaje da „spoljni akteri“ pokušavaju da iskoriste etničke tenzije i Beograd kao odskočnu dasku za pokušaje uticaja u regionu, zbog čega je u interesu Berlina da pojača otpornost Srbije na te uticaje i da zajedno rade na izgradnji konstruktivne spoljne politike.

izvor:beta

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Neophodna veća digitalizacija srpskog građevinarstva

Na individualnom niovu među inženjerima stepen primene digitalnih rešenja u građevinarstvu je veoma visok, o čemu svedoči to što veliki broj njiih radi projekte...

Predsednik Vučić: Da dopustimo nove „Oluje“, novi „Bljesak“ – taj film nećete gledati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom Nakon sastanka predsednik Vučić se obratio naciji...

Sramna odluka vlasti lažne države, evo šta će biti sa tablicama

Vlada tzv. Kosova odlučila je danas da će osobama koje na administrativne prelaze dođu sa srpskim ličnim dokumentom na ulazu dati pismo koje zamenjuje...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare