12.9 C
Belgrade
13.1 C
Belgrade
25, mart, 2023

Nemačka: Srbija ključni partner na Balkanu za migrantsku krizu

Srbija ostaje ključni partner Nemačke na Zapadnom Balkanu i Berlin treba da pomogne modernizaciju srpske policije i carine zbog migrantske krize i borbe protiv organizovanog kriminala, ocenila je uticajna Fondacija „Konrad Adenauer“, bliska političkoj stranci CDU nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, studija te fondacije „Partnerski atlas za nemačku spoljnu politiku“ podseća da nemačka federalna policija već saradjuje sa Srbijom i da partnerstvo treba pojačati programima opremanja i obuke srpske policije i carine.

„Srbija je od centralnog značaja za Nemačku u regulisanju globalnih migratornih tokova i treba povećati saradnju u cilju stvaranja mira i stabilnosti“, navodi se.

Naglašava se i medjunarodna važnost geografske pozicije Srbije, kroz koju prolazi migrantska ruta i značajne rute organizovanog kriminala.

„Ministarstva unutrašnjih poslova dve zemlje redovno razmenjuju informacije. Jedinice nemačke federalne pogranične policije podržavaju srpske pogranične snage u kontroli ulaska i izlaska“, naglašava studija, dodajući da partnerstvo u kontroli granica ima potencijala za jačanje.

Nemačkoj vladi se savetuje da unapredi tehničku opremljenost i obučenost MUP-a Srbije i Uprave carine za bolje upravljanje migratornim tokovima i da bi se pojačao kvalitet borbe protiv organizovanovog transnacionalnog kriminala.

„Neophodno je da spoljna politika Nemačke više posveti tokovima migracija u Srbiji… Beograd gleda na EU kao faktor privlačenja koji pokreće migracije. Evropske integracije Srbije mogu da se promovišu jačanjem partnerstva po ovim pitanjima. To bi moglo da poveća poverenje u EU, imajući u vidu pojačno prisustvo eksternih aktera na terenu“, naglašava studija.

Ta fondacija dodaje da „spoljni akteri“ pokušavaju da iskoriste etničke tenzije i Beograd kao odskočnu dasku za pokušaje uticaja u regionu, zbog čega je u interesu Berlina da pojača otpornost Srbije na te uticaje i da zajedno rade na izgradnji konstruktivne spoljne politike.

izvor:beta

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

MAKRON POZDRAVIO DOGOVOR IZ OHRIDA: Ključno da Beograd i Priština odmah PRIMENE SPORAZUM u celini

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" u Ohridukao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i...

Svetska fondacija za prirodu: 25. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

BEOGRAD - Svetska fondacija za prirodu (WWF) pozvala je danas sve gradove u Srbiji da se priključe kampanji "Sat za planetu Zemlju" i isključe...

Fudbaleri Srbije večeras protiv Litvanije počinju kvalifikacije za EURO 2024

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Srbije večeras protiv Litvanije na stadionu "Rajko Mitić" od 20.45 sati počinje kvalifikacije za EURO 2024. godine. Srbija nije bila na...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare